Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματισμό;

Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματισμό;

Τα κλιματιστικά προσφέρουν άμεση ανακούφιση τις ζεστές μέρες και σας αφήνουν να κοιμηθείτε ήσυχοι όλη τη νύχτα. Αλλά αυξάνουν επίσης τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να δροσίσετε ένα σπίτι χωρίς αιρ κοντίσιον. Οι περισσότερες μέθοδοι είναι εύκολες και φθηνές στην εφαρμογή τους, ενώ μερικές πιο μακροπρόθεσμες λύσεις απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο και κόστος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με αυτόν τον οδηγό θα μάθετε πώς μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό και να τραβήξετε την πρίζα στο κλιματιστικό σας (ή να σας βοηθήσει να παραμείνετε δροσεροί αν δεν έχετε).

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αλλαγή περιστροφής ανεμιστήρα οροφής

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα οροφής πρέπει να περιστρέφονται δεξιόστροφα για να διανέμουν καλύτερα τον παγιδευμένο θερμό αέρα κοντά στην οροφή.

Αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλάξτε την περιστροφή της λεπίδας του ανεμιστήρα σε αριστερόστροφα για να δημιουργήσετε ένα ρεύμα που γίνεται αισθητό σαν αυτό το άμεσο, δροσερό αεράκι. Θα βρείτε τον διακόπτη στο πλάι του κινητήρα του ανεμιστήρα ή στο τηλεχειριστήριο.

Παγάκια…

Με ένα μπολ με πάγο και έναν ανεμιστήρα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απαλό… αεράκι. Απλώς γεμίστε ένα μπολ με πάγο ή μια παγοκύστη και βάλτε το μπολ μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Ανοίξτε τον ανεμιστήρα και ο αέρας θα μιμηθεί… ένα ανακουφιστικό ψυχρό αεράκι.

Ανοίξτε τα παράθυρα τη νύχτα

Η πιο δροσερή ώρα στον 24ωρο κύκλο είναι συνήθως λίγο πριν την ανατολή του ηλίου στις περισσότερες περιοχές, δηλαδή μεταξύ 4:00 και 7:00 π.μ. Επωφεληθείτε από όλο αυτόν τον δωρεάν δροσερό αέρα ανοίγοντας κάθε διαθέσιμο παράθυρο τη νύχτα. Αυτό εξαλείφει τον ζεστό αέρα που συσσωρεύεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κλείστε τα παράθυρα και τα στόρια ή τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Είναι καλό να αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά νωρίς το πρωί. Αλλά είναι καλύτερο να κλείνετε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες για να εμποδίσετε τη θερμότητα να εισέλθει στο σπίτι.

Επίσης, αποτρέψτε την είσοδο του άμεσου ηλιακού φωτός και κάθε είδους φυσικού φωτός στο σπίτι σας κλείνοντας τα στόρια και τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εφαρμόστε μονωτική μεμβράνη παραθύρων

Τα σύγχρονα παράθυρα έχουν συνήθως επίστρωση ενσωματωμένη στο γυαλί για να εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) να φτάσουν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Προσθέστε άλλο ένα στρώμα απόφραξης από την υπεριώδη ακτινοβολία εφαρμόζοντας φιλμ στο εσωτερικό των τζαμιών σας. Αυτή η μεμβράνη χαμηλού κόστους κόβεται εύκολα με ψαλίδι και κολλάει στα τζάμια ψεκάζοντας με νερό.

Δείτε Επίσης
Το φιλί του ήλιου: Το μακιγιάζ του καλοκαιριού και τα μυστικά του

Μην ξεχνάτε τα σκίαστρα

Μπλοκάρετε τον ήλιο πριν φτάσει στο παράθυρο! Τέντες, κάθε είδους σκίαστρα, πέργκολες, δέντρα και ψηλά φυτά παίζουν τον ρόλο τους στην εντέλεια.

Αντικαταστήστε τις λάμπες πυρακτώσεως και αλογόνου

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και τα φώτα αλογόνου παράγουν πολλή θερμότητα. Στην πραγματικότητα, οι λαμπτήρες πυρακτώσεως απελευθερώνουν έως και το 90% της ενέργειάς τους ως θερμότητα. Αντικαταστήστε τα φώτα που παράγουν θερμότητα με πιο ψυχρά LED.

Χρησιμοποιήστε συσκευές που παράγουν θερμότητα τη νύχτα

Όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι μια μεγάλη συσκευή που παράγει ακόμα περισσότερη θερμότητα.

Οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια πιάτων, τα στεγνωτήρια ρούχων, οι εστίες της κουζίνας, οι φούρνοι, οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν πολλή επιπλέον θερμότητα. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συσκευές τη νύχτα ή αποφύγετε τις εντελώς.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.