Γαλαξίδι: Ακαταμάχητη γοητεία





Γαλαξίδι: Ακαταμάχητη γοητεία
Γαλαξίδι: Ακαταμάχητη γοητεία
Γαλαξίδι: Ακαταμάχητη γοητεία
Το Γαλαξίδι είναι από εκείνες τις πόλεις που δεν μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Το παρόν και το παρελθόν μπλέκονται αρμονικά σε κάθε βήμα του επισκέπτη, ενώ το «άρωμα» της αρχοντιάς είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα είναι αρκετές για να βρεθείτε στο όμορφο Γαλαξίδι. Μια από τις ωραιότερες μικρές πόλεις της Ελλάδας με μια γραφικότητα και ιστορία που γοητεύουν και πολύ κοντά (μόλις 30 χιλιόμετρα) από τους Δελφούς. Το παλιό εμπορικό λιμάνι, με ιστορία 4.000 χρόνων δίνει το στίγμα της λαμπρής ναυτοσύνης των κατοίκων του. Το Γαλαξίδι χτισμένο πάνω σε δύο λοφίσκους, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθης, δεν κρύβει την παλιά του αίγλη. Επιβλητικά καπετανόσπιτα, γραφικά δρομάκια, μικροί ήρεμοι όρμοι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό.
Φτάνοντας στο Γαλαξίδι, αυτό που σε «τυλίγει» είναι η ηρεμία και η γαλήνη του. Ο δρόμος σε οδηγεί από μόνος του στην πλατεία Νικολάου Μάμα και στο κυρίως λιμάνι. Φρέσκο θαλασσινό αεράκι, καφενεία και ταβέρνες στη σειρά, δεμένα καΐκια και ιστιοφόρα να θυμίζουν παλιές δόξες, κόσμος να βολτάρει και απέναντι η πευκόφυτη πλαγιά, η Πέρα Πάντα.
Η σπάνια αρχιτεκτονική κληρονομιά διατηρεί όλη την ατμόσφαιρα του παρελθόντος που θα ανακαλύψετε κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια στη γραφική πόλη. Τα πανέμορφα αρχοντικά είναι συνήθως κτισμένα από πέτρα, τα πρώτα άρχισαν να κτίζονται κατά το 1850 και αποτελούνται από το κατώγι, το ισόγειο και έναν όροφο. Έχουν χοντρούς τοίχους, βαριές πόρτες με σιδερένιες αμπάρες και κεραμοσκεπές. Συχνά συναντάμε οροφές με ζωγραφιστά ταβάνια, φτιαγμένα από Ιταλούς καλλιτέχνες, αλλά και χρωματιστά παράθυρα και περίτεχνες σιδεριές. Οι αυλές τους συχνά είναι στρωμένες με θαυμαστά βοτσαλωτά, ενώ σε κάποια σώζονται ακόμη εκπληκτικής ομορφιάς ακρόπρωρα. Ευτυχώς, το Γαλαξίδι έχει ανακηρυχτεί ήδη από το 1978 παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και έτσι διασώζεται!
Σε κάθε γωνιά, σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλακόστρωτο, η αίσθηση της γαλαξιδιώτικης ναυτικής παράδοσης είναι πανταχού παρούσα και η φυσιογνωμία του εν πολλοίς αναλλοίωτη, παρότι, οι Γαλαξιδιώτες στις αρχές του 20ού αιών δεν κατάφεραν να περάσουν από τα πανιά στον ατμό. Το πιο εμπορικό και ακμαίο λιμάνι της Ελλάδας την εποχή των ιστιοφόρων έχασε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού, αλλά κατάφερε να διασώσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, παραμένοντας ένας τόπος ποτισμένος με ιστορία και την αρχοντιά της ναυτικής του παράδοσης.
Μετά τη βόλτα και το χάζι στα σοκάκια της πόλης, θα καταλήξετε στο λιμάνι, όπου θα βρείτε πολλά ταβερνάκια αλλά και καφέ. Οι ταβέρνες με τα τοπικά εδέσματα και κατά κύριο λόγο ψάρι και θαλασσινά θα σας ανταμείψουν γαστρονομικά και με το παραπάνω. Οι αργοί, σχεδόν νωχελικοί ρυθμοί είναι το «στίγμα» του, ενώ ακόμη και τη νύχτα, μην αναζητήσετε έντονες στιγμές, αλλά απολαύστε χαλαρά το φαγητό και το ποτό σας. Η ρομαντική ατμόσφαιρα μίας αλλοτινής εποχής θα σας συνοδεύσει περίπου και σε όποιον ξενώνα κι αν μείνετε, αφού συνήθως διαθέτουν την ατμόσφαιρα των αρχοντικών σε συνδυασμό με «χειροποίητο» πρωινό με όλα τα καλούδια.
Ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, μόνο που νομίζω ότι η φθινοπωρινή γλυκιά μελαγχολία του… ταιριάζει πολύ! Ξεκλέψτε ένα Σαββατοκύριακο για να μπείτε… στον ρυθμό του!
Πώς θα πάτε:
Με το αυτοκίνητό σας από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, και από τον κόμβο της Θήβας ακολουθείτε την Εθνική Δελφών-Ιτέας. Η ωραιότερη όμως διαδρομή είναι από Δίστομο προς Δεσφίνα και από εκεί προς Ιτέα και Γαλαξίδι.
Με το ΚΤΕΛ : τηλ: 210 83 17 096
Πού θα μείνετε:
Αrt Hotel Αρχοντικό: Ιδανικό για όσους επιζητούν απόλυτη ησυχία, κοντά στη θάλασσα και μέσα στον οικισμό. Τηλ.: 22650 42292, www.archontikoarthotel.gr
Nostos: Παραδοσιακός ξενώνας στην πλατεία Ηρώων, που λειτουργεί σε προσεκτικά αναπαλαιωμένο αρχοντικό, με ζωγραφιστά ταβάνια και σύγχρονες ανέσεις. Τηλ.: 22650 41266, www.nostoshotel.info
Villa Οιάνθεια: Ενα διώροφο σπίτι στο λιμανάκι του Χηρόλακα, απέναντι από το δημαρχείο. Τηλ.: 22650 42433, www.fokidanet.com/villaianthia).
Γανυμήδης: Επτά δωμάτια σε δυο τα κτίσματα (το καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα και ένα πιο καινούργιο) που βλέπουν στη λουλουδιασμένη αυλή με παλιά έπιπλα, σιδερένια κρεβάτια, πολυέλαιους… Διάσημο για το εξαιρετικό πρωινό με τουλάχιστον 15 διαφορετικές χειροποίητες μαρμελάδες αλλά και πατέ ελιάς ή ρεβιθιού, σπιτικά κέικ λεμονιού και ποικιλία από ψωμιά. Τηλ.: 22650 41328, www.ganimede.gr
Apopsis: Ξενώνας με ιδιαίτερη άποψη, επτά δωμάτια με τζάκι και εξαιρετική (τα περισσότερα) θέα στη θάλασσα. Λίγο έξω από το Γαλαξίδι. Τηλ.: 22650 42222, www.apopsis.eu
Πού θα φάτε:
Θα σας δώσουμε επιλογές που μας άρεσαν πολύ, ανάμεσα στα πολλά ταβερνάκια και ουζάδικα.
Λιοτρίβι: Πολύ καλό φαγητό σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα που κοσμείται από τα έργα του ιδιοκτήτη του ζωγράφου Γεωργίου Μηνά. Καφέ – ουζομεζεδοπωλείο στο παλιό διατηρητέο λιοτρίβι του 1800, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στο δεύτερο, πολύ ήσυχο λιμανάκι του Γαλαξιδίου.
Στο μπάρκο της Μαρίτσας: Μοναδικές μακαρονάδες με θαλασσινά. Το γνωστό εστιατόριο, ξεχωρίζει για την αισθητική του, σερβίρει και τα πιάτα με άποψη, όπως η κολοκυθόπιτα (συνταγή της μητέρας της), μυδοπίλαφο, λινγκουίνι με φρέσκια καραβίδα και ωραίες σαλάτες.
Τάσος: Καραβίδες όπως δεν τις έχετε ξαναφάει
Αναμνήσεις απ’ τα λιμάνια: Θα φάτε ντόπιο αλανιάρικο ψάρι, αν ο ιδιοκτήτης του, έχει βγει με το καΐκι. Ψαρόσουπα, ψητή σκορπίνα και καραβιδομακαρονάδα οι κύριες προτάσεις του.
Albatros: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να φάτε ψάρι, δοκιμάστε το συμπαθητικό ταβερνάκι, σχεδόν απέναντι από τον Αγιο Νικόλαο, με διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα. Σπανακόπιτα, ντολμαδάκια, σάμαρι (χοιρινό ψητό στον φούρνο) και άλλα μαγειρευτά από τη σπιτική του κουζίνα.
Τι να δείτε:
Ναυτικό και Εθνολογικό μουσείο: Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία της χώρας που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1870. Με πίνακες ιστιοφόρων, ναυτικά όργανα, ακρόπρωρα, αλλά και νηολόγια, ασφάλιστρα, διπλώματα, ημερολόγια των γαλαξιδιώτικων καραβιών. Επίσης πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Περαντζά. Μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον και για τις συλλογές γραμματοσήμων.
Αρχαιολογικό μουσείο: Με πάνω από 300 εκθέματα της μυκηναϊκής, γεωμετρικής και ελληνιστικής εποχής.
Λαογραφικό μουσείο: Με αντικείμενα λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, κ.λπ.