Πιστεύετε στα παραφυσικά φαινόμενα; Ένα ενδιαφέρον πείραμα

Πιστεύετε στα παραφυσικά φαινόμενα; Ένα ενδιαφέρον πείραμα

Μια μελέτη από το περιοδικό Psychological Reports διερεύνησε τις αντιδράσεις μίας ομάδας φοιτητών σε ένα υποτιθέμενο παραφυσικό γεγονός: Μία ηθοποιός έρχεται σε επαφή με τον νεκρό. Το αποτέλεσμα; Περίπου το 65% των φοιτητών πίστευαν ότι είχαν δει μια γνήσια παραφυσική εμπειρία και όσοι το πίστευαν αυτό, ήταν πιο πιθανό να περιγράψουν το γεγονός ως συναισθηματικά συγκινητικό. Το πείραμα δείχνει ότι πολλοί ενήλικες πείθονται εύκολα από ένα παραφυσικό γεγονός, ειδικά αν τους προκαλεί συναισθήματα.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Οι παραφυσικές πεποιθήσεις περιλαμβάνουν υπερφυσικές πεποιθήσεις (π.χ. πίστη σε φαντάσματα ή άλλες μη φυσικές οντότητες), δεισιδαιμονίες, πνευματικές πεποιθήσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες πεποιθήσεις είναι ιδιαίτερα κοινές κατά την παιδική ηλικία, καθώς τα παιδιά συχνά συνδυάζουν τη φαντασία με την πραγματικότητα. Και όμως, είναι προφανές ότι οι παραφυσικές πεποιθήσεις είναι επίσης κοινές μεταξύ των ενηλίκων.

Οι συγγραφείς της μελέτης Lise Lesaffre και η ομάδα της επινόησαν μια πειραματική μελέτη για να διερευνήσουν γιατί οι παραφυσικές πεποιθήσεις φαίνεται να αντέχουν και να εξελίσσονται συνεχώς στην ενήλικη ζωή.

Βασιζόμενοι σε μια προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής την Lesaffre, οι ερευνητές κάλεσαν ένα δείγμα 419 φοιτητών από την Ελβετία για να παρακολουθήσουν μια «παραφυσική παράσταση».

Οι φοιτητές ολοκλήρωσαν αρχικά μία μέτρηση παραφυσικών πεποιθήσεων που περιελάμβανε επτά υποκλίμακες: Παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις, μαγεία, δεισιδαιμονία, πνευματισμός, ιδιαίτερες μορφές ζωής, κινήσεις αντικειμένων με τη δύναμη του μυαλού και προβλέψεις, π.χ. πρόβλεψη του μέλλοντος με την αστρολογία ή με χαρτορίχτρες.

Στη συνέχεια, η ομάδα των φοιτητών έγινε μάρτυρας ενός συμβάντος όπου μία ηθοποιός-performer φαινομενικά έρχεται σε επαφή με τον αποθανόντα αγαπημένο ενός μέλους του κοινού.

Η performer αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη ζωή του νεκρού και το μέλος του κοινού φάνηκε να συγκινείται πολύ. Εν αγνοία των συμμετεχόντων στη μελέτη, η performer ήταν μία ημι-επαγγελματίας μάγος και το μέλος του κοινού ήταν ένας συνεργάτης.

Αφού παρακολούθησαν την παράσταση, οι φοιτητές αξιολόγησαν τον βαθμό στον οποίο ένιωσαν ότι το γεγονός ήταν αποτέλεσμα υπερφυσικών δυνάμεων, μαγικών τεχνασμάτων ή θρησκευτικών θαυμάτων.

Στη συνέχεια απάντησαν σε μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με τα συναισθήματα και τις απόψεις τους για το συμβάν και ολοκλήρωσαν ξανά τις επτά υποκλίμακες αξιολογώντας τις παραφυσικές πεποιθήσεις τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φοιτητές με μεγαλύτερες βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο παραφυσικών πεποιθήσεων ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν μια υπερφυσική εξήγηση για το συμβάν και λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν μια εξήγηση μαγικών τρικ για εξαπάτηση.

Συγκεκριμένα, μετά την παρακολούθηση της εκδήλωσης, οι βαθμολογίες των υποκειμένων στην υποκλίμακα του πνευματισμού αυξήθηκαν.

Με βάση τις βαθμολογίες των φοιτητών, το 65% του δείγματος έδωσε μια υπερφυσική εξήγηση για το γεγονός, περίπου το 10% πίστευε ότι ήταν μάρτυρες μαγικών τεχνασμάτων και περίπου το 25% είπε ότι δεν ήταν μάρτυρες σε τίποτα από τα δύο.

Δείτε Επίσης
Το Queen Mary θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη της Αμερικής!

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κωδικοποίησαν τις ελεύθερες απαντήσεις των φοιτητών και διαπίστωσαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σχετικά με την εμπειρία. Περίπου οι μισοί εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτό που είχαν δει και περίπου το ένα τρίτο εξέφρασε συναισθήματα που ήταν θετικά και αρνητικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φοιτητές που δεν έκαναν καμία αναφορά στα συναισθήματά τους στις απαντήσεις τους ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν την παραφυσική εξήγηση. Αυτό υποδηλώνει ότι η συναισθηματική πτυχή της εμπειρίας μπορεί να συνέβαλε στην επικύρωση από τους φοιτητές του υπερφυσικού γεγονότος.

Η Lesaffre και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι το δείγμα τους αποτελούνταν από μια προεπιλεγμένη ομάδα φοιτητών και ότι τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται κάπως διαφορετικά μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Ως μια οδός μελλοντικής έρευνας, οι συγγραφείς προτείνουν να διερευνηθεί η πιθανότητα ότι η συναισθηματικά έντονη φύση της παράστασης συνέβαλε στην παραφυσική πεποίθηση των φοιτητών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει συγκρίνοντας τις αντιδράσεις σε αυτό το είδος παράστασης, με αντιδράσεις σε ένα λιγότερο συναισθηματικό, ψευδο-ψυχολογικό γεγονός όπως η ανάγνωση μυαλού.

Η μελέτη, “Talking to the Dead in the Classroom: How a Supposedly Psychic Event Impacts Beliefs and Feelings”, was authored by Lise Lesaffre, Gustav Kuhn, Daniela S. Jopp, Gregory Mantzouranis, Cécile Ndéyane Diouf, Déborah Rochat, and Christine Mohr.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.