Μπορεί η τάση για επίδειξη να συνδέεται με την ανασφάλεια

Μπορεί η τάση για επίδειξη να συνδέεται με την ανασφάλεια

Λέγεται συχνά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν πίεση στους ανθρώπους -ιδιαίτερα στους νέους-  να ανταποκριθούν σε ακατόρθωτα πρότυπα. Η ψηφιακή μας προσωπικότητα πρέπει να δείχνει ωραία και να έχει μια εκπληκτικά έντονη και ενδιαφέρουσα ζωή, γι’ αυτό επιδεικνύουμε διακοπές, συναρπαστικές εμπειρίες και επιτυχίες κάθε είδους, ενώ κρύβουμε όλα τα άσχημα πράγματα, τα οποία υπάρχουν αρκετά στη ζωή όλων μας.

Γράφει ο Rafa Euba
σύμβουλος ψυχίατρος, με έδρα το Λονδίνο

Προβάλλουμε μια «εμπορεύσιμη» εικόνα του εαυτού μας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή είμαστε όλοι ναρκισσιστές. Στην πραγματικότητα, ο λόγος πίσω από αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι ο αντίθετος: Μπορεί να καυχιόμαστε για τις επιτυχίες μας και να κρύβουμε τις αποτυχίες μας επειδή είμαστε ανασφαλείς.

Αυτή η ανασφάλεια είναι που μας ωθεί να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Αν λάβουμε θετική αντίδραση, αφού δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από πρόσφατες εμπειρίες ή περιγράψουμε ένα ευχάριστο γεγονός, αυτή η αντίδραση θα επιβεβαιώσει ότι αυτό που επιδεικνύουμε είναι όντως θετικό και πολύτιμο.

Στη συνέχεια, καθησυχαζόμαστε ότι οι διακοπές μας ήταν πράγματι εκπληκτικές, το επίτευγμά μας στη δουλειά αξιοθαύμαστο και ο σκύλος μας απίστευτα χαριτωμένος.

Αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τις ανασφάλειές μας σε κάποιο βαθμό και θα μας βοηθήσει προσωρινά να ξεχάσουμε κάποιες από τις λιγότερο ελκυστικές πτυχές της ζωής μας.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο πράγμα, επομένως όλοι αυξάνουμε συνεχώς τις ανασφάλειες του άλλου σε έναν απόλυτα φαύλο κύκλο.

Οι κοινωνικοί κανόνες αποθαρρύνουν να μοιραζόμαστε αρνητικά συναισθήματα

Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τη θετική προκατάληψη στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζουμε τον εαυτό μας είναι ότι είναι απλώς αγενές να μιλάμε για δυσάρεστα θέματα στις περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις, επομένως οι περισσότερες συναντήσεις πρέπει να είναι τεχνητά χαρούμενες.

Μπορεί να παραπονιόμαστε ότι οι άλλοι μιλούν μόνο για τις επιτυχίες και τις δόξες τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μερικές φορές μπορεί να μην θέλουμε να στενοχωριόμαστε ή να βαριόμαστε από τις ιστορίες για τη δυστυχία των άλλων, όταν απλώς πίνουμε ένα χαλαρό ποτό μαζί τους. Κάτι τέτοιο τείνει να εκλαμβάνεται ως κακόβουλο και ακόμη και ενοχλητικό.

Θυμηθείτε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περιορισμένο αριθμό σημαντικών φιλιών με τις οποίες θα ένιωθαν άνετα να μοιραστούν δύσκολες ή θλιβερές πληροφορίες.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει ένα μυστικό που οι γυναίκες δεν θέλουν να το ξέρετε…

Οι παραπάνω μηχανισμοί διαστρεβλώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ζωές των άλλων, οπότε μπορεί να καταλήξουμε να πιστεύουμε ότι όλοι απολαμβάνουν μια ωραία και απλή ύπαρξη, η οποία είναι γεμάτη επιτυχίες και άφθονη διασκέδαση.

Το ατυχές υποπροϊόν αυτής της διαστρεβλωμένης άποψης είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι είμαστε οι μόνοι που δυσκολεύονται σε μια σχέση, ή ανησυχούμε για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας αυτόν τον μήνα ή φοβόμαστε για ένα αποτέλεσμα ιατρικών εξετάσεων, ή απλώς υποφέρουμε από κάποια ψυχολογικά συμπτώματα.

Προφανώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η ζωή είναι δύσκολη για όλους μας και πάντα περιέχει σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό σκοτάδι και πόνο, που σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται στα social media.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ή θα ακούσετε κάποιον να καυχιέται για τη ζωή του, να είστε συμπονετικοί. Μπορεί απλώς να εκδηλώνει τις ανασφάλειές του.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.