Ένα μουσείο… για την ντομάτα!

Τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια του νέου Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας
Τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια του νέου Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας
Σε ένα μοναδικό τοπίο, δίπλα στη θάλασσα
Ο παραδοσιακό πελτές Δ.Νομικός με πάνω από έναν αιώνα ζωής
Παλιά εργαλεία του εργοστασίου, εκθέματα πλέον στο νέο μουσείο +4
Προβολή Φωτογραφιών
Τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια του νέου Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας

Το μικρό, ξερικό, πεντανόστιμο ντοματάκι της Σαντορίνης είναι γνωστό και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο! Τώρα έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε από κοντά τον χώρο, στον οποίο γινόταν η επεξεργασία του και όχι μόνο, χάρη στο νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας.

Από τη Νέλλη Σπηλιοπούλου

Θα γνωρίσουμε το Παλαιό Εργοστάσιο Ντομάτας της οικογένειας Νομικού, που βρίσκεται στη θέση Βρυχάδα του μοναδικού νησιού της Σαντορίνης. Και θα το γνωρίσουμε, γιατί οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να μετατρέψουν τον χώρο σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Βιομηχανικά μουσεία!

Μια βόλτα στο σύγχρονο Μουσείο και ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με την παράδοση, με τις παραδοσιακές τεχνικές των ντόπιων ντοματοποιών τής Σαντορίνης, κάνοντας συγχρόνως μια αναδρομή στο παρελθόν, που ξεκινά από την πορεία της καλλιέργειας, φθάνει στην επεξεργασία για να καταλήξει στην παραγωγή της ντομάτας. Της ντομάτας που είναι ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης και από τα πιο διάσημα προϊόντα του νησιού.

Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου, όπου περιλαμβάνονται μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, οι πρώτες ετικέτες, αλλά και ένα άρτιο οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει παράλληλα και την ιστορία του τόπου, την ιστορία των κατοίκων της Σαντορίνης και των παραδόσεών τους.

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για το μικρό ξερικό ντοματάκι, που ξεκίνησε να καλλιεργείται στο νησί περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Το ντοματάκι αποτελεί άνυδρη καλλιέργεια, δηλαδή δεν χρειάζεται πότισμα. Ευδοκιμεί χωρίς να χρειάζεται νερό, τρέφεται μόνο από την πρωινή υγρασία, που κρατάει το ελαφρύ ηφαιστειακό χώμα της Σαντορίνης, χάρη στην ελαφρόπετρα που περιέχει.

Δείτε Επίσης
Εστιατόριο Alali: Γευστική εμπειρία στη Σαντορίνη

Η χαρακτηριστική του γεύση και το χοντρόφλουδο περίβλημα κάνει τον μικρό καρπό με τα υψηλά σάκχαρα, πεντανόστιμο και εξαιρετικό για την παραγωγή πελτέ. Σήμερα, η οικογένεια Νομικού, που τόσο έχει συμβάλει στην παραγωγή, αλλά και στις εξαγωγές, μέσα από τις νέες βιομηχανικές τους μονάδες, αποφάσισε να δημιουργήσει τον υπέροχο αυτόν χώρο, το παλιό εργοστάσιο στη Βλυχάδα, όπου, εκτός από μουσειακός χώρος θα λειτουργήσει και σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στο Santorini Arts Factory, ή SAF, ήδη έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις και δρώμενα που περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, φεστιβάλ και παρουσιάσεις Νέων Δημιουργών και πολλά, πολλά άλλα, που πλέον καταστούν τον χώρο ένα Κέντρο Πολιτισμού και Δράσης για όλη την περιοχή! Μια βόλτα στην παραλία της Βλυχάδας στην όμορφη Σαντορίνη και στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, αποτελεί ανάταση ψυχής!

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός»: Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη τηλ.: 22860 85147, info@tomatomuseum.gr
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 19.00, τηλ.: 22860 85147
Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ (εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.