Τα είδη ξύλου και πώς να τα χρησιμοποιήσετε!

Η κερασιά με τις υπέροχες αποχρώσεις της δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, και όχι τυχαία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ξύλα της επιπλοποιίας
Η κερασιά με τις υπέροχες αποχρώσεις της δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, και όχι τυχαία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ξύλα της επιπλοποιίας
Η διαχρονική επιλογή του ξύλου κερασιάς σε έπιπλα αξίας για την τραπεζαρία
Το ξύλο καρυδιάς είναι ανθεκτικό και ξεχωρίζει για το σκούρο καφέ χρώμα του. Κατάλληλο για έπιπλα κρεβατοκάμαρας ακόμη και σε μοντέρνο στιλ
Έπιπλα κουζίνας από ξύλο καρυδιάς. Η πολυτέλεια είναι εμφανής +5
Προβολή Φωτογραφιών
Η κερασιά με τις υπέροχες αποχρώσεις της δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, και όχι τυχαία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ξύλα της επιπλοποιίας

Ένα από τα πλέον κλασικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά για τη διακόσμηση του σπιτιού μας είναι φυσικά το ξύλο. Αν δεν ξέρετε να τα ξεχωρίσετε και να διαλέξετε ποιο προτιμάτε για τον δικό σας χώρο… εμείς είμαστε εδώ!

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Από τα έπιπλα και το δάπεδο μέχρι τα διακοσμητικά αντικείμενα και τα ντουλάπια της κουζίνας ακόμη και του μπάνιου, το ξύλο είναι το πλέον διαδεδομένο φυσικό υλικό.

Για να μην σας πιάσουν αδιάβαστες, εμείς ετοιμάσαμε έναν μίνι οδηγό που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τα βασικότερα είδη του ξύλου και να μάθετε τα βασικά για τις ιδιότητές τους.

Κερασιά: Η διαχρονική γοητεία

Το ξύλο της κερασιάς διαθέτει ποικίλες φυσικές αποχρώσεις που κυμαίνονται από το κόκκινο έως το σκούρο καφέ και συχνά παρουσιάζει κυματοειδείς γραμμές.

Είναι ένα από τα «αγαπημένα» ξύλα στην επιπλοποιία, και συχνά χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή επίπλων τραπεζαρίας, κρεβάτια για τα ντουλάπια της κουζίνας.

Γιατί να το επιλέξετε: Είναι εύπλαστο, δεν λεκιάζει εύκολα και διαθέτει ζεστό, πλούσιο και ξεχωριστό χρώμα. Διαχρονικά δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και το φινίρισμά της είναι μαγικό!

Τι να προσέξετε: Το ξύλο της κερασιάς είναι αρκετά ακριβό. Επιπλέον, καλό είναι να θυμάστε ότι η επιφάνειά του ενδέχεται να σκουρύνει με το πέρασμα του χρόνου.

Καρυδιά: Η ακριβή επιλογή

Το ξύλο αυτό ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο σκούρο καφέ χρώμα του. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιδιαίτερων και περίτεχνων επίπλων και αντικειμένων (π.χ. καρέκλες, κεφαλάρια, βιβλιοθήκες). Από τα πιο ακριβά είδη ξύλου

Γιατί να το επιλέξετε: Είναι ανθεκτικό και διαθέτει ξεχωριστό, ζεστό χρώμα. Είναι επίσης κατάλληλο για περίτεχνες ξύλινες κατασκευές, (π.χ. σε μία καρέκλα με σκαλιστή πλάτη), αλλά και για ντουλάπια κουζίνας.

Τι να προσέξετε: Εμφανίζει έντονες διχρωμίες, οπότε όταν διαλέγετε ξύλο καρυδιάς χρειάζεται να προσέξετε τα «νερά» του.

Πεύκο: Η «ξανθιά» οικονομική λύση

Το ξύλο του πεύκου είναι ελαφρύ, μαλακό και φθηνό. Το χρώμα του ποικίλλει από λευκό έως κίτρινο ανάλογα με την ηλικία και την επεξεργασία του. Χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή ρουστίκ επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων και δεν είναι κατάλληλο για δάπεδα.

Γιατί να το επιλέξετε: Πέρα από φθηνό, το ξύλο του πεύκου βάφεται εύκολα, κάτι που το κάνει ιδανική επιλογή αν θέλετε να παίξετε με τα χρώματα, αλλά και για το παιδικό δωμάτιο. Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύσσει μια φυσική επίστρωση, η οποία το κάνει εξαιρετικά ανθεκτικό στην υγρασία.

Τι να προσέξετε: Ανήκει στα κωνοφόρα δέντρα τα οποία είναι γενικά ευάλωτα στις γρατζουνιές και άλλες φθορές, οι οποίες προκαλούνται από κακή χρήση.

Βελανιδιά: Η «ζεστή» ανθεκτικότητα

Είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα είδη ξύλου, αφού η επιφάνειά του διαθέτει πολλούς κυματισμούς. Παράλληλα, το ξύλο της βελανιδιάς διαθέτει ποικιλία φυσικών αποχρώσεων που κυμαίνονται από το ανοιχτό καφέ μέχρι το ανοιχτό κόκκινο (κόκκινη βελανιδιά) και το λευκό μέχρι το κίτρινο (λευκή βελανιδιά). Το συγκεκριμένο ξύλο χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή επίπλων.

Γιατί να το επιλέξετε: Είναι γερό, ανθεκτικό και στέρεο. Παράλληλα, τα νερά της συγκεκριμένης ξυλείας δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα και ανάλογα με την απόχρωση διαφορετικό στιλ. Καθώς ωριμάζει, το ξύλο της βελανιδιάς γίνεται πιο σκούρο με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο ζεστό και πολυτελές.

Τι να προσέξετε: Καθώς ωριμάζει, το ξύλο της βελανιδιάς γίνεται πιο σκούρο γεγονός που κάνει πιο εμφανείς τα φυσικά νερά του και εντείνει οπτικά πιθανές διχρωμίες στην επιφάνειά του.

Σφένδαμος: Για βαριές… κατασκευές

Το ξύλο του σφενδάμου είναι λευκό ενώ, σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζει κόκκινη χροιά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό με αποτέλεσμα να επιλέγεται για την κατασκευή επίπλων με πιο καθημερινή και βαριά χρήση, όπως είναι οι ντουλάπες, τα ράφια και οι βιβλιοθήκες.

Γιατί να το επιλέξετε: Είναι εξαιρετικά οικονομικό και ανθεκτικό. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου το ανοιχτόχρωμο αυτό ξύλο σκουραίνει. Το γεγονός αυτό το κάνει φαίνεται πιο ακριβό, γιατί τελικά η επιφάνειά του θυμίζει μαόνι ή κερασιά.

Τι να προσέξετε: Η κακή χρήση και συντήρηση προκαλεί αντιαισθητικές κηλίδες στην επιφάνειά του.

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.