Ιταλικά μουσεία που δεν τα χορταίνουμε!

Το μουσείο των κρασιών στην Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο του 13ου αιώνα
Το μουσείο των κρασιών στην Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο του 13ου αιώνα
Στην Enoteca Regionale θα ξεναγηθείτε σε μια αίθουσα με συλλεκτικά αντικείμενα παραγωγής κρασιού, θα δοκιμάσετε μια ποικιλία κρασιών και θα απολαύσετε ένα δείπνο με τέσσερα πιάτα και τοπικά κρασιά
Το μουσείο της παρμεζάνας στεγάζεται σε ένα κάστρο του 14ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε έως το 1977 ως τυροκομείο
Στην περιήγηση στο μουσείο παρμεζάνας, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει πώς λειτουργούσε ένα εργοστάσιο των αρχών του 19ου αιώνα και συλλεκτικές εικόνες +6
Προβολή Φωτογραφιών
Το μουσείο των κρασιών στην Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο του 13ου αιώνα

Στην πλούσια πεδιάδα του Πάδου που εκτείνεται ανατολικά μέχρι τη Ραβένα και δυτικά έως την Πάρμα, βρίσκεται η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια, και η οποία θεωρείται η καρδιά της ιταλικής γαστρονομίας. Τα εκπληκτικά αγροτικά προϊόντα της, όπως η παρμεζάνα, το προσούτο και τα κρασιά της πρωταγωνιστούν στον πλούτο των κατοίκων της και βρίσκουν τη θέση τους στα ανάλογα μουσεία.

από τη Μαρία Καλοπούλου

Η ιταλική περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια  είναι μία από τις πλουσιότερες της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης μεταξύ άλλων και χάρη στα εκπληκτικά αγροτικά προϊόντα της.

Χάρη στην τοποθεσία της, θάλασσα, βουνά αλλά και ποτάμια να τη διασχίζουν δημιουργείται ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, καθιστώντας την Εμίλια-Ρομάνια έναν πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο με ούτε λίγο ούτε πολύ 44 προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Η πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της τιμάται με πολλά διαφορετικά μουσεία που φθάνουν τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 25! Μεταξύ αυτών μουσεία για τυριά, για το ξίδι μπαλσάμικο, για την ντομάτα και πολλά άλλα!

Μουσείο Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο

Το μουσείο της παρμεζάνας στεγάζεται σε ένα κάστρο του 14ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε έως το 1977 ως τυροκομείο.

Το Rocca Meli Lupi, ένα κάστρο το οποίο χτίστηκε το 1385 από την οικογένεια Μέλι Λούπι στη γη που τους παραχώρησε ο Κάρολος Δ’ αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία, αποκαταστάθηκε και στην περιήγηση ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει πώς λειτουργούσε ένα εργοστάσιο των αρχών του 19ου αιώνα.

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας μεγάλος κυκλικός χώρος όπου εκτίθεται ο εξοπλισμός (120 εργαλεία και μηχανήματα αντίκες του 1800) για την παραγωγή του τυριού, ενώ στο υπόγειο διατηρείται ο χώρος όπου γινόταν το αλάτισμα μέχρι το 1960 και μια έκθεση με παλιές φωτογραφίες και σχέδια από το στάδιο του αλατίσματος.

Ανάμεσα στα εκθέματα μπορεί κανείς να δει την εξέλιξη της παρασκευής της παρμεζάνας, αλλά και τα ειδικά εργαλεία και σκεύη για το σερβίρισμά της όπως το ειδικό μαχαίρι που επινοήθηκε για να κόβεται, καθώς και συνταγές για το υπέροχο αυτό τυρί από βιβλία μαγειρικής ανάμεσα στον 16ο και τον 19ο αιώνα.

Η επίσκεψη στο μουσείο τελειώνει -φυσικά- με δοκιμή παρμεζάνας με κομματάκια τυριού διαφορετικών ετών ωρίμανσης.

Museo del Parmigiano Reggiano c/o Corte Castellazzi
https://parmigianoreggiano.museidelcibo.it/

Μουσείο Προσούτο της Πάρμα

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1928 ακριβώς στη μέση του «Foro Boario», της παλιάς αγοράς κρεάτων του Λανγκιράνο, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει και ένα παλιό σφαγείο.

Καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη των 500 τ.μ. και τα εκθέματά του χωρίζονται σε οκτώ διαφορετικές ενότητες που απεικονίζουν την ιστορία, τις τεχνικές και τις συνταγές από την αρχή της δημιουργίας του αλλαντικού μέχρι σήμερα.

Το μουσείο διαθέτει επίσης μια αίθουσα γευσιγνωσίας, ενώ στη μικρή πόλη Langhirano, διενεργείται και φεστιβάλ για το προσούτο

Μuseo del Prosciutto di Parma
www.prosciuttodiparma.museidelcibo

Μουσείο Casa Artusi

Το «Casa Artusi» δεν είναι ακριβώς ένα μουσείο αφιερωμένο σε ένα μοναδικό προϊόν αλλά σε ένα ολόκληρο στιλ μαγειρικής. Το μουσείο εστιάζει στην τέχνη της ιταλικής σπιτικής μαγειρικής, πρωτοπόρος της οποίας υπήρξε ο Πελεγκρίνο Αρτούζι.

Συγγραφέας του βιβλίου «Η επιστήμη στην κουζίνα και η τέχνη του καλού φαγητού» («La Scienza in Cucina e L’ Arte di Mangiar Bene») που κυκλοφόρησε το 1891 στην Φλωρεντία, ο Αρτούζι θεωρείται σήμερα ο πατέρας της σύγχρονης μαγειρικής.

Στο μουσείο που φέρει το όνομά του διάσημου Ιταλού γαστρονόμου, οι επισκέπτες θα βρουν δύο βιβλιοθήκες –μια δημοτική και μια δεύτερη με την ιδιωτική συλλογή του Αρτούζι- καθώς και ένα εστιατόριο, χώρους εκδηλώσεων, γευσιγνωσίας κρασιού και σχολή μαγειρικής, όπως μάθημα παρασκευής σπιτικών ζυμαρικών.

Casa Artusi
www.casartusi.it/en

Enoteca Regionale Emilia Romagna

Το μουσείο των κρασιών της Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κάστρο του 13ου αιώνα. Για τους λάτρεις του κρασιού, η Enoteca Regionale είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εμπειρία επίσκεψης σε κάποιο μουσείο. Άλλωστε, διαθέτει περίπου 800 διαφορετικές ετικέτες τοπικών κρασιών.

Μια περιήγηση στο μουσείο περιλαμβάνει ένα ιταλικό δείπνο με τέσσερα πιάτα που συνδυάζονται με τοπικά κρασιά. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να ξεναγηθούν σε μια αίθουσα με συλλεκτικά αντικείμενα παραγωγής κρασιού και να δοκιμάσουν μια ποικιλία κρασιών που εκτίθενται σε διαφορετικούς πάγκους τις Κυριακές, ενώ επιπλέον μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τα κρασιά της περιοχής από εκπαιδευμένους σομελιέ.

Enoteca Regionale 
https://www.enotecaemiliaromagna.it/en/

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.