Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση λαδιού

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση λαδιού

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι αγαπάμε το ελαιόλαδο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, είναι ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι οι συνθήκες αποθήκευσης του. Πώς πρέπει να το αποθηκεύουμε;

Με βάση έρευνες του καθηγητή ειδικού στην παραγωγή του ελαιόλαδου κυρίου Απόστολου Κυριτσακή, ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 17 κιλά ανά έτος, ενώ στην Κρήτη μπορεί να φτάσει και τα 40 κιλά.

Από την άλλη σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, το 57% των νοικοκυριών της έρευνας χρησιμοποιεί εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είτε ωμό είτε στο μαγείρεμα.

Όπως εξηγεί ο Δ. Παπαθανασίου υπεύθυνος της εταιρείας GPMetalbox Europe σημαντικές έρευνες διεξάγονται για να ρίξουν φως και να κατανοηθεί η σωστή φύλαξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με Δ. Παπαθανασίου, 4 είναι οι βασικοί εχθροί του ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου κατά τη αποθήκευση: Το φως, η θερμοκρασία, το υλικό αποθήκευσης και το οξυγόνο.

Προστασία από το φως

Το φως, όχι μόνο του ήλιου αλλά και της απλής λάμπας που έχουμε στο σπίτι μας, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητά του λαδιού που αποθηκεύουμε. Για αυτό σκόπιμο είναι να αποθηκεύουμε το λάδι μας σε σημείο, ώστε να το προστατεύουμε από το φως επιλέγοντας σκουρόχρωμες συσκευασίες.

Τον παράγοντα φως τον αντιμετωπίζουν πολύ σωστά τα νοικοκυριά σε ποσοστό 95% τοποθετώντας το λάδι σε σκιερό σημείο επισημαίνει ο κύριος Παπαθανασίου, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζουν για τη σωστή αποθήκευση του λαδιού.

Στην κατάλληλη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία αποθήκευσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επηρεασμού της ποιότητάς του. Έρευνες έχουν δείξει ότι αποθηκεύοντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτραπεί η ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε να αποθηκεύουμε το προϊόν σε χώρο με σταθερή και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (ιδανικά από 18 έως 20oC). Αποφεύγουμε οπωσδήποτε να το τοποθετούμε τα δοχεία αποθήκευσης λαδιού δίπλα σε πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ και ηλεκτρικές κουζίνες.

Μακριά από αέρα

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Σε αντίθεση με το κρασί όπου πολλές φορές χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξει όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χάνει τα θετικά του χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου.

Κι αυτό γιατί όταν αγοράζουμε μία συσκευασία και την ανοίγουμε, επιτρέπουμε στο οξυγόνο να εισέλθει και να έρθει σε επαφή μαζί του πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα, όχι μόνο όσον αφορά τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις χημικές του αναλύσεις.

Για αυτό επιλέγουμε μέγεθος συσκευασίας του λαδιού σύμφωνα με τις ανάγκες μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτές συσκευασίες. Εφόσον ανοίξουμε τη συσκευασία του λαδιού προσπαθούμε να καταναλώσουμε το λάδι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρουμε για την αποθήκευση του λαδιού

Ένας ακόμα σημαντικός δείκτης που κάνει πιο αναγκαία τη σωστή αποθήκευση του ελαιόλαδου είναι ότι το 59% των νοικοκυριών καταναλώνει το λάδι που προμηθεύεται μετά από 6 μήνες για να “ηρεμήσει” η γεύση τονίζει ο κύριος Παπαθανασίου.

Δείτε Επίσης
Χάδι... ελιάς

Για αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύεται το λάδι σε σωστό αποθηκευτικό δοχείο. Για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου συνήθως χρησιμοποιούνται ελαιοδεξαμενές κατασκευασμένες από αδρανές υλικό, απρόσβλητο από το ελαιόλαδο και που το προφυλάσσει από το φως και τον αέρα.

Το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής του υλικού αυτού είναι να μην μεταναστεύουν στοιχεία του στο λάδι. Αυτό γιατί το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα, είτε λόγω της φύσης του σαν διαλύτης, προκειμένου για πλαστικές δεξαμενές, είτε λόγω των οξέων που περιέχει για κάποιες μεταλλικές δεξαμενές, να διαλύει, ελάχιστα, έστω, ίχνη από το υλικό κατασκευής. Γι’ αυτό είναι σαφώς σκόπιμο να προτιμούνται δεξαμενές και δοχεία κατάλληλα για την αποθήκευση του λαδιού.

Όπως επισημαίνει ο Δ. Παπαθανασίου ο καταλληλότερος τρόπος φύλαξης του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ώστε να διατηρηθούν οι θρεπτικές αξίες του είναι η χρήση των ανοξείδωτων δοχείων κλειστού τύπου.

Οι έρευνες δείχνουν πάντως ότι για το κομμάτι του υλικού του μέσου αποθήκευσης που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι οι τενεκέδες. Πιο συγκεκριμένα το 16% χρησιμοποιεί γυάλινα σκούρα μπουκάλια με το 61% να το αποθηκεύει το λάδι σε τενεκέδες που δεν ενδείκνυνται για αποθήκευση λαδιού και περίπου το 25% των καταναλωτών  να το τοποθετούν σε κατάλληλα ανοξείδωτα δοχεία.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Οι δεξαμενές πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά πριν το ξεκίνημα της νέας συγκομιδής. Το πιο απλό και κλασικό μέσο καθαρισμού είναι οποιοδήποτε απορρυπαντικό πιάτων με πολύ καλό ξέπλυμα.

Αν χρησιμοποιηθούν άλλα καθαριστικά, αυτά πρέπει να είναι εγκεκριμένα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθήσει σχολαστικό ξέπλυμα. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός των δεξαμενών πρέπει να επιτρέπει το πλήρες άδειασμα και τον καθαρισμό τους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.