Κάντε τη νέα χρονιά καλύτερη για εσάς και τον σύντροφό σας: 5 αποφάσεις για το 2023!

Κάντε τη νέα χρονιά καλύτερη για εσάς και τον σύντροφό σας: 5 αποφάσεις για το 2023!

Καθώς ξεκίνησε η νέα χρονιά, πολλοί από εμάς είμαστε απασχολημένοι με τη δημιουργία μιας λίστας με όλα τα πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε το 2023. Αλλά δεν πρέπει να περιορίζετε τον προγραμματισμό σας μόνο στους προσωπικούς σας στόχους. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλα τα ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία αποφάσεων και για τη σχέση τους. Ακόμα κι αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε σε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι συμβουλεύουν για να κρατήσετε την αγάπη σας ζωντανή.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου 

Η λήψη αποφάσεων για τη σχέση δίνει τόσο σε εσάς όσο και στον άλλον σας «την ευκαιρία να μιλήσετε για το τι περιμένετε ο ένας από τον άλλον, να θέσετε στόχους μαζί και να μοιραστείτε πώς νιώθετε», σύμφωνα με την Kalley Hartman, ψυχοθεραπεύτρια στην Καλιφόρνια.

Ως αποτέλεσμα, η σχέση σας είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί το 2023 αντί να καταρρεύσει και να «καεί». Συμβουλευτήκαμε ειδικούς για να καθορίσουμε τις πέντε αποφάσεις για τη νέα χρονιά που πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε με τον σύντροφό σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι συμβουλεύουν για να κρατήσετε την αγάπη σας ζωντανή.

1. Εστιάστε στο να βρείτε κάτι νέο

Υπάρχει μια λέξη-κλειδί που πρέπει να προσέξεις όταν δημιουργείς αποφάσεις για τη χρονιά: «νέο».

«Η καινοτομία είναι το μπαχαρικό που ουσιαστικά όλες οι σχέσεις λαχταρούν, αλλά τόσο πολλοί στερούνται», λέει ο Dan Rosenfeld, κοινωνικός ψυχολόγος, ειδικός σχέσεων.

Όμως, όπως εξηγεί η Colleen Wenner, LMHC, ιδρύτρια και διευθύντρια της κλινικής New Heights Counseling: «Είναι εύκολο για τα ζευγάρια να κολλήσουν σε μια αποτελμάτωση—ειδικά αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε μαζί λίγο καιρό».

«Για να καταπολεμήσετε το τέλμα, θα πρέπει και οι δύο να είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε κάτι νέο μαζί τη νέα χρονιά.

«Είτε πρόκειται για ένα νέο εστιατόριο, ένα νέο χόμπι ή δραστηριότητα, ή ακόμα και απλώς μια αλλαγή σκηνικού, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει τη σχέση φρέσκια και συναρπαστική», λέει.

Αυτές οι νέες ευκαιρίες φέρνουν τα ζευγάρια πιο κοντά και δημιουργούν βαθύτερες συνδέσεις και προκαλούν ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα.

2. Εργαστείτε για να γίνετε πιο ενιαίο μέτωπο

Συχνά μας λένε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να θέτουμε υγιή όρια για τον εαυτό μας, αλλά είναι επίσης κάτι που πρέπει να κάνετε και ως ζευγάρι, σύμφωνα με τη Lisa Concepcion, ειδικό στις σχέσεις και ιδρύτρια του LoveQuest Coaching.

«Λέτε πολλά και συχνά “ναι”; Θέλετε να ευχαριστείτε πάντα τους άλλους; Αναλαμβάνετε πάρα πολλά και νιώθετε να σας συντρίβουν οι υποχρεώσεις; Αποφασίστε να σταθείτε σταθερά ως ζευγάρι μαζί στα “όχι” σας”», λέει η Lisa Concepcion. «Είναι τόσο σημαντικό για τα ζευγάρια να είναι ένα ενιαίο μέτωπο και στο ίδιο επίπεδο όταν έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τους φίλους».

Όταν είστε με άτομα που σας εκτιμούν ως ζευγάρι, ενισχύει την αίσθηση της σύνδεσης και του ανήκειν που νιώθετε με τον σύντροφό σας.

Για τη μακροπρόθεσμη υγεία της σχέσης σας, η Suzanne Degges-White, PhD, εξουσιοδοτημένη σύμβουλος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, λέει:  «Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα ενιαίο μέτωπο αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο με άτομα που υποστηρίζουν τη σχέση σας και λιγότερο με αυτούς που δεν το κάνουν».

«Η κοινωνική υποστήριξη είναι πάντα σημαντική για την ατομική ευημερία και η κοινωνική υποστήριξη για ένα ζευγάρι είναι επίσης απαραίτητη», εξηγεί.

3. Αφιερώστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί

Μπορεί να είχατε την ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια των Γιορτών, αλλά όταν μπαίνει η νέα χρονιά, αυτό γίνεται γρήγορα πιο δύσκολο.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να σκέφτεστε να αφιερώσετε χρόνο για τον σύντροφό σας το 2023, σύμφωνα με τον Marley Howard, LMFT, ψυχοθεραπευτή με περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρίας.

