Κιότο: Η πιο αυθεντική πόλη της Χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου

Πανοραμική άποψη του Κιότο, όπου η παράδοση συναντά τη μοντέρνα Ιαπωνία
Πανοραμική άποψη του Κιότο, όπου η παράδοση συναντά τη μοντέρνα Ιαπωνία
Το ταξίδι με το τρένο από το Τόκυο περνά σαν αστραπή… αφού τρέχετε με πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα!
Το επιβλητικό και πανέμορφο όρος Fuji
Ο ναός Rokuon-ji είναι επικαλυμμένος με αληθινά φύλλα χρυσού ανεκτίμητης αξίας! +5
Προβολή Φωτογραφιών
Πανοραμική άποψη του Κιότο, όπου η παράδοση συναντά τη μοντέρνα Ιαπωνία

Το τελευταίο μεγάλο ταξίδι που έκανα, πριν η κρίση μάς κόψει τα πολλά πολλά, ήταν στην Ιαπωνία. Οργανωμένο μήνες πριν θα περιελάμβανε στάσεις στο Τόκιο, το Κιότο και την Οσάκα. Αλλά για εμένα το Κιότο άφησε την πιο αυθεντική ατμόσφαιρα Ιαπωνίας. Η πόλη που ζει ταυτόχρονα στο παρελθόν και το μέλλον και η παράδοση είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης

Θα το επισκεφτείτε ορμώμενοι από το Τόκιο και θα έχετε τη μοναδική εμπειρία να ταξιδέψετε με τα εκπληκτικά γρήγορα τρένα Shinkansen, ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή με πόλεις, χωριά και φύση να περνάνε σαν αστραπή από δίπλα σας καθώς ταξιδεύετε με πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το όμορφο και επιβλητικό όρος Fuji θα σας παρακολουθεί από μακριά.

Εδώ που βασιλεύει η ιαπωνική παράδοση

Το Κιότο δεν έχει τους έντονους ρυθμούς ζωής του Τόκιο, ούτε την πανταχού παρούσα τεχνολογία, ούτε τους ουρανοξύστες της Οσάκα. Ζει σε δικούς του ρυθμούς, χαλαρούς, και πίσω από το παραπλανητικό τσιμέντο, η ιαπωνική παράδοση ζει και βασιλεύει στα καλύτερά της.

Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο στο Κιότο και ένα από τα πρώτα που θα επισκεφτεί ο ταξιδιώτης είναι ο χρυσός ναός  Rokuon-ji (Ο κήπος των ελαφιών) με την επίσημη ονομασία Kinkaku-ji. Πρόκειται για έναν βουδιστικό ναό που βρίσκεται μέσα σε ένα υπέροχο πάρκο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιοχής Μουρομάχι (1392-1573), της πιο κλασικής ιαπωνικής περιόδου για την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό κήπων. Πρόκειται για ένα από τα 17 Ιστορικά κτίρια του Κιότο, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σίγουρα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτίρια της Ιαπωνίας. Αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό πέρα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, είναι πως ολόκληρος ο ναός είναι χρυσός, επικαλυμμένος με αληθινά φύλλα χρυσού ανεκτίμητης αξίας!

Μια ακόμα μυστηριώδης τοποθεσία και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της “ζεν” κουλτούρας του Κιότο είναι ο ναός του ήρεμου δράκου ο Ryōan-ji. Οι επισκέπτες δεν πάνε εκεί μόνο για τον ναό αλλά κυρίως για τους κήπους του που έχουν κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι ένα από τα ελάχιστα και πιο όμορφα σωζόμενα παραδείγματα της τεχνικής του “ξερού τοπίου” ή “πέτρινου κήπου”, kare-sansui. Πρόκειται για έναν σχηματισμό μικρών και μεγάλων βράχων τοποθετημένων σε μια έκταση με ομοιόμορφα βότσαλα σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Δείτε Επίσης
Την άνοιξη πάμε στην Ιαπωνία με συναρπαστικό τρόπο!

Κυνηγώντας τις… γκέισες

Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Κιότο και να μην περάσεις από τη συνοικία Γκιον και να αισθανθείς λίγο παπαράτσι, επιδιδόμενος στο κυνήγι φωτογράφισης κάποιας γκέισας. Οι πανέμορφες και εντυπωσιακές γκέισες τηρούν πιστά τις παραδόσεις της χώρας τους από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελώντας ένα  ζωντανό πολιτιστικό στοιχείο της χώρας. Οι γκέισες ή γκέικο, όπως αποκαλούνται στην τοπική διάλεκτο, είναι επαγγελματίες- διασκεδαστές που προσλαμβάνονται για να συνοδέψουν κάποιον σε μια επίσημη εκδήλωση, να συντροφεύουν, να επικοινωνούν, να διασκεδάζουν. Δεν είναι εύκολο να γίνει μια κοπέλα γκέισα, καθώς πρέπει να παρακολουθήσει ένα ειδικό σχολείο με διαφόρων ειδών μαθήματα, να περάσει από αυστηρή ιαπωνική εκπαίδευση, να διδαχθεί μουσική, παραδοσιακές ιαπωνικές τέχνες, οριγκάμι, ανθολογία και τη διάσημη τελετή του τσαγιού και αφού περάσει από το στάδιο της μαθητευόμενης γκέισας Μάικο για τουλάχιστον 5 χρόνια, μόνο τότε μπορεί να γίνει μια ολοκληρωμένη γκέισα.

Γαστρονομικές εμπειρίες

Είτε σας αρέσει η γαστρονομία και οι εκπλήξεις, είτε όχι, επιβάλλεται μια επίσκεψη στην αγορά Νισίκι. Μια πελώρια ανοιχτή αγορά που καλύπτει περίπου 5 οικοδομικά τετράγωνα και περπατώντας στα στενά δρομάκια της θα δείτε να πωλούνται όλα τα καλά του κόσμου. Φρέσκα εξωτικά φρούτα, τροπικά λαχανικά, περίεργα θαλασσινά, γλυκά και σούσι, εργαλεία κουζίνας, μαχαίρια και τηγάνια, αποξηραμένα τρόφιμα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που την αποκαλούν χαϊδευτικά ως “Κουζίνα του Κιότο”.

Μην παραλείψετε να ανεβείτε και στον περίφημο πύργο του Κιότο για να απολαύσετε τη θέα και να πάρετε μερικές από τις χαρακτηριστικές πανοραμικές φωτογραφίες από ύψος 131 μέτρων!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.