Δέκα σημάδια ότι έχετε αυξημένο άγχος

Δέκα σημάδια ότι έχετε αυξημένο άγχος

Όλοι βιώνουμε περιόδους στρες και σίγουρα το αντιλαμβανόμαστε όταν μας συμβαίνει. Τι γίνεται όμως όταν το στρες βαθμιαία μεγαλώνει και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας; Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του υπερβολικού στρες, που δεν σας έχουν περάσει καν από το μυαλό!

Από τη Σοφία Κροκιδά

Τρίζετε τα δόντια σας

Λέγεται βρουξισμός και οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν όταν κοιμούνται. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η συνήθεια να τρίζει κάποιος τα δόντια του συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική ισορροπία, και το στρες. Μελέτη σε 470 γυναίκες (στις οποίες έγινε οδοντιατρικό ιστορικό και τεστ προσωπικότητας), έδειξε ότι οι εθελόντριες που είχαν υψηλό σκορ στην αντικειμενικότητα, την κοινωνικότητα και τη συναισθηματική ισορροπία έτριζαν πολύ λιγότερο τα δόντια τους. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο βρουξισμός δεν είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά συνδέεται και με συναισθηματικό στρες, άγχος, θυμό ή μεγάλη ανταγωνιστικότητα.

Δυσκολεύεστε να μάθετε κάτι

Έχει συμβεί σε όλους μας. Προσπαθούμε να μάθουμε κάτι καινούριο και αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε. Όποιος και να είναι ο λόγος, το στρες μπορεί να εμποδίζει τη μνήμη και την ικανότητά σας να μάθετε πράγματα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε ότι το χρόνιο στρες έχει επιπτώσεις σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, όπως στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αντιμετώπιση του στρες.

Έχετε ακουστικές και λεκτικές παραισθήσεις

Το λεγόμενο Σύνδρομο Εκρυγνειόμενης Κεφαλής: ακούγεται και μάλλον είναι τρομαχτικό! Είναι ο τεχνικός όρος του να ακούς έναν εκκωφαντικό ήχο συνήθως σαν μπουμπουνητό ή πυροβολισμό την ώρα που είσαι έτοιμος να κοιμηθείς. Ενώ δεν υπάρχει σωματικός πόνος, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως αυξημένο άγχος την ώρα που πέφτετε για ύπνο, φαινόμενο πιο συχνό στις γυναίκες, και κυρίως άνω των 50. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η παρουσία λεκτικών παραισθήσεων είναι επίσης συνδεδεμένη με υψηλά επίπεδα στρες και άγχους. Περιγράφεται σαν να ακούτε “εξωγήινους” ήχους που μπορεί να λένε οτιδήποτε. Σύμφωνα με μελέτες, οι λεκτικές παραισθήσεις αυξάνονται σε περιόδους μεγάλου στρες, και συνδέονται με συναισθήματα ανησυχίας και κατάθλιψης.

Οι αλλεργίες είναι πιο συχνές

Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, ξέρετε τι να περιμένετε. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Οχάιο όμως, εάν οι αλλεργίες σας είναι πιο έντονες από ό,τι συνήθως, ίσως ευθύνεται το αυξημένο στρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όχι μόνο ήταν χειρότερες οι αλλεργίες σε ανθρώπους με πολύ στρες, αλλά είχαν και μεγαλύτερη διάρκεια.

Τρώτε υπερβολικά και παίρνετε βάρος

Το στρες φυσικά και έχει σχέση με τις διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το βραχυπρόθεσμο στρες μειώνει την επιθυμία μας για φαγητό λόγω μιας ορμόνης που απελευθερώνεται, της λεγόμενη κοσυντροπίνης. Συνήθως, το στρες εξαφανίζεται όταν εξαφανίζονται και οι στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλά εάν δεν εξαφανιστούν, το σώμα μας αντιδρά απελευθερώνοντας κορτιζόλη, ορμόνη η οποία αυξάνει τα κίνητρά μας. Αυτό δυστυχώς αυξάνει και τα κίνητρά μας για φαγητό!

Αναστενάζετε συχνά

Όλοι αναστενάζουμε, και ίσως πιο συχνά απ όσο νομίζουμε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το στρες παίζει ρόλο. Το 2016, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υπολόγισαν ότι αναστενάζουμε περίπου δώδεκα φορές την ημέρα, συνήθως εν αγνοία μας, και ανακάλυψαν ότι αυτό σχετίζεται με μικροσκοπικούς σάκους που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων μας, με το όνομα κυψελίδες. Οι κυψελίδες ελέγχουν την απορρόφηση του οξυγόνου και την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα, και κάποιες φορές “καταρρέουν”, και ένας αναστεναγμός ξαναγεμίζει τους σάκους αυτούς. Είναι μια βασική λειτουργία του οργανισμού, χωρίς την οποία οι πνεύμονές μας θα κατέρρεαν εντελώς.

