Έρευνα: Ποια είναι η σχέση Ευρωπαίων και Ελλήνων με τις τηλεοπτικές σειρές;

Η Samsung Electronics διενήργησε την έρευνα για τον τρόπο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι τηλεοπτικές σειρές σε πέντε χώρες
Η Samsung Electronics διενήργησε την έρευνα για τον τρόπο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι τηλεοπτικές σειρές σε πέντε χώρες
Το ελληνικό κοινό απάντησε κατά 40% ότι παρακολουθεί μία σειρά για να περάσει τον χρόνο του και μόλις 19% για να ξεφύγει από την πραγματικότητα
Ένα με δύο επεισόδια παρακολουθούν οι περισσότεροι
Δεν είμαστε προδότες πρώτα ρωτάμε και μετά αποκαλύπτουμε στοιχεία της πλοκής +4
Προβολή Φωτογραφιών
Η Samsung Electronics διενήργησε την έρευνα για τον τρόπο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι τηλεοπτικές σειρές σε πέντε χώρες

Με αφορμή την έρευνα της Samsung Electronics Co, Ltd το womanidol.com έκανε τη δική του έρευνα στο ελληνικό κοινό. Δείτε την έρευνα και δείτε πόσο ταιριάζουν οι δικές σας απαντήσεις με αυτούς που συμμετείχαν!

Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου

Η έρευνα της Samsung Electronics Co, Ltd, παρουσιάζει τη σχέση των Ευρωπαίων με τις τηλεοπτικές σειρές και  διεξήχθη από την www.onepoll.com τον Σεπτέμβριο του 2014, λαμβάνοντας δείγμα 4.500 ατόμων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία και στην Ελβετία. Το δείγμα ήταν 1000 ατόμων στις πρώτες τέσσερις και 500 ατόμων στην τελευταία. Ας δούμε τι απάντησαν λοιπόν!

  • Το 50% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως παρακολουθούν σειρές για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.
  • Περίπου οι μισοί (52%) απολαμβάνουν την παρακολούθηση της αγαπημένης τους σειράς, βλέποντας μόνο ένα επεισόδιο κάθε φορά, ενώ αντίθετα στην Ιταλία και στην Ελβετία υπάρχει ένα 60% και 62%, αντίστοιχα, που παρακολουθεί περισσότερα από ένα επεισόδια συνεχόμενα.
  • Το 36% θα ρωτούσε έναν φίλο ή συνάδελφο, αν έχει δει τη σειρά, προτού αποκαλύψει τη συνέχεια του επεισοδίου.
  • Το 71% των Ευρωπαίων τηλεθεατών δήλωσαν ότι ποτέ δεν θα αποκάλυπταν επίτηδες την πλοκή ή τη συνέχεια μίας σειράς.
  • Ένας στους πέντε (18%) δηλώνει πως θα τον ενοχλούσε, αν ανακάλυπτε κάποιο spoiler στα social media, με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο των τηλεθεατών αυτών να αποφεύγει social media, περιοδικά, εφημερίδες και ραδιόφωνο, προκειμένου να μη μάθουν κάποιο “τηλεοπτικό μυστικό”.
  • Σχεδόν οι μισοί (46%) είναι τόσο συναισθηματικά δεμένοι που στεναχωριούνται, όταν τελειώσει η αγαπημένη τους σειρά.
  • Παραπάνω από τους μισούς (51%) ξεκινούν μια νέα σειρά, με τον ένα στους έξι (16%) να παραδέχεται την ανάγκη του να καλύψει το κενό αμέσως με μια άλλη σειρά.
  • Παράλληλα, οι σημαντικές εξελίξεις σε μια τηλεοπτική σειρά «μένουν» στο μυαλό των Ευρωπαίων, καθώς μόνο το 43% των τηλεθεατών υποστηρίζει πως δεν ξανασκέφτεται άσχημα γεγονότα που συνέβησαν στους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς χαρακτήρες και ένας στους τρείς (33%) νιώθει άγχος μετά από μία σημαντική στιγμή στην πλοκή.
  • Τέλος, σχεδόν οι μισοί (45%) απορροφούνται την ώρα που βλέπουν τηλεόραση και γι’ αυτό θα αγχωθούν ή θα θυμώσουν, αν κάποιος τους διακόψει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αποκάλυψαν ότι σε γενικές γραμμές το κοινό αποκτά ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τις σειρές που επιλέγει να παρακολουθήσει τακτικά.

Ο Berni Good, ψυχολόγος ειδικός σε θέματα διαδικτύου, σχολιάζει: «Όταν υπάρχει τέτοιο συναισθηματικό δέσιμο με μια τηλεοπτική σειρά, δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζουν τα έντονα συναισθήματα που γεννιούνται στην ιδέα κάποιου spoiler. Οι ψυχολόγοι κατανοούν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν θετικά, όταν για παράδειγμα κάποιος δεν αποκαλύπτει κάποιο spoiler, επιβραβεύοντάς τους, κάτι που ονομάζεται αμοιβαιότητα. Δημιουργείται αυτή η αίσθηση του δίκαιου παιχνιδιού.

