Αλλάζουν χρώμα τα μάτια;

Αλλάζουν χρώμα τα μάτια;

Μπλε, πράσινα, καστανά ή κατάμαυρα… τα μάτια μας, πιο πολύ από καθετί άλλο, κυριαρχούν στο παρουσιαστικό μας και τραβούν τα βλέμματα πάνω τους! Ανεξάρτητα από το χρώμα τους, μπορούμε να ενισχύσουμε τη χρωματική τους ταυτότητα με τον πιο απλό τρόπο. Ας δούμε πώς…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το χρώμα των ματιών μας είναι ένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά που επηρεάζεται από τους γονείς και τους προγόνους μας. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, πως συμμορφώνεται απόλυτα με τους κανόνες της γενετικής. Κι αυτό, διότι το χρώμα τους είναι μεταβλητό σε ένα μεγάλο βαθμό.

Τι καθορίζει, λοιπόν, το χρώμα των ματιών μας;

  • Η ίριδα, το χρώμα των ματιών, δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια πριν από τη γέννησή μας. Αυτό συμβαίνει διότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από την παραγωγή της χρωστικής ουσίας, μελανίνης. Η παραγωγή μελανίνης αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού. Για αυτόν τον λόγο είναι πιθανόν να αλλάξει και το χρώμα των ματιών.
  • Το χρώμα των ματιών μας εξαρτάται από τρία γονίδια. Τα δύο από αυτά προσδιορίζονται εύκολα. Το τρίτο, είναι πραγματικά εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς για την ολοκλήρωσή του δημιουργούνται πολλαπλές ενώσεις δύο στοιχείων του DNA, ώστε να παραχθεί ένα εντελώς νέο σύνολο γονιδίων.

Θα γίνουν από καστανά… γαλάζια;

Η ίριδα, ως μια μορφή μυός, ελέγχει το μέγεθος της κόρης των ματιών, ανάλογα με την ένταση του φωτός και τον περιβάλλοντα χώρο. Οι χρωστικές της ίριδας λοιπόν, προσαρμόζονται ανάλογα με το φως και τον χώρο, επιφέροντας μια αλλαγή στο χρώμα των ματιών. Αυτές οι αλλαγές, όμως, δεν είναι δραστικές και εμφανώς ορατές. Επιστημονικές έρευνες προτείνουν να αλλάξουμε το χρώμα των ματιών μας, δημιουργώντας νέους κανόνες διατροφής. Δεν περιμένουμε, βέβαια, πως από καστανά, θα αποκτήσουν το μπλε της θάλασσας, αλλά οπωσδήποτε το χρώμα τους θα ενισχυθεί κερδίζοντας λάμψη και διαύγεια.

Δείτε Επίσης
Νέα μελέτη: Το μέλι βοηθά στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν το φυσικό χρώμα των ματιών μας;

Για να τονίσουμε το φυσικό χρώμα των ματιών μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες στην καθημερινή μας διατροφή:

  • Το μέλι, βελτιώνει σημαντικά το χρώμα των ματιών μας. Προτιμάμε κάποιο βιολογικό προϊόν και το εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Το μέλι άλλωστε, ενισχύει την υγεία του σώματος μας, γενικότερα.
  • Το σπανάκι, χάρη στα συστατικά του, κάνει το χρώμα των ματιών μας πιο φωτεινό. Προτιμούμε βιολογική εκδοχή και καταναλώνουμε ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι ημερησίως.
  • Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε πάθηση. Παράλληλα, τονίζει το χρώμα των ματιών απαλύνοντας το βλέμμα και κάνοντας το πιο λαμπερό.
  • Οι ξηροί καρποί αποτελούν βάση στη διατροφή μας. Μια χούφτα βιολογικοί, άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί «ανοίγουν» το χρώμα των ματιών μας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.