Νικήστε τους λεκέδες!

Νικήστε τους λεκέδες!

Οι λεκέδες με τα σύγχρονα όπλα και με το κατάλληλο πρόγραμμα στο πλυντήριο, είναι πιο εύκολο να εξαφανιστούν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι που είναι επίμονοι και χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Για να μην παιδευόμαστε και να έχουμε και τέλεια αποτελέσματα… στη μάχη κατά των λεκέδων, κρατήστε αυτές τις οδηγίες και ξενοιάστε!

Αίμα: Βάλτε άμεσα το ρούχο σε κρύο νερό (από το ψυγείο) και τρίψτε τον λεκέ με αλάτι, χοντρό κατά προτίμηση. Επαναλάβατε, ώσπου να εξαφανιστεί. Εάν ο λεκές είναι παλιός, μουσκέψτε σε κρύο νερό και προσθέστε επάνω οξυζενέ ή χλωρίνη πλυντηρίου για χρωματιστά και ευαίσθητα.

Αβγό: Αφού το απομακρύνετε από το ύφασμα, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό με ένζυμα.

Γάλα: Μουλιάστε κατευθείαν και χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό στα σταθερά χρώματα. Στα μη σταθερά, προτιμήστε σαπούνι σε σκόνη.

Ιώδιο ή μελάνι: Με ένα πανάκι βρεγμένο σε καθαρό οινόπνευμα τρίψτε τον λεκέ και καθαρίστε τα υπολείμματα με απορρυπαντικό. Για διαφορετικό τύπο μελανιού από στυλό, καθαρίστε τον με γάλα και συνεχίστε με ξίδι και νερό.

Καφές ή τσάι: Αρχικά μουλιάστε σε διάλυμα με νερό και απορρυπαντικό. Μετά ξεβγάλετε με νερό και στη συνέχεια με καθαρό οινόπνευμα.

Κερί: Αφαιρέστε τα υπολείμματα του κεριού ξύνοντας ελαφρά με ένα μαχαίρι και μετά τοποθετήστε τον λεκέ ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας ή εφημερίδες. Πιέστε με ζεστό σίδερο από την ανάποδη μεριά του.

Κρασί: Εάν μπορείτε βάλτε αμέσως πάνω στον λεκέ αλάτι. Αφού περάσει μισή ώρα, τρίψτε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Στα υφάσματα που πλένονται, μουλιάστε με απορρυπαντικό. Στα υπόλοιπα βάλτε οινόπνευμα.

Δείτε Επίσης
Αφιέρωμα: Το know - how στο πλύσιμο ρούχων

Λάδι: Αφαιρείται με 3 τρόπους: Ζεστή σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι, με βαμβάκι εμποτισμένο σε καθαρή βενζίνη ή βάλτε άμεσα ταλκ και αφού στεγνώσει βουρτσίστε καλά με καθαρή βούρτσα.

Σοκολάτα: Για στερεή σοκολάτα βάλτε πρώτα οινόπνευμα. Στη συνέχεια ή για τα άλλα είδη καθαρίστε με κρύο νερό και διάλυμα απορρυπαντικού.
υφάσματος. Αφήστε να εξατμιστεί και μετά πλύνετε το ύφασμα κανονικά.

Τσίχλα: Βάλτε πάγο ώστε να σταθεροποιηθεί ο λεκές και μετά αφαιρέστε τον με ένα μαχαίρι. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη με βενζίνη. Κατόπιν, πλύνετε κανονικά.

Προσοχή! Πάντα να δοκιμάζετε το ύφασμα,  πριν επέμβετε στον λεκέ, δοκιμάζοντας σε ένα κρυφό σημείο του ρούχου, για να αποφύγετε και την ελάχιστη πιθανότητα ζημιάς.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.