Αϋπνίες και ψυχολογία: Τι σημαίνει η ώρα που ξυπνάμε στη μέση της νύχτας;

Αϋπνίες και ψυχολογία: Τι σημαίνει η ώρα που ξυπνάμε στη μέση της νύχτας;

Υπάρχουν μέρες που απλά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε, ξυπνάμε την ίδια ώρα μέσα στη νύχτα και μετά αδυνατούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Αν ξυπνάτε συχνά το βράδυ την ίδια ώρα μην αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Ανάλογα με την ώρα που συμβαίνει αυτό το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι διαφορετικό.

Από τη Σοφία Κροκιδά 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική οι διαταραχές του ύπνου συμβαίνουν για πολλούς λόγους. Και μπορούμε να τους μάθουμε αρκεί να παρατηρήσουμε τι ώρα ξυπνάμε συνήθως μέσα στη νύχτα. Βάσει αυτής της θεωρίας τα όργανα του σώματός μας διεγείρουν διαφορετικά συναισθήματα και ψυχικές καταστάσεις.

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της καλής ζωής. Μια θεωρία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εξηγήσουν τον κύκλο του ύπνου μας είναι το shen, που περιγράφει τη σκέψη, την αντίληψη και τη συνείδησή μας.

Τα σώματά μας είναι φτιαγμένα να ακολουθούν έναν φυσικό ρυθμό και το shen το αναγνωρίζει αυτό. Είναι φυσικό να κοιμόμαστε το βράδυ για να ξεκουραστούμε και να είμαστε ξύπνιοι και ενεργητικοί το πρωί.

Αν ξυπνάτε συχνά το βράδυ την ίδια ώρα μην αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Όταν έχουμε αϋπνίες την ώρα που θα έπρεπε να κοιμόμαστε, τότε το shen μας διεγείρεται και μας δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο. Αν ξυπνάτε συχνά το βράδυ την ίδια ώρα μην αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Ανάλογα με την ώρα που συμβαίνει αυτό το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι διαφορετικό.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μεταξύ 9 και 10 το βράδυ: Είστε αγχωμένοι

Το άγχος είναι κάτι που όλοι κουβαλάμε λίγο πολύ πλέον. Σκεφτόμαστε συνεχώς δέκα διαφορετικά πράγματα, τα οποία πρέπει να κάνουμε μάλιστα στην εντέλεια. Λογικό!

Όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι οι σκέψεις γεμίζουν το μυαλό μας και δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε. Προβλήματα στη δουλειά, απλήρωτοι λογαριασμοί, υποχρεώσεις, και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να αφιερώνουμε και χρόνο στον εαυτό μας.

Η λύση για όλα αυτά είναι λίγος βραδινός διαλογισμός. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι. Ο διαλογισμός επιτρέπει στο σώμα μας να εισέλθει σε μια κατάσταση ηρεμίας και ειρήνης και μας βοηθάει να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ακούγοντας μισή ώρα χαλαρωτικής μουσικής πριν ξαπλώσετε, ώστε να σταματήσει το μυαλό σας να σκέφτεται τόσο έντονα. Συνδυάστε το με μερικές βαθιές αναπνοές που θα ρίξουν τους παλμούς τής καρδιάς σας για να χαλαρώσετε ακόμα πιο πολύ.

Ξυπνάτε μεταξύ 11 και 1 το βράδυ: Είστε συναισθηματικά απογοητευμένοι

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποδίδει αυτή τη χρονική περίοδο στη χοληδόχο κύστη, που αποτελεί μέρος του τι ελέγχει τα συναισθήματά μας. Ελέγχει επίσης το πάθος στη ζωή μας, τη δράση και τη διεκδικητικότητα.

Όταν η χοληδόχος κύστη μας είναι ισορροπημένη νιώθουμε ευτυχείς και ολοκληρωμένοι. Αν όμως μας λείπει το πάθος, δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις ή δειλιάζουμε, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την χοληδόχο κύστη.

Με το να καταπιέζετε τον θυμό σας το μόνο που κάνετε είναι να τον συσσωρεύεται και αυτός να σας επισκέπτεται τα βράδια με αυπνίες.

Ξυπνάτε μεταξύ 1 και 3: Έχετε θυμό

Μήπως ο φίλος σας άφησε άπλυτα στον νεροχύτη για εκατοστή φορά; Μήπως το αφεντικό σας σας μίλησε με τον χειρότερο τρόπο και δεν είπατε τίποτα; Ή μήπως οι κολλητές σας ακύρωσαν τα πλάνα σας για το Σαββατοκύριακο τελευταία στιγμή; Ό,τι κι αν έχει συμβεί είστε θυμωμένοι.

Δείτε Επίσης
Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου; Μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Ο θυμός συνδέεται με το συκώτι. Όταν έχουμε μέσα μας θυμό που δεν εκφράζουμε αυτά μαζεύονται με τον καιρό στο συκώτι. Όταν λοιπόν προσπαθείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα το σώμα σας φροντίζει να σας θυμίζει αυτό το συναίσθημα.

Για να το ξεπεράσετε είναι σημαντικό να μάθετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Όταν εκφραζόμαστε έχουμε την ικανότητα να δυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να διώχνουμε την αρνητική ενέργεια από μέσα μας. Με το να καταπιέζετε τον θυμό σας το μόνο που κάνετε είναι να τον συσσωρεύεται και αυτός να σας επισκέπτεται τα βράδια με αυπνίες.

Ξυπνάτε μεταξύ 3 και 5: Μια ανώτερη δύναμη προσπαθεί να σας πει κάτι

Αυτή είναι η ώρα που οι πνεύμονές μας είναι πιο ενεργοί. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική οι πνεύμονές μας είναι υπεύθυνοι για την εξάπλωση της ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα, καθώς επίσης και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι επίσης τα όργανα που μας προειδοποιούν για κατάθλιψη ή θλίψη.

Αν περνάτε μια δύσκολη φάση στη ζωή σας και δεν μπορείτε να ξεφύγετε τότε ίσως μια ανώτερη δύναμη σας μιλάει.

Όταν ξυπνάτε αυτή την ώρα της νύχτας προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να προσευχηθείτε για να διώξετε τα άσχημα συναισθήματα.

Ξυπνάτε μεταξύ 5 και 7: Είστε συναισθηματικά μπλοκαρισμένοι

Αν ξυπνάτε τέτοια ώρα, τότε το έντερό σας είναι υπερευαίσθητο. Είναι λογικό να πληγωνόμαστε πού και πού. Και οι άσχημες εμπειρίες μπορούν να μας κάνουν εσωστρεφείς και δύσκολους στο να εμπιστευθούμε τους άλλους, ώστε να μην πληγωθούμε ξανά.

Αν δυσκολεύεστε να ανοίγεστε στους άλλους ή δεν μπορείτε να αφήσετε κάτι να περάσει τότε ίσως έχετε πρόβλημα στο παχύ έντερο. Η βασική λειτουργία του είναι να αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται το σώμα μας. Και αυτή η φυσική λειτουργία συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική μας πλευρά. Η συναισθηματική λειτουργία του εντέρου είναι να αφήνει πίσω μας όσα δεν χρειαζόμαστε.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.