Πώς να προστατέψετε τα πολύτιμα φυτά σας από τον παγετό

Πώς να προστατέψετε τα πολύτιμα φυτά σας από τον παγετό

Όταν μπαίνει ο χειμώνας, ο παγετός μπορεί να είναι η ώρα του… πανικού για τους κηπουρούς. Είναι εκείνη η στιγμή που τα φυτά που έχουν προσαρμοστεί στο τοπικό σας κλίμα θα είναι καλά (έστω και λίγο αντιαισθητικά επειδή περιμένουν… την άνοιξη), ενώ άλλα θα υποφέρουν, ακόμη και θα πεθάνουν, χωρίς προστασία επειδή δεν είναι ανθεκτικά στο κρύο. Τι κάνουμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον παγετό;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οι θάμνοι τυλιγμένοι με λινάτσα είναι ένα συνηθισμένο θέαμα τον χειμώνα στις αυλές, αλλά το ερώτημα είναι: Θέλετε πραγματικά να κάνετε αυτή την προσπάθεια κάθε χρόνο; Για οτιδήποτε φυτεύετε μόνιμα – όλα τα πολυετή φυτά, δηλαδή – θα πρέπει να διαλέγετε μόνο φυτά προσαρμοσμένα στη ζώνη ανθεκτικότητας της περιοχής σας. Αλλά μάλλον δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε όταν ανησυχείτε μήπως η όμορφη μυρτιά που φυτέψατε στην αυλή σας την περασμένη άνοιξη θα περάσει τον χειμώνα… νεκρή.

Τα φυτά που ταιριάζουν στη ζώνη ανθεκτικότητάς σας συνήθως δεν βλάπτονται από τον παγετό και τον ψυχρό χειμώνα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

Σε μια ζεστή περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η οποία δεν είναι και τόσο σπάνια με την κλιματική αλλαγή, οπωροφόρα δέντρα όπως οι μηλιές ή διακοσμητικά δέντρα και θάμνοι που συνήθως είναι τέλεια προσαρμοσμένα σε ψυχρότερα κλίματα μπορεί να «εξαπατηθούν» και να εκβλαστήσουν πολύ νωρίς.

Όταν ο καιρός επανέρχεται σε πιο κανονικές χειμερινές θερμοκρασίες, τα μπουμπούκια ξεκολλάνε και οι ανθοφόροι καρποί χάνονται για το έτος. Επειδή δεν είναι πρακτικό να τυλίξετε ένα ολόκληρο δέντρο ή έναν μεγάλο θάμνο με λινάτσα, μερικές φορές δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αποτρέψετε.

Το πρώτο βήμα για την προστασία των φυτών σας από τον παγετό είναι να μάθετε σε ποια φυτά πρέπει πραγματικά να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν – και στη συνέχεια να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προστατέψετε.

Δείτε Επίσης

Πώς να καλύψετε τα φυτά από τον παγετό

  • Το πρώτο πράγμα είναι να βάλετε τις γλάστρες με τα ευαίσθητα στον παγετό φυτά μέσα στο σπίτι… για να ξεχειμωνιάσουν.
  • Για μεγαλύτερα φυτά, τα χάρτινα κουτιά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία επίπλων ή μεγάλων συσκευών είναι ιδανικά (και αξίζει να τα αποθηκεύσετε για αυτό το σκοπό, αν έχετε αποθήκη). Το κουτί από χαρτόνι πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε ολόκληρο το φυτό να χωράει μέσα χωρίς να σπάει.
  • Αν έχετε ένα σωρό μικρότερες γλάστρες, μπορείτε να τις συγκεντρώσετε κάτω από το τραπέζι της βεράντας σας και να δημιουργήσετε μια «σπηλιά φυτών» καλύπτοντας το τραπέζι με παλιές κουβέρτες και σεντόνια από όλες τις πλευρές.
  • Για μερικά μόνο μικρά φυτά, μια καρέκλα ή ένας πάγκος βεράντας γυρισμένο ανάποδα και καλυμμένο με μια κουβέρτα ή ένα σεντόνι παρέχει παρόμοια προστασία από τον παγετό.
  • Το υλικό που χρησιμοποιείτε για να καλύψετε τα φυτά σας θα πρέπει να είναι από ύφασμα που αναπνέει ή λινάτσα και πρέπει να αφαιρεθεί το επόμενο πρωί, ώστε τα φυτά να μην στερούνται το φως.
  • Προσοχή: Το πλαστικό δεν συνιστάται γιατί εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα και παγιδεύει την υγρασία, η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ασθένειες των φυτών. Επίσης, αν δεν καταφέρετε να αφαιρέσετε το κάλυμμα αμέσως το επόμενο πρωί και ο ήλιος χτυπήσει το πλαστικό, μπορεί να υπερθερμανθεί το φυτό και να καψαλίσει τα φύλλα του.

Ωστόσο, η κάλυψη των φυτών από τον παγετό μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή θεραπεία. Εάν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πέφτουν σταθερά κάτω από το μηδέν, φέρτε μέσα όλα τα φυτά σας σε γλάστρες.

Ώρα για σκάψιμο

Εάν είχατε ήδη παγετό στην περιοχή σας, οι γλαδιόλες, οι ντάλιες και οι κάννες σας πιθανότατα θα έχουν πεθάνει. Αυτό δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, καθώς πεθαίνουν μόνο πάνω από το έδαφος. Oι ρίζες και οι κόνδυλοι στο έδαφος είναι ακόμα ζωντανοί. Ωστόσο, θα πρέπει να σκάβονται και να φυλάσσονται σε εσωτερικό, δροσερό μέρος πριν από τον παγετό και πολύ πριν παγώσει το έδαφος.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.