Μάρμαρα… αστραφτερά σαν καθρέφτης! Πώς θα τα γυαλίσετε;

Μάρμαρα… αστραφτερά σαν καθρέφτης! Πώς θα τα γυαλίσετε;

Τα μαρμάρινα δάπεδα αλλά και οι νεροχύτες ή οι πάγκοι στην κουζίνα ή το μπάνιο είναι μία αρκετά δημοφιλής επιλογή. Για να είναι υπέροχα θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και να γυαλίζουν σαν καθρέφτης. Για να δείτε πώς θα τα διατηρήσετε τέλεια, πρώτα από όλα θα πρέπει να ξέρετε αν είναι από φυσικό ή τεχνητό μάρμαρο.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αν έχετε μαρμάρινες επιφάνειες στο σπίτι σας -και δεν γνωρίζετε το υλικό-, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα μικρό τεστ για να εξακριβώστε, αν το μάρμαρο είναι φυσικό ή τεχνητό συνδυασμένο με χρωστικές ουσίες.

Πώς θα κάνετε τη δοκιμή

Για να καταλάβετε το είδος του μαρμάρου, απλά ακουμπήστε το χέρι σας πάνω στην επιφάνεια. Αν η επιφάνεια είναι πιο κρύα από τη θερμοκρασία του δωματίου, τότε έχετε να κάνετε με φυσικό μάρμαρο. Τα τεχνητά μάρμαρα έχουν συνήθως την ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον.

Αν δεν είστε σίγουρες ότι καταλάβατε σωστά τη θερμοκρασία του μαρμάρου, κάντε το τεστ με τη μέθοδο του ξιδιού. Βάλτε λίγο ξίδι σε ένα μικρό σημείο  που δεν φαίνεται: Αν δείτε το ξίδι να αφρίζει σκουπίστε το αμέσως με ένα πανί γιατί η επιφάνεια είναι καθαρό μάρμαρο και το ξίδι θα κάνει ζημιά.

Καθημερινή φροντίδα

Το μάρμαρο είναι μια πέτρα που απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Για να αποφύγετε τη δημιουργία λεκέδων και ακαθαρσιών, καλό είναι να σκουπίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες καθημερινά.

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και βαμβακερό πανί ή σφουγγαρίστρα από μικροΐνες. Αποφύγετε κάθε είδους απορρυπαντικά και όξινες ουσίες καθώς θα προκαλέσουν γρατσουνιές και θα οδηγήσουν στην απώλεια λάμψης.

Αφαίρεση λεκέδων

Για να γυαλίσετε μαρμάρινες επιφάνειες θα πρέπει πρώτα να τις έχετε καθαρίσει. Οι απλοί λεκέδες αφαιρούνται με ένα σφουγγαράκι, ζεστό νερό και σαπούνι.

Για δύσκολους και επίμονους λεκέδες προτιμήστε πολύ αραιωμένο μείγμα οξυζενέ με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα βαμβακερό πανάκι ή πανάκι από μικροΐνες κάνοντας κυκλικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υπάρχουν επίσης ειδικές λύσεις για τον καθαρισμό μαρμάρου που θα βρείτε σε καταστήματα. Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν, ώστε να αποφύγετε ζημιές.

Δείτε Επίσης
Κιτρινίλες στα λευκά; Έχουμε τη λύση!

Γυαλίστε τα φυσικά σας μάρμαρα με μαγειρική σόδα

Φτιάξτε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού για να γυαλίσετε τις μαρμάρινες επιφάνειες.

Ανακατέψτε 3 κ.σ. μαγειρική σόδα με περίπου 1 λίτρο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανάκι απλώστε το μείγμα στην επιφάνεια. Αφήστε το να στεγνώσει και να απορροφηθεί για περίπου 5 ώρες. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα καθαρό πανί και ζεστό νερό. Τα μάρμαρά σας θα αστράφτουν σαν καινούργια.

Για τεχνητό μάρμαρο

Για επιφάνειες που είναι φτιαγμένες από τεχνητό μάρμαρο το γυάλισμα και η καθαριότητα είναι εύκολη υπόθεση. Χρησιμοποιήστε ξίδι για να τις καθαρίσετε, ψεκάζοντας με αυτό και αφήνοντάς το να δράσει για 45 λεπτά.

Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα πανάκι κάνοντας συνεχώς κυκλικές κινήσεις. Για έξτρα γυάλισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απλό γυαλιστικό ή ακόμα και κερί αυτοκινήτου.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.