Σταματήστε τους τσακωμούς και σώστε… τη ζωή σας!

Σταματήστε τους τσακωμούς και σώστε... τη ζωή σας!

Μήπως θα έπρεπε να βάλετε «φρένο» στα νεύρα σας και στον τρόπο που έχετε μάθει να διαχειρίζεστε κάποιες καταστάσεις; Σύμφωνα με την επιστήμη, τα πολλά νεύρα «σκοτώνουν» την ψυχική και τη σωματική σας υγεία… Πώς γίνεται αυτό και πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους εκνευρισμούς; Ρίχτε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο.

Eπιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Δώστε τόπο στην οργή

Οι σχέσεις σας δεν είναι το μόνο πράγμα το οποίο κινδυνεύει. Εάν η ζωή σας έχει συχνά στοιχεία τσακωμών και έντονων διαφωνιών σε καθημερινή βάση, στο οικογενειακό και εργασιακό σας περιβάλλον, οι πιθανότητες να «σκοτώνετε» σιγά σιγά τον εαυτό σας είναι πολλές!

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που τσακώνονται και διαφωνούν συχνά, αυξάνουν κατά 10 φορές τις πιθανότητες να εμφανίσουν  καρκίνο, διαβήτη και καρδιακή προσβολή, αλλά και να πεθάνουν από αυτά. Τα αποτελέσματα των ερευνών λήφθηκαν υπόψη σε συνδυασμό με την ηλικία, το φύλο, συμπτώματα κατάθλιψης, χρόνιων ασθενειών, οικονομικοκοινωνικού στάτους.

Προκειμένου να γίνει αυτή η μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 10.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 36 και 52 χρόνων, οι οποίοι πήραν μέρος στη δανική διαχρονική μελέτη σχετικά με την εργασία, την ανεργία και την υγεία. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις καθημερινές κοινωνικές τους σχέσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τους γονείς, τα παιδιά, τους συντρόφους, άλλους συγγενείς, φίλους, γείτονες, συνεργάτες και πόσο συχνά έρχονταν σε σύγκρουση, ή έντονη διαφωνία μαζί τους.

Οι συχνές διαφωνίες με όλα αυτά τα πρόσωπα τα οποία συναναστρέφονται διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν το ρίσκο θανάτου, σε σχέση με εκείνους που κάνουν σπάνιους τσακωμούς. Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ήδη ξέρουμε από την κοινή μας λογική και εμπειρία, ότι οι διαφωνίες και οι τσακωμοί καταστρέφουν την πνευματική και σωματική μας υγεία.

Το ερώτημα είναι: Τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε όλο αυτό το κακό όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό;

Πολλοί εκπαιδευτές και σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν πάρει τον ρόλο των ειρηνοποιών και διαμεσολαβητών, έχουν βρει έναν τρόπο ο οποίος πραγματικά δουλεύει και μας μαθαίνει να ακούμε πραγματικά. Το να μαθαίνουμε να ακούμε πραγματικά σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τις λέξεις. Αντ’ αυτού πρέπει να αφουγκράζεστε εκείνη τη στιγμή το συναίσθημα του συνομιλητή μας. Όταν «ακούτε» τα συναισθήματα, εκπληκτικά πράγματα μπορούν να συμβούν:

  • Πρώτα απ’ όλα ο εγωισμός σας εξαφανίζεται και δεν επηρεάζεστε από τίποτα, το οποίο μπορεί να ειπωθεί για εσάς.
  • Δεύτερον με το να αντιλαμβάνεστε και να μην συμμετέχετε στον καβγά με αρνητικό τρόπο, μάξιμουμ σε 90 λεπτά θα έχετε ηρεμήσει εντελώς τον συνομιλητή σας.
  • Τρίτον, μπορείτε να παρέχετε το ανεκτίμητο δώρο στον άνθρωπο με τον  οποίο είστε σε «καβγά» να τον ακούσετε πραγματικά.

Η διαφορά λοιπόν είναι πως ακούτε τα συναισθήματά του και όχι τα λόγια του. Αφουγκράζεστε το παράπονο, τη ζήλεια, τον θυμό, την ανασφάλειά του, τον φόβο του. Και σταματάτε να παραφράζετε τα λεγόμενά του, να τα υπεραναλύετε, να τα παίρνετε προσωπικά και να συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος συγκρούσεων.

Μαθαίνοντας πώς να ακούτε, επεκτείνετε τη διάρκεια της ζωής σας, καταπολεμάτε το στρες, βελτιώνετε τις σχέσεις σας και αλλάζετε τη ζωή αυτών που αγαπάτε. Όπως όλα τα σημαντικά προσόντα, χρειάζεται γνώση, εξάσκηση υπομονή και επιμονή, αλλά μπορείτε να το εξελίξετε σίγουρα φτάνοντάς το σε πολύ καλό σημείο. Δώστε στον εαυτό σας ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής: μάθετε να ακούτε!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.