Social Media και έρωτας: Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ερωτική μας ζωή;

Social Media και έρωτας: Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ερωτική μας ζωή;

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς social media; Όταν το κινητό μας είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που βλέπουμε κάθε μέρα είναι λογικό να αναρωτηθούμε πώς αυτό μας επηρεάζει. Και ενώ τα social media έχουν τα θετικά τους, η online ζωή μας μπορεί να επηρεάσει την offline σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλάξει και η δυναμική μιας ερωτικής σχέσης. Πώς; Διαβάστε παρακάτω τι λένε οι ειδικοί.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Σκεφτείτε πόσο χρόνο περνάτε online

O χρόνος που περνάμε στα social media μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ξοδεύουμε 2 ή και παραπάνω ώρες στο Instagram, το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημιουργία online σχέσεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τις υπόλοιπες σχέσεις μας. Όσοι έχουν περιορισμένη εμπειρία στο να αφουγκράζονται τους ανθρώπους δεν έχουν τον ίδιο βαθμό κοινωνικής νοημοσύνης που έχουν οι προηγούμενες γενιές.

Όσοι έχουν περιορισμένη εμπειρία στο να αφουγκράζονται τους ανθρώπους δεν έχουν τον ίδιο βαθμό κοινωνικής νοημοσύνης που έχουν οι προηγούμενες γενιές.

Αν αυτό γίνει η νέα πραγματικότητα η δημιουργία αληθινών και ισχυρών σχέσεων θα γίνεται πιο αργά και θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Η ζωή χωρίς κινητό είναι πλέον σχεδόν αδιανόητη. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια ισορροπία στο πόσο χρόνο περνάμε χρησιμοποιώντας το. Ειδικά αν δε θέλουμε να παραμελούμε τους αγαπημένους μας για μια οθόνη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε τις σχέσεις μας ζωντανές στην εποχή του ίντερνετ;

Προσοχή στην αρχή μιας σχέσης

Το μεγαλύτερο κακό από την υπερβολική χρήση των social media συμβαίνει στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Όταν είμαστε λίγο καιρό με κάποιον συνήθως του δίνουμε επιπλέον σημασία γιατί θέλουμε να τον μάθουμε καλύτερα.

Ακούμε με προσοχή τι του αρέσει και τι όχι, ακούμε την ιστορία της ζωής του, τα όνειρα και τους φόβους του. Περνάμε ώρες ολόκληρες κουβεντιάζοντας και ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ΜΗΝ είμαστε με το κινητό στο χέρι, ώστε ο σύντροφός μας να έχει την απόλυτη προσοχή μας.

Δώστε σημασία επίσης στα μηνύματα που ανταλλάζετε μεταξύ σας, γιατί ένα αστείο μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί. Αν, όταν μιλάτε με τον σύντροφό σας online, νιώθετε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία, προσπαθήστε να συναντηθείτε από κοντά ή έστω πάρτε τον τηλέφωνο.

Προσοχή στα ποσταρίσματα και τα σχόλια

Μπορεί ένα αστείο meme ή μια χιουμοριστική εικόνα να σας φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σας, το περιεχόμενο που εκείνος μοιράζεται στα social media ίσως είναι ανησυχητικό. Μήπως «ανέβασε» κάτι με το οποίο διαφωνείτε; Ή μήπως είναι διαφορετικός άνθρωπος online;

Η ανταλλαγή σχολίων και υλικού γενικότερα με τον σύντροφό μας θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Μην απαντάτε στα ποστ του συναισθηματικά. Πάρτε τον χρόνο σας να σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό που μόλις είδατε και μην αντιδράτε αυθόρμητα. Άλλωστε, ο καθένας έχει την γνώμη του.

Δείτε Επίσης
Social Media: Το νέο ναρκοπέδιο των σχέσεων!

Αν, όταν μιλάτε με τον σύντροφό σας online, νιώθετε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία, προσπαθήστε να συναντηθείτε από κοντά ή έστω πάρτε τον τηλέφωνο.

Αντίστοιχα, όσο κι αν θέλετε να μοιραστείτε τα πάντα στα social media για την σχέση σας, μην ξεχνάτε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να μην συμφωνεί. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε να γνωρίζουν όλοι πράγματα για την προσωπική σας ζωή.

Δώστε προτεραιότητα στους αγαπημένους σας

Με το να επικεντρώνεστε στην πραγματική ζωή και όχι στην online επικοινωνία με κάποιον μπορείτε να βάλετε γερές βάσεις για μια υγιή σχέση. Μην εύχεστε χρόνια πολλά στην οικογένειά σας μέσω Facebook. Καλέστε τους ή δείτε τους από κοντά.

Επίσης, μην ξεχνάτε να είστε προσεκτική με τα πιστεύω και τις αξίες των άλλων. Πριν μοιραστείτε τις απόψεις σας γύρω από την πολιτική ή τη θρησκεία θυμηθείτε ποιος θα διαβάσει αυτό το ποστ. Αξίζει να δημιουργήσετε ένταση μεταξύ της οικογένειας ή των φίλων σας;

Όπως κι αν προσεγγίζετε την online ζωή σας να θυμάστε να βάζετε πρώτα τις προσωπικές σας σχέσεις. Βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στα social media και την πραγματικότητα και χρησιμοποιείστε τις εφαρμογές του κινητού σας για τον λόγο που δημιουργήθηκαν: για διασκέδαση και χαλάρωση.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.