Η αμοιβαιότητα είναι πολύ σημαντική, ακριβώς επειδή μια πολύ μικρή κίνηση μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα υποχρέωσης και ενδυναμώνει τις σχέσεις. Έτσι με το να μην αποκαλύπτουμε κάποιο spoiler, όταν ξέρουμε ότι κάποιος άλλος απολαμβάνει να βλέπει τη συγκεκριμένη σειρά, διασφαλίζουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς. Αυτό το εξηγούν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι ως μία κοινωνική συμπεριφορά, που βασίζεται στη θεωρία ότι βοηθώντας τους άλλους, θα βοηθηθείς και εσύ με τη σειρά σου».

Είναι όμως αυτή η έρευνα όντως αντιπροσωπευτική του ευρωπαϊκού κοινού και των τηλεοπτικών συνηθειών του; Για να επαληθεύσω τα αποτελέσματά της θέλησα να την ενισχύσω με το πόρισμα του ελληνικού κοινού. Έτσι, μετά από δειγματοληψία 470 ατόμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η έρευνά μου κατέληξε στα εξής πορίσματα:

  • Αντίθετα με την έρευνα της Samsung, το 40% του ελληνικού κοινού δήλωσε ότι παρακολουθεί σειρές για να περάσει τον χρόνο του, το 32% διότι ενδιαφέρεται για τη θεματολογία που πραγματεύεται η σειρά και μόλις το 19% για να ξεφύγει από την πραγματικότητα.
  • Όσον αφορά τον αριθμό επεισοδίων, το 29% παρακολουθεί ένα μόνο επεισόδιο την φορά, το 28% δύο και το 21% τρία.
  • Πάνω από τους μισούς (59%) δηλώνει ότι θα ρωτούσε κάποιον φίλοσυνάδελφο εάν παρακολουθεί τη σειρά πριν προδώσει στοιχεία για αυτήν ή τη συνέχεια ενός επεισοδίου.
  • Αντίστοιχα με την έρευνα της Samsung (71%), το 73% δήλωσε ότι δεν θα αποκάλυπτε επίτηδες την πλοκή  ή τη συνέχεια μιας σειράς
  • Οι μισοί (50%) δηλώνουν ότι τους ενοχλεί όταν βλέπουν κάποιο spoiler στα media ενώ το 32% δηλώνει αδιάφορο.
  • Οι 7 στους 10 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι στεναχωριούνται όταν τελειώνει η αγαπημένη τους σειρά, παρόλα αυτά μόλις το 27% ξεκινά μια νέα αμέσως μετά για να καλύψει το κενό της προηγούμενης, ενώ το 32% και το υπόλοιπο 41% δηλώνουν αδιάφοροι και αντίθετοι σε αυτό αντίστοιχα.
Τα 3 ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας:

Αναλύοντας σχεσιακά τα πορίσματα της έρευνας, παρατηρήσαμε τα εξής φαινόμενα:

Δείτε Επίσης
Φάτε αμύγδαλα για επίπεδη κοιλιά!

1.Όσον αφορά στη σχέση ηλικίας και αριθμού επεισοδίων, ένα και δύο επεισόδιο αντίστοιχα παρακολουθούν:
18-24:    28% – 29%
25-35:    35% – 25%
35-50:    50% – 9%
50+:       57% – 28,5%

2.Οι κυρίαρχοι λόγοι που η κάθε ηλικιακή ομάδα παρακολουθεί τακτικά σειρές είναι οι εξής:
18-24: Για να περάσουν τον χρόνο τους (40%) (ακολουθεί με 35% η θεματολογία ως λόγος)
25-35: Για να περάσουν τον χρόνο τους (47,5%)
35-50: Γιατί τους ενδιαφέρει η θεματολογία που πραγματεύεται (39%)
50+ :    Για να περάσουν το χρόνο τους (43%)

3.Το 38,5% των ερωτηθέντων δήλωσε συνδυαστικά ότι δεν θα αποκάλυπτε επίτηδες την πλοκή-συνέχεια ενός επεισοδίου μιας σειράς και ταυτόχρονα ενοχλείται από τα spoilers στα media. Την ίδια ώρα ένα 4% θα αποκάλυπτε την  πλοκή σκόπιμα αλλά ταυτόχρονα ενοχλείται από τα spoilers!

4.Το ποσοστό των ανθρώπων που στεναχωριούνται όταν τελειώνει η αγαπημένη τους σειρά και ξεκινούν αμέσως άλλη (23,7%), διαφέρει μόνο κατά 0,1% από το ποσοστό των ανθρώπων που στεναχωριέται αλλά δεν ξεκινά καινούρια σειρά για να καλύψει το κενό (23,8%)!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.