Φυτά εσωτερικού χώρου: Προετοιμάστε τα… για το φθινόπωρο

Φυτά εσωτερικού χώρου: Προετοιμάστε τα… για το φθινόπωρο

Πώς θα περάσουν ομαλά τα φυτά μας από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο; Οι ειδικοί και οι γεωπόνοι μας αποκαλύπτουν μερικά από τα σημαντικά μυστικά τους για τη μετάβαση των φυτών εσωτερικού χώρου στη νέα εποχή.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

1. Φέρτε τα ξανά μέσα

Αν έχετε βγάλει κάποια ή όλα τα φυτά σας εσωτερικού χώρου… να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο, τώρα είναι η ώρα να τα φέρετε ξανά στη φυσική τους θέση! Η βασική αρχή λέει ότι μόλις η θερμοκρασία της νύχτας πέφτει κάτω από τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου, τότε τα φυτά σας πρέπει να βρίσκονται εντός του σπιτιού.

Πριν τα βάλετε ξανά μέσα, αφαιρέστε τυχόν πεσμένα και κιτρινισμένα φύλλα, ξερά κλαδάκια ή μαραμένα σημεία που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στο φυτό σας ή να έχουν πέσει στο χώμα της γλάστρας του. Αυτή είναι επίσης η στιγμή για να ελέγξετε τα φυτά σας για τυχόν παράσιτα ή κάποια ασθένεια.

Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίσετε τα φυτά σας έξω με ένα λάστιχο κήπου και κάποιο εντομοκτόνο σαπούνι ή σπρέι.

2. Διατηρήστε την κατάλληλη υγρασία

Τα φυτά σας όταν βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, έχουν να αντιμετωπίσουν τον κρύο αέρα (αν ο χώρος δεν θερμαίνεται καλά) ή την ξηρασία της ατμόσφαιρας από τα θερμαντικά σώματα. Ειδικά, η ξηρασία είναι κάτι που δεν θα λατρέψουν τα φυτά σας.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά και αγαπούν την υγρασία. Οι ειδικοί προτείνουν να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν επαρκή υγρασία επενδύοντας σε έναν υγραντήρα, ή  ψεκάζοντας με νερό γύρω τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δίσκο με βότσαλα και νερό για να τοποθετήσετε τα φυτά σας. Απλώς προσθέστε αρκετό νερό σε ένα δίσκο με ένα στρώμα βότσαλα, ώστε τα βότσαλα να μην είναι βυθισμένα εντελώς και τοποθετήστε τη γλάστρα σας από πάνω.

«Καθώς το νερό εξατμίζεται από τον δίσκο», εξηγούν οι ειδικοί, «αυξάνει την υγρασία στον αέρα γύρω από το φυτό και τα βότσαλα συγκρατούν το φυτό πάνω από το νερό, έτσι ώστε οι ρίζες να μην είναι συνεχώς υγρές».

Η ομαδοποίηση των φυτών στο σπίτι σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα ωραίο μικροκλίμα και θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας για την ομάδα φυτών στο σημείο.

Δείτε Επίσης
Ξύλο, ρατάν και πολλά φυτά δημιουργούν μία ατμόσφαιρα κήπου στο σπίτι

Ένα ωραίο ντους κάπου κάπου, είναι μία κίνηση που μερικά φυτά απολαμβάνουν. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρετε επιπλέον υγρασία, εκτός από τον καθαρισμό της σκόνης από το φύλλωμα.

3. Σημειώστε τυχόν αλλαγές στον φωτισμό

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον τρόπο που η γωνία του ήλιου χτυπά τα φυτά σας όλη την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να μετακινήσετε τα φυτά σας ανάλογα.

Για παράδειγμα: Εάν το φυτό σας ήταν κοντά σε ένα παράθυρο σκιασμένο π.χ. από ένα δέντρο, οι ακτίνες του ήλιου θα είναι πιο έντονες μόλις πέσουν τα φύλλα του δέντρου και θα πρέπει να μετακινήσετε το φυτό σας λίγο πίσω, ώστε να αποφύγετε να καούν τα φύλλα του.

Το τελικό συμπέρασμα

Οι ανάγκες των φυτών αλλάζουν όλο το χρόνο, όπως και οι δικές μας! Ενώ μπορεί να μην βλέπετε τόση ανάπτυξη των φυτών σας τους ψυχρότερους μήνες, να είστε σίγουροι, ότι η σωστή φροντίδα θα τα διατηρήσει ζωντανά και δυνατά, όλο τον χρόνο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.