Ανθοδέσμη: Το δώρο που φέρνει χαμόγελα!

Οι ερευνητές Jeannette Haviland-Jones και ο σύζυγός της, Terry McGuire, διαπίστωσαν ότι μία ανθοδέσμη φέρνει τεράστιο και εγκάρδιο χαμόγελο και οι παραλήπτες της διατηρούν την καλή τους διάθεση για μέρες… Η έρευνά τους πιστοποιεί του λόγου το αληθές και τα στοιχεία τους είναι αδιάψευστα!
Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Εάν η άνοιξη φέρνει μια πιο ανάλαφρη αίσθηση, μία πιο χαρούμενη διάθεση και μία ψυχική ανάταση, τότε μάλλον θα πρέπει να πείτε ένα ευχαριστώ στα… λουλούδια! Η έρευνα της Jeannette Haviland-Jones, καθηγήτρια ψυχολογίας, και του συζύγου της, Terry McGuire, καθηγητή γενετικής, και οι δύο στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στη Μεγάλη Βρετανία, προσφέρουν πειστικές αποδείξεις ότι τα λουλούδια μπορούν να είναι ισχυροί τονωτικοί παράγοντες της διάθεσης.
Στην πρώτη από τις πολλές διπλές τυφλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ήδη από το 2005, η Haviland-Jones και η ομάδα της παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τρία πιθανά δώρα: ένα διακοσμητικό κερί, ένα καλάθι με φρούτα και μία ανθοδέσμη, δήθεν ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή τους στην έρευνα που διενεργούσαν σχετικά με το τι μας φτιάχνει τη διάθεση.
Οι άνθρωποι που έκαναν τις παραδόσεις των δώρων έπρεπε να καταγράψουν τις εκφράσεις προσώπου αλλά και τις αντιδράσεις όσων παραλάμβαναν τα δώρα. Η έρευνα αναλύθηκε και κωδικοποιήθηκε από τους Haviland-Jones στο Εργαστήριο Ανθρώπινων Συναισθημάτων στο Rutgers. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αποδέκτες ανταποκρίθηκαν στα λουλούδια με ένα τεράστιο και εγκάρδιο «αληθινό χαμόγελο» που περιλαμβάνει το στόμα, τα μάγουλα και τα μάτια. Ούτε το κερί ούτε τα φρούτα προκάλεσαν αυτού του είδους τη θετική ανταπόκριση. Και τρεις ημέρες αργότερα, οι παραλήπτες των λουλουδιών εξακολουθούσαν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους που έλαβαν τα άλλα δώρα της έρευνας. Σαφώς, κάτι μοναδικό είχαν οι ανθοδέσμες και οι δύο ερευνητές κατέληξαν ότι δεν ήταν απλά ότι “είμαστε κοινωνικοποιημένοι να μας αρέσουν τα λουλούδια.”
Για μια πιθανή εξήγηση, η ερευνήτρια στράφηκε στον σύζυγό της, του οποίου η εργασία στην εξελικτική βιολογία προσέφερε μία διαφορετική οπτική. “Άρχισα να κατανοώ”, λέει ο McGuire, “ότι βρισκόμασταν πραγματικά μπροστά σε μία συνένωση, όπου δύο (ή περισσότερα) είδη εξελίσσονται ως απάντηση στις αλλαγές στο άλλο. Σε αυτόν τον εξελικτικό δρόμο αμφίδρομης επικοινωνίας, τα λουλούδια αποτελούν ένα είδος που παίζει ρόλο όχι μόνο για την ανθοφορία τους, αλλά για κάτι πολύ σημαντικότερο ως προσφορά που μέχρι πρόσφατα, δεν θεωρείτο απαραίτητο για την επιβίωση μας: την ευχαρίστηση».
Οι δύο ερευνητές δήλωσαν: «Ήμαστε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα της μελέτης! Πραγματικά συγκλονισμένοι, όταν παρατηρήσαμε ότι κάθε άτομο που πήρε τα λουλούδια ανταποκρίθηκε με τέτοιο χαμόγελο και θετική συμπεριφορά. Στο Εργαστήριο Συναισθημάτων, ποτέ μα ποτέ δεν παρατηρήθηκε να παίρνουμε 100% την ίδια απόκριση από τους ανθρώπους, ιδιαίτερα, όταν αφορά το συναίσθημα της χαράς, (μερικές φορές βλέπουμε μία καθολική απάντηση στο συναίσθημα του φόβου!)»
Τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά με τα λουλούδια;
Πιθανώς τα λουλούδια, όπως και τα κατοικίδια ζώα, βοηθούν στη μείωση του άγχους. Και, χάρη στο νέο πεδίο της θετικής ψυχολογίας, υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι το θετικό συναίσθημα θεραπεύει, ενώ μάλιστα ενισχύει την αναπαραγωγική μας ικανότητα!
Γιατί τα λουλούδια μας κάνουν τόσο χαρούμενους;
Μία από τις αρχικές θεωρίες, από [βιολόγους και περιβαλλοντολόγους] είναι ότι τα λουλούδια είναι μία ένδειξη γονιμότητας και γι’ αυτό αρέσουν στους ανθρώπους. Αλλά οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν προτιμούν τα λουλούδια που δίνουν καρπούς, κι έτσι το επιχείρημα αυτό μοιάζει αδύναμο. Οι δύο ερευνητές λένε: «Η ευωδιά, η αρμονία των σχημάτων και τα χρώματα μοιάζουν πολύ πιο πιθανά στοιχεία έλξης. Το σίγουρο είναι ότι τα λουλούδια μας δημιουργούν ένα αίσθημα απόλυτης ευχαρίστησης και απόλαυσης».