Τα 8 εγκλήματα κατά των τυριών!

Τα 8 εγκλήματα κατά των τυριών!

Τα τυριά είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο! Σταματήστε να το κακομεταχειρίζεστε και να εγκληματείτε εις βάρος τους! Οι παραγωγοί τους –ιδιαίτερα στα πιο μικρά τυροκομεία- έχουν βάλει γνώση και μεράκι για να τα δημιουργήσουν και να φτάσουν στο τραπέζι μας. Φροντίστε να τα αποθηκεύετε σωστά για να τα καταναλώνετε με τη μεγαλύτερη απόλαυση!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Όλα εξαρτώνται από τις γνώσεις μας και τη συνακόλουθη συμπεριφορά μας. Για να απολαμβάνετε τη γεύση, την υφή και το άρωμα των τυριών σας και να μην πετάτε τα λεφτά σας, ακολουθήστε τις εξαιρετικές συμβουλές των ειδικών!

1. Μην σερβίρετε οποιοδήποτε τυρί από το ψυγείο!

Τα τυριά ξεδιπλώνουν τη γεύση και τα αρώματά τους όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδιαίτερα τα παλαιωμένα και τα πιο σκληρά, όπως οι γραβιέρες και οι κεφαλογραβιέρες. Το ίδιο ισχύει και για τυριά, όπως το μπρι, το ροκφόρ ακόμη και η καλή φέτα.
Όταν τα γευόμαστε σε θερμοκρασία δωματίου: είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας και άρα η γεύση τους καλύτερη, τα λιπαρά τους λιώνουν καλύτερα στους γευστικούς μας κάλυκες και τα αρώματά τους αναδύονται καλύτερα. Άρα, βγάλετε τα από το ψυγείο 10 με 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα και απολαύστε αυτό που θα ήθελε ο… τυροκόμος τους!

2. Μην βάζετε ποτέ το τυρί χωρίς τύλιγμα στο ψυγείο!

Φυλάξτε τα τυριά σας πολύ καλά κλεισμένα σε σκεύη ή τυλιγμένα καλά σε χαρτί. Η υγρασία των τυριών μειώνεται όταν είναι ατύλιχτα στο ψυγείο ή ακόμη χειρότερα παίρνουν «μυρωδιές» από άλλα τρόφιμα.

3. Μην τα τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη!

Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που κάνουν οι περισσότεροι! Η πλαστική μεμβράνη δεν αφήνει το τυρί να αναπνέει και χωρίς το οξυγόνο… το τυρί πνίγεται! Το καλύτερο είναι να το τυλίξετε σε ένα χαρτί ή πλαστικό περιτύλιγμα κατάλληλο όμως για τυριά. Έτσι, θα κρατήσει την υγρασία του και τα αρώματά του.

4. Μην καταψύχετε τα φρέσκα τυριά

Τα μαλακά, φρέσκα τυριά, όπως το ανθότυρο, το μανούρι ή η μοτσαρέλα καλύτερα είναι να καταναλώνονται 1-2 ημέρες από την αγορά τους. Αν τα βάλετε στην κατάψυξη, γίνονται λιγότερα ζουμερά, χάνουν τη γεύση τους και θρυμματίζονται στην απόψυξη. Άρα… αχρηστεύονται… Αν παρόλα αυτά, τα καταψύξετε, θυμηθείτε να τα αποψύξετε βυθίζοντάς τα για 1 ώρα σε ζεστό νερό με αλάτι και λίγο γάλα.

5. Μην καταψύχετε τα σκληρά τυριά με λάθος τύλιγμα!

Για να μην «διαλυθεί» η γεύση και η υγρασία τους, τυλίξτε τα σωστά πριν τα βάλετε στην κατάψυξη. Πρώτα σε χαρτί, στη συνέχεια σε πλαστική μεμβράνη και από πάνω με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσουν έτσι και τα αρώματά τους.

Δείτε Επίσης
Οι 14 μεγαλύτεροι μύθοι για το τυρί – καταρρίφθηκαν!

6. Μην τα καθαρίζετε από την πέτσα τους!

Η πέτσα που δημιουργείται με την ωρίμανση στα τυριά παίρνει στοιχεία από την ατμόσφαιρα, το κάπνισμα, τα αρωματικά φυτά με τα οποία τα τυλίγει ο τυροκόμος κ.λπ. Όλα αυτά δημιουργούν τη μοναδική γεύση και το άρωμά τους. Ταυτόχρονα το περίβλημα αυτό, συγκρατεί και την υγρασία στο κέντρο τους. Οπότε, μέχρι να το σερβίρετε, ποτέ μην το καθαρίζετε!

7. Μην αγοράζετε έτοιμο τριμμένο τυρί!

Το ξέρουμε ότι είναι βολικό! Όμως, ποτέ μα ποτέ δεν είναι το ίδιο νόστιμο. Όταν παραμένει για τόσο χρόνο στην πλαστική σακούλα ή την πλαστική συσκευασία χάνει την υφή και τη γεύση του. Αν πραγματικά αγαπάτε το τυρί, απλά προμηθευτείτε ένα καλό εργαλείο-τρίφτη και κάντε το στο σπίτι λίγο πριν σερβίρετε την αγαπημένη σας μακαρονάδα!

8. Ένα πλατό με τυριά θέλει τα μαχαίρια του!

Αν πρόκειται να σερβίρετε μία ποικιλία τυριών, καλύτερα είναι να έχετε διαφορετικά μαχαίρια για το καθένα ξεχωριστά. Αν πρόκειται να τα κόψετε σε κομμάτια ή κύβους, βάλτε από μία οδοντογλυφίδα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα «κολλάει» το άρωμα και τη γεύση του το ένα το άλλο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.