Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει! Οι 8 ξεχωριστές ιδιότητές της

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει! Οι 8 ξεχωριστές ιδιότητές της

Η γλώσσα, λοιπόν! Την χρησιμοποιούμε χωρίς να γνωρίζουμε τις συναρπαστικές της ιδιότητες στην καθημερινότητά μας θέλοντας και μη! Μας βοηθά να μιλάμε, να τρώμε, να ανακαλύπτουμε γεύσεις, αλλά και να απολαμβάνουμε τα ερωτικά φιλιά. Η γλώσσα είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο του σώματός μας με κάποια «περίεργα» χαρακτηριστικά. Ποιες είναι, όμως, οι 8 ξεχωριστές ιδιότητες της γλώσσας μας, που δεν γνωρίζουμε; Ποιες είναι οι ενδείξεις στη γλώσσα μας που δείχνουν προβλήματα υγείας και ποια είναι η φροντίδα που απαιτείται για να είναι υγιής;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι η γλώσσα;

Η γλώσσα είναι ένα όργανο που αποτελείται από πολλούς μύες, χωρίς κόκαλα. Είναι ισχυρό, ευέλικτο και πολύ κινητικό. Έχει μια απόχρωση του ροζ και η επάνω πλευρά της έχει μια μοναδική, βελούδινη υφή!

Καλύπτεται από μια ειδική βλεννογόνο μεμβράνη που προσδίδει την απαραίτητη υγρασία, ένα κύριο χαρακτηριστικό της το οποίο και της επιτρέπει να εκπληρώνει αρκετές από τις λειτουργίες της.

Μεταξύ των πιο σημαντικών ρόλων της γλώσσας είναι οπωσδήποτε η μάσηση, ο σχηματισμός βλωμού για την πέψη, η κατάποση και η ομιλία. Είναι επίσης, υπεύθυνη για τη γευστική μας αντίληψη, την υφή και τη θερμοκρασία του φαγητού. Επιπλέον, εμπλέκεται στην άμυνα του οργανισμού, καθώς στο εσωτερικό της υφαίνεται λεμφικός ιστός.

Ποιες είναι, όμως, οι 8 ξεχωριστές ιδιότητες της γλώσσας μας, που δεν γνωρίζουμε;

1. Επουλώνεται γρήγορα!

Αν και το δάγκωμα της γλώσσας είναι μια αρκετά συχνή και πολύ ενοχλητική κατάσταση, οι συγκεκριμένοι τραυματισμοί σχεδόν εξαφανίζονται… Μια από τις πιο αξιοπερίεργες ιδιότητες της γλώσσας λοιπόν, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να επουλωθεί.

Χάρη στον σχηματισμό των ιστών και στη συνεχή επαφή με το σάλιο, οι πληγές και οι μικρές εκδορές στην επιφάνειά της εξαφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Γενικά, οι επιφανειακοί τραυματισμοί επουλώνονται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ τα βαθύτερα τραύματα δεν χρειάζονται περισσότερο από 1-2 εβδομάδες.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους τραυματισμούς τής γλώσσας που δεν βρίσκουν γρήγορη ίαση. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε αμέσως έναν ειδικό γιατρό.

2. Δεν κουράζεται!

Ένα από τα αξιοπερίεργα σχετικά με τη γλώσσα είναι ότι αυτό το όργανο δεν κουράζεται!  Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και μοιάζει να μην ξεκουράζεται ποτέ!

Η γλώσσα μας κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για να φάμε, να μιλήσουμε, να καταπιούμε κ.λπ. Αν και δεν κουράζεται, δεν είναι ο πιο ισχυρός μυς στο σώμα μας… Οι μύες της γνάθου ασκούν μεγαλύτερη πίεση, ο γλουτιαίος και ο τετρακέφαλος ασκούν περισσότερη δύναμη, ενώ και η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά, χωρίς ξεκούραση, φυσικά!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όμως, πως η γλώσσα δεν είναι μόνο ένας μυς. Στην πραγματικότητα αποτελείται από 17 διαφορετικούς μύες, οι οποίοι λειτουργούν μαζί! Αυτά τα μέρη συνεργάζονται για να σχηματίσουν ένα εύκαμπτο, κινητό και εξαιρετικά ανθεκτικό όργανο.

3. Έχει περισσότερους από 10.000 γευστικούς κάλυκες!

Οι γευστικοί κάλυκες είναι μια ομάδα αισθητηριακών υποδοχέων που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση. Δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι πολύ μικροσκοπικοί σε μέγεθος και βρίσκονται μέσα στις θηλές της γλώσσας, ενώ φθάνουν τον αριθμό των 10.000 σε κάθε άνθρωπο!

