Εθισμένοι στις κακές ειδήσεις; Πώς επηρεάζεται η υγεία μας;

Εθισμένοι στις κακές ειδήσεις; Πώς επηρεάζεται η υγεία μας;

Μπαίνετε στην αγαπημένη σας εφαρμογή για ένα γρήγορο τσεκάρισμα και «πέφτετε» πάνω σε μία κακή είδηση. Αυτό είναι αρκετό για να αρχίσετε να διαβάζετε οτιδήποτε σχετικό. Αν έχετε κι εσείς την εμμονή να καταναλώνετε κακές ειδήσεις, δεν είστε μόνοι… Είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις και επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Αρχίζετε να διαβάζετε ορισμένα νέα, αλλά κάπου εκεί πέφτετε σε μία  ανάρτηση ή άρθρο με κακά νέα. Ορκίζεστε ότι θα κλείσετε το κινητό, όταν ξαφνικά σας εμφανίζετε ο τίτλος μιας ακόμη δυσάρεστης είδησης.

Διαβάζετε τρία ίσως και τέσσερα άρθρα σχετικά με την είδηση αυτή, και πριν το καταλάβετε έχετε περάσει μερικές ώρες της ζωής σας διαβάζοντας τρομερά νέα που σας προκαλούν άγχος.

Αν έχετε εμμονή με τις κακές ειδήσεις και αφιερώνετε ώρες στο να καταναλώνετε δυσάρεστα νέα, δεν είστε οι μόνοι. Μάλιστα είναι ένα φαινόμενο τόσο σύνηθες που πλέον έχει αποκτήσει και ορισμό: doomscrolling. Σας ακούγεται αθώο;

Το doomscrolling είναι εξαιρετικά εθιστικό και είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβετε, ενώ μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας.

Οι επιπτώσεις του εθισμού με τις κακές ειδήσεις

Η ανάγνωση και η αναζήτηση κακών και δυσοίωνων ειδήσεων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Όταν αντί να κοιμάστε καταναλώνετε τη μία δυσάρεστη είδηση μετά την άλλη, ασυνείδητα κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει χειρότερα.

Αν καταλήγετε να διαβάζετε νέα που ξέρετε ότι θα σας αναστατώσουν, τότε ενισχύετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας.

Είναι μια συνήθεια που μας ωθεί να σκεφτόμαστε αρνητικά και που μας κάνει να χάνουμε τον ύπνο μας λόγω των σκέψεων που φέρνει. Μάλιστα, σύμφωνα με ψυχολόγους, το doomscrolling μπορεί να οδηγήσει σε έναν ατελείωτο κύκλο στοχασμών και σε κρίσεις πανικού.

Δείτε Επίσης
Τι να φορέσω στο πρώτο ραντεβού;

Αν καταλήγετε να διαβάζετε νέα που ξέρετε ότι θα σας αναστατώσουν, τότε ενισχύετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας. Σύμφωνα με μελέτη του 2020, φοιτητές δήλωσαν ότι νιώθουν πιο αγχωμένοι και στεναχωρημένοι όταν περνάνε χρόνο διαβάζοντας τις τελευταίες ειδήσεις για την πανδημία.

Η ανάγνωση κακών ειδήσεων μπορεί να μοιάζει αθώα, αλλά δεν είναι! Μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Αλλά ο εθισμός με τις κακές ειδήσεις δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας υγεία. Μπορεί να έχει ακόμα και σωματικές επιπτώσεις. Μακροπρόθεσμα, η συνήθεια αυτή μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, δύο ορμονών του στρες.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα στρες συνδέονται με καρδιολογικές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Περνώντας λιγότερο χρόνο στο κινητό σας βοηθάτε τον εαυτό σας τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.