Κάνετε ζημιές

Σας έχει τύχει ποτέ να μην μπορείτε να κάνετε μία μικρή κίνηση χωρίς να κάνετε κάποια ζημιά, ή χωρίς να ρίξετε αυτό που κρατάτε στα χέρια σας; Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, σ΄αυτή την περίπτωση συμβαίνουν δύο πράγματα: Είτε δεν είστε συγκεντρωμένη τη δεδομένη στιγμή, είτε είστε αγχωμένη. Το στρες και η διάσπαση προσοχής πηγαίνουν μαζί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς το στρες καθιστά αδύνατη την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Το αυξημένο άγχος προκαλεί απώλεια της περιφερειακής όρασης, αλλά και αλλαγές στους μυς. Όταν είστε αγχωμένη είστε σε ένταση, και όταν είστε σε ένταση το μυαλό σας δεν έχει απαραίτητα τις φυσιολογικές αντιδράσεις όταν για παράδειγμα δίνει στο χέρι σας την εντολή να πιάσει την κούπα του καφέ.

Δείτε Επίσης
Τα σημάδια ότι το δέρμα μας πάσχει από… στρες

Αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα

Είναι πολλά που δεν ξέρουμε για τη σχέση του δέρματος με την ψυχολογία μας, και γι αυτό υπάρχει η επιστήμη ψυχοδερματολογία, και σύμφωνα με έρευνες, πολλά δερματικά προβλήματα έχουν ψυχολογική σύνθεση. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα έδειξε πως οι ορμόνες και οι ουσίες που απελευθερώνονται σε κατάσταση στρες μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Εάν βιώνετε έντονο στρες, τυχόν πληγές στο σώμα σας θα επουλωθούν πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως, και επίσης είστε πιο ευαίσθητη στο καυτό και κρύο νερό, αλλά και επιρρεπής σε ακμή, πονοκεφάλους, φαγούρα, απώλεια μαλλιών, ακόμα και ψωρίαση.

Βλέπετε πιο συχνά εφιάλτες παρά καλά όνειρα

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία  Ιατρικής Ύπνου, μόνο μεταξύ 2 και 8% των ενηλίκων βλέπουν εφιάλτες, και συνήθως αυτοί οι εφιάλτες είναι επέκταση των σκέψεων μας. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι με συχνούς εφιάλτες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης για κάποιους να βιώνουν άσχημους εφιάλτες τόσο συχνά ώστε να αρχίζει να τους επηρεάζει στην καθημερινή τους ζωή, η λεγόμενη και εφιαλτική διαταραχή, φαινόμενο πιο συχνό σε κορίτσια και γυναίκες. Και ενώ οι εφιάλτες γίνονται όλο και πιο σπάνιοι όσο μεγαλώνουμε, οι συχνοί εφιάλτες έχουν συνδυαστεί με υψηλά επίπεδα έντονου και χρόνιου στρες.

Έχετε επιθυμία για τζόγο

Το τζογάρισμα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, και όχι απαραίτητα μια επίσκεψη στο καζίνο. Μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ένα απλό ξυστό ή ένα λαχείο, και έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι είναι επιρρεπείς στον τζόγο, μπορούν να εντείνουν την επιθυμία τους σε καταστάσεις αυξημένου στρες. Σύμφωνα με τον οργανισμό Know the Odds, αφιερωμένο στη διάδοση των κινδύνων του τζόγου, το στρες μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση παλιών και κακών συνηθειών. Σε έρευνα που έγινε με 347 εθελοντές, βρήκαν ότι όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα στρες είχαν σχέση με τον ηλεκτρονικό τζόγο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν σαν μέσο για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Τι να κάνετε εάν υποφέρετε από χρόνιο στρες;

Μέχρι ένα σημείο το στρες είναι καλό, αλλά εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σημαίνει ότι το στρες στη ζωή σας γίνεται μεγάλο πρόβλημα και σας εμποδίζει στις καθημερινές σας λειτουργίες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό να θέσετε όρια στις απαιτήσεις σας, να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με τους φίλους σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να κρατάει μια θετική στάση σε ό,τι συμβαίνει. Σημαντικό είναι επίσης να αφιερωθείτε σε κάποια δραστηριότητα όπως περπάτημα, να δοκιμάσετε τεχνικές ηρεμίας ώστε να έχετε καλύτερο ύπνο, αλλά και να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο ο οποίος θα σας δώσει σημαντικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.