Κάθε άνθρωπος μπορεί να διαθέτει έως και 10.000 γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι αντικαθίστανται περίπου, κάθε δύο εβδομάδες. Απίστευτο;

Καθώς μεγαλώνουμε, μερικοί από αυτούς δεν αναγεννώνται, οπότε και ο αριθμός τους μειώνεται. Στην πραγματικότητα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν από 2.000-5.000 γευστικούς κάλυκες σε λειτουργία. Αυτό εξηγεί επίσης, τον λόγο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη γεύση διαφορετικά από τους ενήλικες.

Πρέπει επίσης, να γνωρίζουμε ότι χάρη στους γευστικούς μας κάλυκες, είναι δυνατό να διακρίνουμε τη γεύση του φαγητού, αλλά όχι και τα ιδιαίτερα αρώματά του. Αυτό απαιτεί την αίσθηση της όσφρησης.

Ο συνδυασμός γεύσης και μυρωδιάς έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική επίγευση από κάτι που τρώμε ή πίνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένες τροφές μοιάζουν πιο ήπιες όταν κρυώνουμε!

Η γλώσσα μπορεί να χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες, με διαφορετική αντίληψη γεύσης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όλες οι γεύσεις (γλυκές, αλμυρές, ξινές, πικρές και umami) γίνονται αισθητές σε όλα τα σημεία της γλώσσας.

Αν και οι περισσότεροι γευστικοί κάλυκες βρίσκονται στη γλώσσα, υποδοχείς γεύσης έχουν βρεθεί επίσης, στο πίσω μέρος του λαιμού, στην επιγλωττίδα, στα ιγμόρεια και στη μύτη! Μάλιστα, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τη γεύση μέσω των βλεννογόνων που βρίσκονται στα χείλη και στα μάγουλά τους!

4. Κάθε γλώσσα είναι μοναδική!

Δεν θα βρούμε με τίποτα, δύο γλώσσες όμοιες. Όλοι έχουμε μία και μοναδική γλώσσα που είναι διαφορετική από αυτή των άλλων! Τα αυλάκια που δημιουργούνται κάνουν υπαρκτές αυτές τις διαφορές, οι οποίες μπορεί να είναι κληρονομικές ή και επίκτητες. Επομένως, όπως και με τα δακτυλικά αποτυπώματα, η εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο προσωπικής αναγνώρισης.

5. Δεν μπορούν όλοι να την λυγίσουν!

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, μόνο το 60% του πληθυσμού μπορεί να λυγίσει τη γλώσσα του σε σχήμα «U». Δεν είναι θέμα πρακτικής ή δεξιότητας. Η συγκεκριμένη ικανότητα οφείλεται σε ζητήματα γενετικής φύσεως.

Η παρουσία ενός κυρίαρχου γονιδίου είναι αυτό που επιτρέπει αυτή τη δράση. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο γονίδιο είναι αυτό που εμποδίζει κάποιους άλλους ανθρώπους να το κάνουν. Οπότε, είτε διαθέτουμε αυτό το κάτι, για περαιτέρω ευλυγισία της γλώσσας μας, είτε όχι!

6. Διάφορα μεγέθη!

Το μέγεθος της γλώσσας ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να μετρηθεί από την επιγλωττίδα (ο χόνδρος στο πίσω μέρος της γλώσσας), μέχρι την άκρη της. Κατά μέσο όρο, η γλώσσα ενός ενήλικα έχει μήκος περίπου 8,5εκ.

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο κοντή γλώσσα από τους άνδρες. Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μακρύτερη γλώσσα στον κόσμο ανήκει σε Αμερικανό πάντως, και είναι 10,1εκ.!

7. Μπορεί να αυξήσει το βάρος!

Ακόμα, ένα από τα περίεργα της γλώσσας! Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του όγκου του λίπους στη γλώσσα και της παχυσαρκίας. Όταν παχαίνουμε, παχαίνει και η γλώσσα μας!

Επιπλέον, μια μεγάλη γλώσσα μπορεί να σχετίζεται με τη διαταραχή της αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή όταν η αναπνοή σταματά για μια στιγμή όταν κοιμόμαστε, είναι πολύ πιο συχνή στα παχύσαρκα άτομα. Είναι αλήθεια!

8. Η εμφάνισή της υποδηλώνει προβλήματα υγείας!

Μια υγιής γλώσσα είναι ροζ, με κάποια μικρά εξογκώματα να προεξέχουν. Ωστόσο, εάν η εμφάνισή της αλλάξει, διογκωθεί ή πονάει, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας!

Εάν λοιπόν, παρατηρήσουμε κάτι περίεργο στη γλώσσα μας, είναι καλύτερο να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο μας για να βρούμε την αιτία του προβλήματος και να αναζητήσουμε άμεσα τη λύση. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που μπορεί να υποδηλώσουν πρόβλημα υγείας:

Λευκές κηλίδες: Μπορεί να οφείλονται σε καντιντίαση ή λευκοπλακία του στόματος. Η τελευταία είναι πολύ συχνή στους καπνιστές και αποτελεί πρόδρομο καρκίνο του στόματος. Εάν οι κηλίδες είναι γραμμικές, μπορεί να οφείλονται στον ομαλό λειχήνα, μια χρόνια πάθηση που σχετίζεται με το στρες και διάφορες άλλες αιτίες.