«Το να περνάς ποιοτικό χρόνο είναι απαραίτητο σε κάθε σχέση», σημειώνει ο Marley Howard. «Βάλτε έναν στόχο να κάνετε περισσότερα πράγματα ως ζευγάρι. Οι δυο σας μπορείτε πάντα να βρείτε τρόπους να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου, είτε ολοκληρώνετε καθημερινές εργασίες είτε γιορτάζοντας ειδικές περιστάσεις».

Αλλά όταν πρόκειται για ποιοτικό χρόνο, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα. Η Kate MacLean, ειδικός σχέσεων λέει: «Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να εργαστείτε για τον περιορισμό του χρόνου στα τηλεφωνήματα ή στα social media, όταν είστε μαζί, προκειμένου αυτός ο χρόνος να είναι πιο αποτελεσματικός για τη σχέση σας».

Το να κάνετε συνειδητή προσπάθεια να αφήσετε το τηλέφωνό σας μακριά και να είστε παρόντες με τον σύντροφό σας είναι μια εξαιρετική απόφαση για τα ζευγάρια για τη νέα χρονιά.

Δείτε Επίσης
Δέκα σημάδια ότι δεν είστε ερωτευμένη, αλλά βολεμένη!

«Απολαύστε ένα “δείπνο χωρίς τηλέφωνο” ή εξασκηθείτε στη φόρτιση των τηλεφώνων έξω από την κρεβατοκάμαρα”, συνιστά η MacLean. «Αυτό σας δίνει περισσότερο χώρο για να συνδεθείτε και να μιλήσετε χωρίς την ψηφιακή διάσπαση της προσοχής».

4. Δεσμευτείτε να κάνετε πιο ειλικρινείς συζητήσεις

Το νέο έτος είναι η τέλεια στιγμή για να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες επικοινωνίας με τον σύντροφό σας—ειδικά επειδή αυτό είναι το «θεμέλιο μιας υγιούς, ισχυρής σχέσης», σύμφωνα με τον Neil Dutta, ειδικό στις σχέσεις.

Ο Dutta συνιστά να διευκολύνετε τις ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες π.χ. μία φορά την εβδομάδα για να ακούτε τον σύντροφό σας χωρίς διακοπές ή περισπασμούς. «Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να μιλήσετε ειλικρινά και ανοιχτά με τον σύντροφό σας αλλά και να ακούτε ενεργά τι έχουν να πουν», εξηγεί.

Αφιερώστε χρόνο να ακούτε τον σύντροφό σας. Αυτό θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τον σύντροφό σας να νιώθει πιο άνετα να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Η βελτίωση της επικοινωνίας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να «κρατήσετε τη σχέση απαλλαγμένη από μνησικακίες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο τέλος της», σύμφωνα με τη Nancy Landrum, προπονήτρια σχέσεων.

«Οι δυσαρέσκειες γεννιούνται μέσα σε ένα αίσθημα θυμού ή παρεξήγησης», λέει η Landrum. «Κάντε μία προσπάθεια  να μάθετε πώς να μιλάτε για οτιδήποτε χωρίς να τσακώνεστε. Μια επιδέξια συζήτηση απαιτεί σεβασμό με το να μιλάτε και να ακούτε μέχρι να πείτε και οι δύο ό,τι χρειάζεται να ακουστεί από τον σύντροφό σας. Συζητήστε μόνο ένα θέμα τη φορά και μιλήστε εναλλάξ για αυτό το ένα θέμα μέχρι να επιλυθεί».

5. Κάντε την αλληλοεκτίμηση συνήθεια

Ως μέρος των αποφάσεων σας για τη νέα χρονιά, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να «αποκτήσετε την τακτική συνήθεια να εκφράζετε την εκτίμησή σας ο ένας για τον άλλον», λένε οι ειδικοί.

«Καθένας από εσάς μπορεί να το κάνει τυχαία, αναγνωρίζοντας τα μικρά πράγματα που κάνετε ο ένας για τον άλλον σε καθημερινή βάση. Αλλά για καλύτερα αποτέλεσμα πείτε τουλάχιστον τρία πράγματα που έχει πει ο ή έκανε για εσάς σύντροφός σας που σας έκαναν να νιώσετε ότι τον αγαπάτε περισσότερο».

Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι τα ζευγάρια που δείχνουν εκτίμηση και ευγνωμοσύνη ο ένας για τον άλλον τακτικά είναι πιο ικανοποιημένα με τις σχέσεις τους, νιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον και είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί.

«Προσπαθήστε να μοιραστείτε κάτι που πραγματικά εκτιμάτε ή αγαπάτε στον σύντροφό σας στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας», συνιστούν οι ειδικοί. «Εναλλακτικά, θα μπορούσατε και οι δύο να σημειώσετε ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες κάθε μέρα και να το μοιραστείτε μεταξύ σας στο τέλος της εβδομάδας».

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.