Ροζέ για το καλοκαίρι: Μία ρομαντική σχέση!

Ροζέ για το καλοκαίρι: Μία ρομαντική σχέση!

Για αρκετά χρόνια, το ροζέ κρασί θεωρείτο για κάποιο λόγο «δεύτερης» κατηγορίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτή η νοοτροπία έχει αλλάξει.  Ιδιαίτερα οι γυναίκες το προτιμούν ολοένα και περισσότερο. Είναι το χρώμα; Είναι η γεύση; Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, ένα παγωμένο ποτήρι ροζέ κρασί είναι σαν μουσική στα αυτιά μας και ομορφιά στα μάτια μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γλυκές αποχρώσεις του, το κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό.

Aπό τη Μαρία Καλοπούλου

Η «πνευματική» πατρίδα των ροζέ κρασιών είναι η Νότια Γαλλία που μάλιστα διαθέτει και ένα ολόκληρο ερευνητικό θεσμό για να τα τιμήσει! Το Κέντρο Έρευνας των ροζέ κρασιών στην Προβηγκία έχει – μεταξύ άλλων – κατηγοριοποιήσει περίπου 140 διαφορετικές αποχρώσεις του ροζέ!
Δεν είναι τυχαίο, αν σκεφθεί κανείς ότι σχεδόν κάθε οινοπαραγωγός περιοχή του κόσμου, διαθέτει πλέον και τα δικά της ροζέ. Και γιατί όχι, αφού η αύξηση πωλήσεων των ροζέ κρασιών είναι 10 φορές πιο γρήγορη από όλα τα άλλα κρασιά κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

Στον κόσμο του κρασιού, το καλοκαίρι έχει ονομαστεί ανεπίσημα η Εποχή των Ροζέ!

Αλλά με όλες αυτές τις επιλογές, τι να διαλέξουμε; Πιστεύετε ότι η εμφάνιση παίζει ρόλο; Ε, σίγουρα, σε ό,τι αφορά τα ροζέ κρασιά αυτό έχει πλήρη εφαρμογή!
Μπορεί να μην μπορείτε να έχετε ακριβή άποψη του πώς είναι η γεύση π.χ. ενός παλ ροζέ κρασί, μπορεί να έχει γεύση από πολύ απαλή μέχρι πιο «επιθετική» ή δροσερή, ή αντίθετα, ένα πιο σκούρο ροζ να είναι ήπιο ή πολύ ξηρό. Αλλά, για έναν περίεργο λόγο, σε ό,τι αφορά τα ροζέ κρασιά, αν η απόχρωση σας φαίνεται ελκυστική, οι περισσότερες πιθανότητες είναι το λατρέψετε! Το θέμα με τα ροζέ κρασιά είναι σαν ρομαντική σχέση

Τι πρέπει να ξέρετε για την παραγωγή των ροζέ κρασιών

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οίνου μας ξεκαθαρίζει τα πράγματα! Αν ανήκετε λοιπόν, σ’ αυτούς που πιστεύουν πως το ροζέ κρασί φτιάχνεται ανακατεύοντας λευκό με ερυθρό, καλύτερα να το ξεχάσετε! Η πρακτική αυτή, νέτα-σκέτα, απαγορεύεται.

  • Τα ροζέ κρασιά (τα οποία παρεμπιπτόντως ορίζονται από τη νομοθεσία με μόνο κριτήριο το χρώμα τους) αποτελούν μια ενδιάμεση κατηγορία, ανάμεσα στα λευκά και τα ερυθρά.
  • Για την οινοποίησή τους απαιτούνται κατ’ αρχάς ερυθρά σταφύλια.

Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι ανθοκυάνες, οι ερυθρές δηλαδή χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται το κόκκινο χρώμα ενός κρασιού, βρίσκονται στους φλοιούς του σταφυλιού. Και ακόμη, πως μόνο η επαφή του χυμού με το φλοιό, στη σωστή θερμοκρασία και για συγκεκριμένο χρόνο, θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα του χρωματισμού του.

Δείτε Επίσης
Απέραντο μοβ!

Συνεπώς, το κλειδί στην παραγωγή των ροζέ κρασιών είναι η εμπειρία του οινοποιού, ο οποίος θα επέμβει τη σωστή στιγμή. Θα απομακρύνει τους φλοιούς όταν ο χυμός πάρει το ροζέ χρώμα που ο ίδιος θέλει. Ο χρόνος αυτής της διαδικασίας που ονομάζεται εκχύλιση δεν είναι σταθερός και καθορισμένος. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και εικοσιτέσσερις, ανάλογα με το σταφύλι που θα χρησιμοποιηθεί.

Στην Ελλάδα, οι βασικές ποικιλίες από τις οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Με τη φύτευση όμως και των ξένων ποικιλιών σταφυλιών όλο και πιο συχνά συναντάμε ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon, Syrah ή Grenache Rouge.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.