Ποια φωνή θεωρείται πιο ελκυστική; Τι κάνει μία φωνή σέξι; Τον λόγο έχει η επιστήμη…

Ποια φωνή θεωρείται πιο ελκυστική; Τι κάνει μία φωνή σέξι; Τον λόγο έχει η επιστήμη…

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν έλξη για κάποιον. Αλλά έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μας γοητεύει απλά και μόνο η φωνή του; Επιστημονικές έρευνες διερευνούν ποιες φωνές μας έλκουν και γιατί αλλά και τι κάνει μία φωνή σέξι; Και τι σχέση έχει τελικά η Λωρήν Μπακόλ με τον Μπαράκ Ομπάμα; Επί του κειμένου, η συνέχεια!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Διάφορα και διαφορετικά πράγματα προκαλούν έλξη για ένα πρόσωπο. Από την ικανότητα μίας εκ βαθέων συζήτησης, από το γέλιο ή απλά το υπέροχο χαμόγελό του…

Αλλά μπορεί μέχρι τώρα να μην είχατε σκεφτεί ότι μπορεί να ελκυόμαστε από τη φωνή. Κι όμως, είναι ένα σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μάλιστα, από ό,τι φαίνεται ανάγεται στον πρωτόγονο εαυτό μας!

Σύμφωνα, λοιπόν με πρόσφατη έρευνα με που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προ-ηχογραφημένες δηλώσεις ανδρών και γυναικών και ρώτησαν τους συμμετέχοντες ποιες φωνές βρήκαν πιο ελκυστικές…

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες προτιμούσαν γυναίκες που είχαν υψηλότερους τόνους, ταυτόχρονα φωνές με βαθιές αναπνοές και ευρύ διάκενο, που καταδεικνύει μικρότερο μέγεθος σώματος! Οι υψίφωνες λοιπόν… έχουν τον πρώτο λόγο!

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, προτιμούσαν βαθύτερες φωνές που αντανακλούν ένα μεγαλύτερο μέγεθος σώματος. «Παρά την ανάπτυξη σύνθετης γλώσσας, οι ανθρώπινες φωνητικές αλληλεπιδράσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε ορισμένα ζωώδη ένστικτα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες προτιμούν τις βαθιές φωνές που συνδέονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης, άρα γενικά με τη δύναμη αναπαραγωγής. Οι άνδρες έλκονται από υψηλές φωνές, που συνδέονται με τα επίπεδα οιστρογόνων, άρα με τη γονιμότητα μίας γυναίκας
Οι γυναίκες προτιμούν τις βαθιές φωνές που συνδέονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης, άρα γενικά με τη δύναμη αναπαραγωγής. Οι άνδρες έλκονται από υψηλές φωνές, που συνδέονται με τα επίπεδα οιστρογόνων, άρα με τη γονιμότητα μίας γυναίκας

Άλλες έρευνες δείχνουν έναν διαφορετικό λόγο που μας προσελκύουν ορισμένες φωνές

Η Huffington Post επισημαίνει, ότι ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι μια υψίφωνη φωνή μπορεί να υποδηλώνει περισσότερα οιστρογόνα και μια πιο μπάσα φωνή μπορεί να σημαίνει περισσότερη τεστοστερόνη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για τους οποίους μπορεί να μας προσελκύσει η φωνή κάποιου.

«Η φωνή είναι ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε την ταυτότητά μας», δήλωσε ο Dr Molly Babel, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

«Πολύ λίγα πράγματα στις φωνές μας είναι αμετάβλητα, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι προτιμήσεις μας σχετίζονται με κάτι περισσότερο από το σχήμα και το μέγεθος ενός ατόμου».

Ο Dr Molly Babel ηγήθηκε μίας μελέτης κατά την οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα 60 διαφορετικών φωνών οι οποίες προέρχονταν από διαφορετικές διαλέκτους και είχαν διαφορετικούς τόνους.

Διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες προτιμούσαν φωνές που ήταν παρόμοιες με τις δικές τους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αν η φωνή μας είναι υψηλή ή χαμηλή αλλά παρόμοια με αυτήν κάποιου άλλου, παίζει πιο κρίσιμο ρόλο στην έλξη από ό,τι αρχικά έχουμε καταλάβει.