Δείτε Επίσης
Μικρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν μεγαλώνοντας και πρακτικές λύσεις

Κόκκινο χρώμα: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες ή σε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος. Μπορεί επίσης, να είναι σύμπτωμα της οστρακιάς ή της νόσου Kawasaki. Οι διαταραχές αυτές, που είναι συχνότερες στα παιδιά, εκδηλώνονται και με άλλους τρόπους που συνοδεύουν την κλινική εικόνα και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από ιατρό.

Τριχωτή γλώσσα: Όταν η γλώσσα μοιάζει τριχωτή, με μια καφέ, μαύρη ή λευκή απόχρωση, τα γλωσσικά θηλώματα έχουν αυξηθεί σε μήκος και καλύπτονται με βακτήρια, τα οποία και δημιουργούν τη μελάγχρωση. Συνήθως, τα αίτια οφείλονται σε κακή οδοντική υγιεινή, σχετίζονται με άτομα που έχουν διαβήτη, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά ή ακολουθούν χημειοθεραπεία.

Ομαλή επιφάνεια: Μια λεία γλώσσα χωρίς θηλώματα μπορεί να υποδηλώσει έλλειψη σιδήρου, φολικού οξέος ή ανεπάρκεια από το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μυκητίαση, κοιλιοκάκη ή στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Επώδυνα εξογκώματα: Μπορεί να οφείλονται σε ιό, τραυματισμό ή έλκη. Μπορεί επίσης, να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος, ειδικά εάν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, χωρίς επούλωση.

Διεύρυνση: Μια πρησμένη γλώσσα ή μακρογλωσσία μπορεί να υποδηλώσει υποθυρεοειδισμό, λοίμωξη, αλλεργίες ή φλεγμονώδεις ασθένειες. Μπορεί επίσης, να σχετίζεται με την υπνική άπνοια.

Η σημασία της φροντίδας της γλώσσας μας

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η γλώσσα παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πραγματοποίηση πολλών σημαντικών δραστηριοτήτων μας, όπως το φαγητό και η ομιλία. Προκειμένου αυτές οι λειτουργίες να εκτελούνται χωρίς προβλήματα, η ουσιαστική φροντίδα αυτού του οργάνου του σώματός μας είναι απαραίτητη.

Ο καθημερινός καθαρισμός της γλώσσας  μας βοηθά στη διατήρηση της υγείας της. Διαφορετικά, η συσσώρευση βακτηρίων στην επιφάνειά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως κακή αναπνοή, αλλοιώσεις στη γεύση, αλλαγές στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, ανάπτυξη μυκητίασης ή πόνο στη γλώσσα, αποτελούν μερικά παραδείγματα.

Πώς θα διατηρήσουμε τη γλώσσα μας καθαρή και υγιή!

Στοματική υγιεινή: Το βούρτσισμα των δοντιών μας, η χρήση νήματος και ο καθαρισμός της γλώσσας πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας υγιεινής. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφής από τη στοματική κοιλότητα.

Αποτελεσματικός καθαρισμός: Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσουμε και πριν το πλύσιμο των δοντιών, χρησιμοποιούμε μια «ξύστρα» γλώσσας, το εργαλείο που μας επιτρέπει να απομακρύνουμε από την επιφάνεια της γλώσσας και να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα που συσσωρεύονται εκεί.

Για να το πετύχουμε, δεν έχουμε παρά να εφαρμόσουμε απαλές κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός, ασκώντας μια ελαφριά πίεση. Κατά τις επαναλήψεις φροντίζουμε να καθαρίζουμε το εργαλείο με τρεχούμενο νερό. Εάν δεν έχουμε το συγκεκριμένο εργαλείο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εσωτερική πλευρά από ένα κουταλάκι του γλυκού!

Έλεγχος της γλώσσας: Το να βγάλουμε τη γλώσσα μας και να ελέγξουμε την εμφάνιση και την καθαρότητά της συμβάλλει στη βελτίωση της υγιεινής και στην παρακολούθηση της υγείας της. Οπότε, κάθε πρωί μετά τον κλασικό καθαρισμό και πριν πέσουμε για ύπνο είναι σκόπιμο να την εξετάσουμε παρατηρώντας την προσεκτικά.

Στοματικά διαλύματα: Η χρήση στοματικού διαλύματος με φθόριο στο τέλος της στοματικής μας υγιεινής, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στόματός μας από τη δημιουργία πλάκας και να προσφέρει φρεσκάδα στην αναπνοή. Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, όμως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα στοματικά διαλύματα με αντισηπτικό καθώς επεμβαίνουν στο στοματικό μας μικροβίωμα.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Οι επισκέψεις ανά εξάμηνο στον οδοντίατρό μας θα βοηθήσουν ώστε να ελέγχουμε πως όλα πάνε καλά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.