Τα όσπρια στο προσκήνιο

Τα όσπρια στο προσκήνιο

Το 2016 ανακηρύσσεται ως “Διεθνές Έτος Οσπρίων” φέρνοντας τα “ταπεινά” όσπρια και τα οφέλη τους πιο κοντά στον καταναλωτή.

από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αποφάσισε να αναδείξει το 2016 ως “Διεθνές Έτος Οσπρίων” σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα θρεπτικά οφέλη των οσπρίων ως μέρος της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, με στόχο την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής. Το «Έτος Οσπρίων» θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τις βιομηχανίες αλλά και τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα όσπρια και να ενισχύσουν περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή τους.

Δείτε Επίσης
Τι τρώμε στη νηστεία;

Γιατί, όμως, τα όσπρια είναι τόσο σημαντικά;

Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα ρεβίθια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Είναι μία σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και αμινοξέων για τους ανθρώπους, ενώ θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο μίας υγιούς διατροφής με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθώς και την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Αποτελούν επίσης μία σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών για τα ζώα. Επιπλέον, τα όσπρια έχουν αζωτοδεσμευτικές ιδιότητες και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, επιδρώντας ταυτόχρονά θετικά στο περιβάλλον, αφού αποτελούν μία από τις πλέον βιώσιμες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, χρειάζονται μόνο 162 λίτρα νερού για την παραγωγή 0,45 γραμμαρίων οσπρίων σε σύγκριση με τη σόγια που χρειάζεται 817 λίτρα για το ίδιο ποσό.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.