Σκηνές από την ταινία «Η σειρήνα της Μαρτινίκα», η Μπακόλ «δίνει μαθήματα» σέξι φωνής και ελκυστικού, θερμού τόνου για να σαγηνεύσει τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Σκηνές από την ταινία «Η σειρήνα της Μαρτινίκα», η Μπακόλ «δίνει μαθήματα» σέξι φωνής και ελκυστικού, θερμού τόνου για να σαγηνεύσει τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Tι κάνει όμως μία φωνή σέξι; Τον λόγο έχει η επιστήμη!

Τι τελικά όμως κάνει μία φωνή όχι απλώς ελκυστική αλλά σέξι; Το βάθος, ο τόνος, η χροιά, οι μακρόσυρτες αναπνοές; Γιατί όταν ακούμε μία βελούδινη φωνή με πλούσιο τόνο μας έλκει τόσο πολύ ο ομιλητής;

Τι τελικά κάνει μία σέξι φωνή να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες; Όπως ήδη έδειξε η έρευνα, (αλλά και αρκετές άλλες), οι γυναίκες προτιμούν τις βαθιές φωνές που συνδέονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης, άρα γενικά με τη δύναμη αναπαραγωγής. Από την άλλη, οι άνδρες έλκονται από υψηλές φωνές, που συνδέονται με τα επίπεδα οιστρογόνων, άρα πιθανόν εξυπηρετούν την υγεία και τη γονιμότητα μίας γυναίκας.

Παρόλα, αυτά, μία μεγάλη μελέτη του 2010 αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες υιοθετούν μία πιο βαθιά φωνή με χαμηλούς τόνους, όταν θέλουν να είναι σέξι και όχι την κοριτσίστικη λεπτή φωνούλα…

«Μία σέξι φωνή είναι θερμή και λειτουργεί σαν πρόσκληση. Μοιάζει σαν να βγαίνει από το στήθος παρά από το κεφάλι. Οι τόνοι της είναι ευχάριστοι και καθόλου ένρινοι», δηλώνει ο Jean Berko Gleason, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Δείτε Επίσης
Πόσο επηρεάζει ο τόνος της φωνής τη σχέση μας;

Εμπειρικά και όχι επιστημονικά, μία βαθιά και μακριά φωνή με πλούτο στον τόνο και δύναμη στη χροιά είναι η «τυπικά» σέξι φωνή.

«Υπάρχει ένα στερεότυπο στον πολιτισμό μας για το τι θεωρείται σέξι φωνή. Είναι χαμηλή, βαθιά και με αναπνοές», λέει η Susan Hughes, συγγραφές ανάλογων μελετών και ειδική στην εξελικτική ψυχολογία.

«Ουσιαστικά αυτό που θεωρούμε σέξι φωνή εν μέρει ορίζεται από τη βιολογία και εν μέρει από τις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί κοινωνικά, εξηγεί ο Jean Berko Gleason, συγγραφέας του βιβλίου “Psycholinguistics” και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Και συνεχίζει: «Μία σέξι φωνή δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση ένρινη! Πρέπει να είναι βαθιά και μακρόσυρτη, ζεστή και ευχάριστη. Από την άλλη, όμως, αν θέλει κάποια γυναίκα να έχει σέξι φωνή στην Ιαπωνία, τότε θα πρέπει να είναι υψίφωνη αλλιώς δεν θα έχει καμία τύχη!».

Ο Berko Gleason φέρνει ένα γνωστό παράδειγμα: Μία φωνή που θεωρείται πραγματικά σέξι είναι της Λωρήν Μπακόλ. Ιδιαίτερα στην ταινία του 1944  «Η σειρήνα της Μαρτινίκα», η Μπακόλ «δίνει μαθήματα» σέξι φωνής και ελκυστικού, θερμού τόνου. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει πει ότι η Λωρήν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχε εκπαιδεύσει τη φωνή της ώστε να είναι «χαμηλόφωνη, πιο βαθιά και αρρενωπή, πολύ πιο σέξι».

Από την άλλη, ο καθηγητής φέρνει ένα ακόμη παράδειγμα, αυτή τη φορά ανδρικής φωνής: Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος διαθέτει μία φωνή ήρεμη, cool και απίστευτα σέξι.

Μάλιστα, η Μισέλ Ομπάμα έχει παραδεχτεί ότι τον ερωτεύτηκε από τη φωνή, κατά την πρώτη τους συνομιλία από τα δικηγορικά τους γραφεία στο Σικάγο, πριν καν τον δει! Και η αλήθεια είναι ότι η πλούσια, βαρύτονη φωνή του όχι μόνο είναι σέξι αλλά έλκει ακαταμάχητα το κοινό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.