Τάση: Διακόσμηση “φιλική” προς το περιβάλλον!

Ξύλο, ρατάν και πολλά φυτά δημιουργούν μία ατμόσφαιρα κήπου στο σπίτι

Επενδύοντας στα φυσικά υλικά, έχετε την ευκαιρία να μεταφέρετε την αίσθηση του εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό του σπιτιού και να απολαύσετε το διαχρονικό τους στιλ κάθε ημέρα, όλο τον χρόνο!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η ανάγκη επιστροφής στο φυσικό περιβάλλον υπογραμμίζεται από μία μεγάλη μερίδα σχεδιαστών, με αποτέλεσμα την ανάδειξη του ξύλου, του ρατάν, του μπαμπού και της ψάθας σε κυρίαρχα στοιχεία του σύγχρονου design.

Αυτή η ανάγκη μας κάνει να θέλουμε να αποδράσουμε, ακόμη κι εάν η απόδραση αυτή έχει ως τελικό προορισμό τον χώρο μέσα στον οποίο ζούμε. Δημιουργώντας έναν χώρο που θα είναι ταυτόχρονα φιλικός προς εμάς τους ίδιους και το περιβάλλον, επιτυγχάνουμε ένα παιχνίδι επικοινωνίας.

Το κλασικό φυτολόγιο αλλάζει πρόσωπο... εκτίθεται επί τοίχου και κάνει τη διαφορά! // Οφθαλμαπάτη, όπου το υφασμάτινο παραβάν μετατρέπει τον χώρο της αποθήκης σε δωμάτιο με θέα!
Το κλασικό φυτολόγιο αλλάζει πρόσωπο… εκτίθεται επί τοίχου και κάνει τη διαφορά! // Οφθαλμαπάτη, όπου το υφασμάτινο παραβάν μετατρέπει τον χώρο της αποθήκης σε δωμάτιο με θέα!

Τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι η εργονομία, η οικολογική συνείδηση και η επιστροφή στη φύση. Παράλληλα, η διάχυση του φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού παίζει κυρίαρχο ρόλο, έτσι ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο ο φυσικός φωτισμός. Ενεργοποιώντας τη φαντασία μας μπορούμε από σήμερα κιόλας, να δούμε με άλλο μάτι το ατέρμονο κυνήγι των υλικών αγαθών. 

Design και οικολογία: φυσικά υλικά και φυτά

Η απέριττη λιτότητα και η κομψότητα μπορούν να συνυπάρχουν. Οι καρέκλες από ξύλο και ψάθα, οι καναπέδες μπαμπού, τα απλά διακοσμητικά στοιχεία, τα τραπέζια από ξύλο και οι παραδοσιακές φόρμες δημιουργούν μια ευχάριστη, ονειρεμένη ατμόσφαιρα, που θυμίζει έντονα εξοχή. 

Άπλετος φυσικός φωτισμός, λιτά έπιπλα, φυσικά χρώματα αναδεικνύουν τον χώρο και την πεμπτουσία των φυτών
Άπλετος φυσικός φωτισμός, λιτά έπιπλα, φυσικά χρώματα αναδεικνύουν τον χώρο και την πεμπτουσία των φυτών

Πιο σπουδαία από όλες, η τοποθέτηση αρκετών φρέσκων φυτών, υπογραμμίζει την ανάγκη μας να έρθουμε κοντά με τη φύση και κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Go green λοιπόν, ή αλλιώς βάλτε τα φυτά στη ζωή σας. Όταν ο χώρος είναι πλημμυρισμένος με αληθινά φυτά, δημιουργείται μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση και ξεκινά ένας σιωπηλός, αλλά και εποικοδομητικός διάλογος, που δείχνει πως η «πράσινη δύναμη» είναι η σημερινή και μελλοντική αξία στον χώρο του design.  

Από την άλλη, τα χειροποίητα έπιπλα από ξύλο, μπαμπού, φυσικό ρατάν και ψάθα διαθέτουν εξαιρετική αντοχή, καθώς είναι τις περισσότερες φορές σχεδιασμένα για εξωτερικούς χώρους. Σε διαχρονικό στιλ μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε γωνιά του σπιτιού και να τα χαιρόμαστε κάθε ημέρα – όλο τον χρόνο! 

Φυσικό περιβάλλον και έμπνευση από τον ιαπωνικό μινιμαλισμό, για διάθεση zen! // Τα τετραγωνισμένα σχήματα αποκτούν πολλαπλές όψεις, χάρη στα φυτά που χαρίζουν άλλη διάσταση στον χώρο
Φυσικό περιβάλλον και έμπνευση από τον ιαπωνικό μινιμαλισμό, για διάθεση zen! // Τα τετραγωνισμένα σχήματα αποκτούν πολλαπλές όψεις, χάρη στα φυτά που χαρίζουν άλλη διάσταση στον χώρο

Συμβουλές φροντίδας

•    Κατ’ αρχήν απομακρύνετε τη σκόνη από τα έπιπλα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα και τα αξεσουάρ της ή ξεσκονόπανο. 

•    Τα έπιπλα από ξύλο διατηρούνται σε άψογη κατάσταση, εάν τα περνάτε με το ειδικό κερί που θα εφαρμόσετε με ένα μαλακό πανί. 

•    Αν έχει γρατζουνιστεί το ξύλο, περάστε με πανί, εμποτισμένο με λίγη καφέ μπογιά στιλβώματος (για τα υποδήματα) και τρίψτε ελαφρά. 

•    Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ξύλινα έπιπλα, εμποτίστε ένα μαλακό πανί με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε τα.

•    Για να εξαφανίσετε τα σκασίματα, κάντε το ίδιο, αντικαθιστώντας το ελαιόλαδο με αμυγδαλέλαιο.

•    Γενικά, κάθε επιφάνεια επίπλου που έχει περαστεί με βερνίκι μπορεί να καθαριστεί εύκολα, εάν χρησιμοποιήσετε κρύο τσάι. Η τεΐνη διαλύει τα λίπη και αναζωογονεί τα χρώματα. 

Δείτε Επίσης
Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

Δωρικότητα και φινέτσα, με κυρίαρχο το ελληνικό πνεύμα και πρωταγωνιστή την αιωνόβια ελιά
Δωρικότητα και φινέτσα, με κυρίαρχο το ελληνικό πνεύμα και πρωταγωνιστή την αιωνόβια ελιά

•    Τα ψάθινα έπιπλα και εκείνα από ρατάν ή μπαμπού ξεσκονίζονται τέλεια εάν χρησιμοποιήσετε ενδιάμεσα μια μαλακή βούρτσα ή οδοντόβουρτσα, που θα φθάσει και στα πιο «δύσκολα» σημεία. 

•    Τα έπιπλα από ρατάν ή μπαμπού, καθαρίζονται εύκολα με ένα νωπό σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και πράσινο σαπούνι. Ξεπλύνετε με το σφουγγάρι και καθαρό νερό. 

•    Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα λίτρο νερό, μισή κούπα μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα. Σκουπίστε τα απαλά με ένα μαλακό ύφασμα. 

•    Για να απαλλάξετε τα φυτά σας από έντομα ή διάφορες ασθένειες, δοκιμάστε να τα ψεκάσετε με 1 λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει 50 γρ. τριμμένο πράσινο σαπούνι.

•    Καθαριστικό για ψάθινες καρέκλες: Χτυπήστε 3 ασπράδια με τον χυμό 2 λεμο¬νιών και με το μείγμα αυτό περάστε τις ψάθες και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά, γυαλίστε τις, τρίβοντας απαλά με ένα βαμβακερό μαλακό πανί.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.