Γελάστε, κάνει καλό!

Γελάστε, κάνει καλό!

Το ξέρουμε ή το υποψιαζόμαστε. Το γέλιο έχει δύναμη, και μάλιστα λειτουργεί και ως μία μορφή θεραπείας. Μας γεμίσει ενέργεια, χαρά, μεταδίδεται στον περίγυρό μας αλλάζοντας τη γενική διάθεση, και επιπλέον δεν έχει κόστος, αφήστε που είναι και εύκολο… στη χρήση. Διαβάστε τις ευεργετικές του ιδιότητες και αναθεωρήστε.  Ίσως τελικά να είναι το καλύτερο φάρμακο!

Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου

Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Ο ήχος του δυνατού γέλιου είναι πολύ πιο κολλητικός από οποιονδήποτε βήχα, φτέρνισμα ή χασμουρητό. Μας αρέσει να γελάμε γιατί νιώθουμε όμορφα αλλά επίσης προκαλεί υγιείς σωματικές αλλαγές. Το χιούμορ και το γέλιο δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύουν την ενέργειά μας, μειώνουν τον πόνο και μπορούν να μας προστατέψουν από τις επιζήμιες επιπτώσεις του στρες. Πέρα από τις θετικές επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία, όταν γελάμε μαζί με άλλους, μας φέρνει πιο κοντά και αυξάνει τη χαρά και την οικειότητα.

Με τόσο μεγάλη δύναμη να θεραπεύει και να ανανεώνει, η ικανότητα να γελάς εύκολα και συχνά είναι ένα τεράστιο προνόμιο. Δεν είναι πλέον άξιο απορίας το γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο γέλιο ως μορφή ψυχοθεραπείας για να μπορέσουν να ξεπεράσουν προσωπικές προκλήσεις, να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να υποστηρίξουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Δείτε λοιπόν τις ευεργετικές του ικανότητες στο σώμα και το πνεύμα σας!

Σωματικές μεταβολές: Το γέλιο αυξάνει τη ροή του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στρεσογόνων ορμονών όπως η κορτιζόλη, και η ανδρεναλίνη, ενώ όταν γελάμε, ο εγκέφαλος εκκρίνει ενδορφίνες που μπορούν να ανακουφίσουν εν μέρει τον σωματικό πόνο. Επιπλέον ενισχύει τον αριθμό των αντισωμάτων παράγοντας κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των Τ-λεμφοκυττάρων, πράγμα που οδηγεί σε δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι μια καλή άσκηση: Το γέλιο ασκεί το διάφραγμα, συστέλλει τους κοιλιακούς μύες και δουλεύει ακόμα και τους ώμους, αφήνοντάς τους, μετά τη διακοπή του, πιο χαλαρούς. Λέγεται ότι 100 φορές γέλιου ισοδυναμούν με 10 λεπτά στο κωπηλατικό μηχάνημα ή 15 λεπτά στο στατικό ποδήλατο!

Δείτε Επίσης
Η «θεωρία του μπλε μυαλού»: «Βουτήξτε» στη δωρεάν ευεξία αυτό το καλοκαίρι

Αλλάζει την οπτική σας: Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν διαπιστώσει ότι η αντίδρασή μας σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το εαν βλέπουμε κάτι ως απειλή ή ως πρόκληση. Το χιούμορ μπορεί να μας προσφέρει μια περισσότερο «ελαφριά» οπτική και να μας βοηθήσει να δούμε τις δύσκολες καταστάσεις ως προκλήσεις, κάνοντας τες λιγότερο απειλητικές και περισσότερο θετικές.

Έχει θετικό αντίκτυπο στους άλλους: Το γέλιο είναι μεταδοτικό, οπότε εάν φέρετε περισσότερο γέλιο στη ζωή σας, μπορείτε ταυτόχρονα να βοηθήσετε και τους γύρω σας να κάνουν το ίδιο. Ανεβάζοντας τη διάθεση στα άτομα του κοινωνικού σας περιβάλλοντος, μπορείτε να μειώσετε δραστικά τα επίπεδα άγχους τους και πιθανώς να βελτιώσετε και την ποιότητα της κοινωνικής σας αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Προσφέρει μακροζωία: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής, οι αισιόδοξοι υπερήλικες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στους συμμετέχοντες της έρευνας με ηλικία από 65 έως 85 χρονών, αυτοί που ήταν πιο αισιόδοξοι είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε παράγοντα, σε σχέση με τους πιο απαισιόδοξους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.