Οι σεξιστές άνδρες έχουν ψυχολογικά προβλήματα, λέει η επιστήμη

Οι σεξιστές άνδρες έχουν ψυχολογικά προβλήματα, λέει η επιστήμη

Οι άντρες που σας παρενοχλούν, σας πατρονάρουν ή σας συμπεριφέρονται σαν ένα κομμάτι κρέας μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν περισσότερα θέματα στη ζωή τους από ό,τι φαντάζεστε. Ή καλύτερα και πιο συγκεκριμένα στο μυαλό τους. Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η συμπεριφορά έχει κακή επίδραση όχι μόνο στις σχέσεις τους αλλά και γενικότερα στη ζωή τους. Μία πρόσφατη μεγάλη μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Η επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Counseling Psychology» δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνδρες που βλέπουν τους εαυτούς τους σε θέσεις «εξουσίας» έναντι των γυναικών ή ακόμα και ως «γόηδες» είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με εκείνους τους άνδρες που δεν το κάνουν. Ακόμα χειρότερα; Αυτοί οι άνδρες είναι επίσης πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να αναζητήσουν θεραπεία για αυτά τα προβλήματα, από όσο φαίνεται.

Οι ερευνητές – από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον – ανέλυσαν 78 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα.

Όλες οι μελέτες διερεύνησαν «τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και συμμόρφωσης με τους κανόνες».

Εξέτασαν αυτό που η κοινωνία συνήθως θεωρεί «αρσενικό», συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για νίκη, της αυτοδυναμίας, της ανάληψης κινδύνων, της εξουσίας επί των γυναικών, της επιδίωξης της κυρίαρχης θέσης και της ανάγκης για συναισθηματικό έλεγχο.

Από αυτές τις επιρροές, οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης πιθανές συνδέσεις με καλή ή κακή ψυχική υγεία και συνέκριναν εκείνες με την επιθυμία του ατόμου να αναζητήσει βοήθεια για τυχόν πιθανά ψυχολογικά προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές μπόρεσαν να οριοθετήσουν μία σύνδεση μεταξύ των ανδρών που ένιωθαν την ανάγκη να συμμορφωθούν με τα «τυπικά» αρσενικά πρότυπα και την κακή ψυχική υγεία τους.

Οι σεξιστές που τους αρέσει να χρησιμοποιούν γυναίκες ή να εξασκούν έλεγχο πάνω τους είναι στην πραγματικότητα πιθανόν να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Από αυτούς τους «κανόνες», η πιο επίπονη σύνδεση βρέθηκε στους άνδρες που πίστευαν στην άσκηση εξουσίας πάνω στις γυναίκες και στη συμπεριφορά «playboy». Σωστά!

Δείτε Επίσης
Εσείς ξέρετε τι σημαίνει σεξισμός; Αναζητώντας τον σαφή ορισμό

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με ζητήματα αυτοεκτίμησης, που προκύπτουν από την απόρριψη από θυμωμένες γυναίκες, ακριβώς επειδή προσεγγίζουν τις γυναίκες με εντελώς λάθος τρόπο.

Η μελέτη δεν έχει καταλήξει, εάν οι άντρες που συμμετείχαν στις έρευνες είχαν ήδη αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας και, επομένως, συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες και ασπάζονταν τα αντρικά πρότυπα ή αν άρχισαν να συμπεριφέρονται με αυτούς τους περιττούς «αρσενικούς» τρόπους και στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα, ανέπτυξαν κακή ψυχική υγεία.

Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, η σύνδεση ήταν ξεκάθαρη: Οι άνδρες που προσπαθούν να είναι εξαιρετικά αρρενωποί και επιλέγουν να είναι σεξιστές με τις γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από κάποια μορφή κατάθλιψης που δεν έχει αντιμετωπιστεί ιατρικά, ή παρουσιάζουν άλλα αρνητικά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έτσι, την επόμενη φορά που αυτός ο τύπος δεν θα σταματήσει να σας κυνηγάει, να σας κακομεταχειρίζεται, να σας προσβάλει, απλά να γνωρίζετε ότι προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα πρότυπο που είναι κυριολεκτικά ανθυγιεινό για αυτόν μέχρι ψυχολογικού στρες.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ενήλικες άντρες που δεν ενδιαφέρονται να σταματήσουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά τους. Μπορούμε, όμως, να ξεκινήσουμε, με διαφορετικά πρότυπα στα νεαρά αγόρια: Η αρρενωπότητα δεν σημαίνει την ανάγκη να κυριαρχούν στις γυναίκες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλους, άντρες και γυναίκες, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί στις επόμενες γενιές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.