Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Η έβδομη έρευνα FOOD barometer επεσήμανε μία σειρά από τάσεις: την απότομη αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες προκειμένου να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους και το ενδιαφέρον που δημιουργεί η τεχνολογία για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Υπό την ιδιότητά του ως συντονιστής του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, ο Όμιλος Edenred διεξήγαγε έρευνα μέσα στο 2018 σε περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία) σχετικά με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ως βασικός κανόνας παραμένει η ύπαρξη χρόνου για μεσημεριανό διάλειμμα, με ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών

Σύμφωνα με την έρευνα FOOD barometer, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα (+5 πόντοι από το 2014), ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους.

Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στο χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Πράγματι το 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Η υγιεινή τάση κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή (+15 πόντοι). Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών

Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να μας βοηθήσουν να τρώμε πιο υγιεινά, σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο; Η απάντηση εδώ για το 51% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι «ναι», πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Ο ολοένα και σημαντικότερος ρόλος των εταιρειών

Η επιθυμία να τρώνε πιο υγιεινά συνοδεύεται επίσης από μια άλλη τάση: οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλλει στην ευημερία τους.

Σήμερα, το 72% (+43 πόντοι από το 2016) των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα.

Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλλει στην ευημερία τους παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Και τα εστιατόρια;

Φυσικά τα εστιατόρια παρατηρούν πρώτα από όλους αυτές τις νέες τάσεις. Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017.

Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση, και προσαρμόζουν τα μενού τους.

Δείτε Επίσης
Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές!

Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των Ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι.

Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.

Πρόγραμμα FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand). Καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω προσφοράς και ζήτησης.

Πρόκειται για μία σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε το 2009, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Ξεκίνησε ως πειραματικό πρόγραμμα σε 6 χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία) και έχει πλέον επεκταθεί στη Σλοβακία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και πρόσφατα στη Ρουμανία.

Ο κύριος στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων σχετικά με τη σημασία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και να προσαρμόσει την προσφορά στη ζήτηση. Για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί πρακτικά εργαλεία και πόροι.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κάθε χρόνο διεξάγονται ευρωπαϊκές έρευνες «βαρόμετρα» για την καλύτερη κατανόηση και ανάλυση των κοινωνικών αλλαγών και των αναγκών των εργαζομένων και των εστιατορίων. Ο όμιλος Edenred είναι ο συντονιστής του προγράμματος FOOD.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.