Scent Styling: Η αίσθηση της όσφρησης και ο ρόλος της στη διακόσμηση

Scent Styling: Η αίσθηση της όσφρησης και ο ρόλος της στη διακόσμηση

Οσφρητική πανδαισία, ρεσιτάλ ευωδιών ή όπως και να το ονομάσουμε, το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως τα αρωματικά χώρου στο σπίτι κερδίζουν την παρτίδα! Και μάλιστα, για το 2023 κυριαρχούν οι νοσταλγικές μυρωδιές. Πώς δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον; Τι συμβαίνει, πραγματικά;           

Από την Άντζελα Μολφέτα

Είναι αποδεδειγμένο ότι το άρωμα επηρεάζει τη διάθεσή μας. Μήπως, όμως, στην πραγματικότητα, κάνει πολύ περισσότερα από αυτό; Επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν πως η χρήση ενός μοναδικού αρώματος σε καταστήματα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και φυσικά, στις κατοικίες μας δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον.

Οι μελέτες του Εθνικού Πανεπιστημίου Kangwon απέδειξαν πως η αίσθηση της όσφρησης παίζει σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές επιδράσεις τής διάθεσης, του στρες, αλλά και της ικανότητας εργασίας που έχουμε.

Για τον σκοπό αυτό, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και οι διακοσμητές δημιούργησαν το “olfactory branding”, δηλαδή το οσφρητικό σήμα. Πρόκειται για τη χρήση ενός μοναδικού αρώματος που τονώνει τη διάθεσή μας και αποκτά τη δυνατότητα σύνδεσης και άρα, οσφρητικής ανάμνησης με τον χώρο κάθε συγκεκριμένης μάρκας.

Η συγκεκριμένη τάση βρήκε γρήγορα πολλούς υποστηρικτές, οπότε το ενδιαφέρον της υπόθεσης εκτυλίσσεται και στους χώρους του σπιτιού μας, ως μια ξεχωριστή και ευχάριστη ιστορία!

Προσωπική υπόθεση

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης βαφής ή του τέλειου αξεσουάρ αφορούν μια εξατομικευμένη διαδικασία μεταξύ του επαγγελματία στο είδος και του ενδιαφερομένου. Απαιτεί βαθιά κατανόηση της αισθητικής μας, των συναισθημάτων μας αλλά και της διάθεσής μας για πειραματισμούς.

Τελικά, η διακόσμηση του σπιτιού μας βασίζεται στο προσωπικό μας γούστο, ενώ οι ειδικοί καταφέρνουν να εκφράσουν τον ψυχισμό μας μέσα από τα μυστικά της επιστήμης τους.

Το οσφρητικό μας σύστημα είναι εγγενώς συνδεδεμένο με την ψυχολογία μας, απλά και μόνο επειδή είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου μας! Στην πραγματικότητα, τα αρωματικά σήματα περνούν από πολλά μέρη του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με τα συναισθήματά μας, προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, οι μυρωδιές της λεβάντας ή του ευκάλυπτου μπορούν να μας μεταφέρουν μια δόση ηρεμίας, ενώ τα εσπεριδοειδή και η μέντα αποτελούν περισσότερο αναζωογονητικά στοιχεία.

Είναι αλήθεια πως ορισμένες νότες αρωμάτων μπορούν να προκαλέσουν γενικά, συγκεκριμένες καταστάσεις λόγω της χημικής τους σύνθεσης και της ψυχολογίας μας. Η αναγνώριση αυτών των συνδέσεων αποτελεί λοιπόν, το πρώτο βήμα για το προσωπικό μας οσφρητικό σήμα.

Οι ειδικοί μπορούν να διακοσμήσουν τους χώρους με κεριά, συσκευές αρωματικής διάχυσης και άλλες προτάσεις αρωματοθεραπείας που απελευθερώνουν τις εσάνς και βοηθούν στη δημιουργία της επιθυμητής ψυχικής κατάστασης.

Συχνά επιλέγουν μερικές βασικές νότες ως πλατφόρμα, όπως νότες βασιλικού, τριαντάφυλλου, κόκκινης σταφίδας και γιασεμιού. Καθώς αποτελούν το βασικό τμήμα της σύνθεσης, ξεκινούν με αυτές και σταδιακά προσθέτουν χαρακτηριστικές μυρωδιές, ώσπου τελικά να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό αρωματικό χώρου για την καθεμιά από εμάς!

Back to the future

Οι μυρωδιές, όπως είναι γνωστό, έχουν τη δύναμη να ξυπνούν αναμνήσεις, συνειδητές ή υποσυνείδητες, φέρνοντας στην επιφάνεια καλά ή κακά συναισθήματα.

Δείτε Επίσης
Φυσικά τζελ αρωματικά χώρου! Για φρεσκάδα και άρωμα μακράς διάρκειας στο σπίτι

Οι ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να βελτιώσουν έναν χώρο ανεβάζοντας τη διάθεσή μας, απομακρύνοντας το άγχος, αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς μας ή απλά και μόνο, κάνοντάς μας να αισθανθούμε θαλπωρή και άνεση! Οι δυσάρεστες μυρωδιές από την άλλη, μπορούν να επηρεάσουν εξίσου έναν χώρο, αλλά με αρνητικά συναισθήματα.

Ας σημειώσουμε επίσης, πως η σχέση μας με το άρωμα έχει αλλάξει και εξαιτίας του Covid. Από τη μια η χρήση των μασκών και από την άλλη, τα μεθεόρτια των εμβολίων ή της νόσησης δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην όσφρηση μας.

Επιστρέφοντας στην πραγματική ζωή αναζητάμε τελικά, βελτιωμένες προσωπικές εμπειρίες με αποτέλεσμα το άρωμα να αποτελεί τη νέα ταυτοποίηση ενός χώρου, με τη δημιουργία ξεχωριστών αναμνήσεων.

Ωστόσο, τα αρώματα δεν προκαλούν τα ίδια συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να ανακαλύψουμε τις υποκειμενικές μας προτιμήσεις! Η διαδικασία αυτή μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια, όπως να κεντρίσει την περιέργειά μας για νέες προτάσεις, να πετύχει σημεία οικεία ως αναγνώριση, να επιμείνει στην αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων ως πράξη αυτογνωσίας ή ακόμα και να ξυπνήσει το παρελθόν με ισχυρές δόσεις νοσταλγίας!

Ορισμένες νότες αρωμάτων μπορεί να βρίσκονται εδώ και χρόνια στο προσκήνιο, βοηθώντας στην απελευθέρωση των ενδορφινών, όπως οι εσάνς τσαγιού (τσάι γιασεμί, πράσινο τσάι, τσάι με μέντα κ.λπ.) ή η βανίλια.

Οι νέες τάσεις στα αρωματικά χώρου για το 2023 φαίνεται πως θα έχουν τελικά, νοσταλγική διάθεση τοποθετώντας τα αρώματα του χθες σε ολοκαίνουργιες βάσεις!

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ζεστά, οικεία και ζωντανά οσφρητικά σήματα προσφέροντας μια νότα ανανέωσης έπειτα από τους πολύμηνους εγκλεισμούς κατ΄οίκον. Αν η ομορφιά εκλαμβάνεται από το οπτικό μας πεδίο, γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο διαμέσου της διέγερσης της οσφρητικής μας αίσθησης;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.