Το «hygge» στο σπίτι μας!

Το «hygge» στο σπίτι μας!

Θα αναρωτηθείτε -και με το δίκιο σας- τι είναι πάλι αυτό! Μία λέξη που δεν μεταφράζεται. Ένας όρος για τον τρόπο ζωής των Δανών που μας συστήνουν εκ νέου τις βασικές αρχές των Σκανδιναβών: ζεστασιά, απλότητα, ένωση με τους ανθρώπους που αγαπάμε, ικανοποίηση μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες. Μία άποψη που αποδεικνύεται η πιο δυνατή τάση της διακόσμησης κι έχει να κάνει περισσότερο με φιλοσοφία ζωής παρά με μόδα του interior design. 

Από την Δέσποινα Σάμψων

Η εποχή που κάθε στιλ διακόσμησης εκτός από ορισμό, είχε αυστηρούς κανόνες που περιόριζαν τις πραγματικές επιθυμίες των ανθρώπων για τα σπίτια τους έχει σβήσει  με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα σπίτια μας αποτελούν συναισθηματικές κυψέλες με δική τους ζωή, δικές μας επιθυμίες και πλούσια συναισθήματα. Δεν είναι πια μίνιμαλ, βίντατζ ή νεοκλασικά. Είναι κάτι πιο ζεστό και πιο προσωπικό, έξω από τις επιταγές των διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Είναι hygge, όπως αποφάσισαν οι Δανοί να μας πουν με μια λέξη που δεν μεταφράζεται αλλά μεταφέρεται σαν μικρό μυστικό ευεξίας από χώρο σε χώρο.

Το hygge είναι παντού. Απλότητα και ζεστασιά επιστρέφουν με την υπογραφή των Δανών που αποδεικνύονται masters της αληθινής ευεξίας. Ένας λαός που σύμφωνα με τις έρευνες έχει υιοθετήσει συνήθειες που οδηγούν στον πιο ευτυχισμένο τρόπο ζωής, έχει τη μαγική συνταγή να κάνει τα πολύπλοκα να φαίνονται παιχνιδάκι. Αρκούν μερικές απλές αλλαγές:

1. Ανάβουμε κεριά

Όταν ρωτήθηκαν οι Δανοί ποιο είναι το αντικείμενο που συνδέουν περισσότερο με το hygge, η πλειοψηφία απάντησε τα κεριά με το φως τους. Φαίνεται ότι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν πολλά λευκά κεριά αναμμένα σε διαφορετικές γωνιές του χώρου είναι ανεκτίμητη. Είτε πρόκειται για ένα μοναδικό κερί με άρωμα που ταξιδεύει τον νου ενός μοναχικού ατόμου είτε απλά μικρά ρεσό που φωτίζουν τα βράδια με φίλους στο σπίτι, η ζεστή αίσθηση που μεταφέρουν είναι ακριβώς μέσα στο πνεύμα της νέας τάσης.

2. Μελετάμε τον φωτισμό

Φαίνεται ότι από το φως ξεκινάνε όλα. Το επόμενο βήμα μετά τα κεριά δεν είναι τελικά η αγορά ενός καναπέ ή ενός μαλακού στρώματος αλλά η εξασφάλιση του καλού φωτισμού. Άπλετο φυσικό φως, ο σωστός προσανατολισμός των παραθύρων, ωραία και ντιζαϊνάτα φωτιστικά είναι το Α και το Ω των Δανών που έχουν αναγάγει την υπόθεση αυτή σε τέχνη. Σημαντική λεπτομέρεια; Αναζητούμε χαμηλές θερμοκρασίες χρώματος στους λαμπτήρες  που οδηγούν σε πιο ζεστές αποχρώσεις φωτός. Οι τυπικές θερμοκρασίες χρώματος κυμαίνονται από 2.700 K (Kelvin) έως 9.000 K. Η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος εκπέμπει αυτό που συνήθως ονομάζουμε ζεστό ή κίτρινο φως ενώ οι μέτριες ή υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος εκπέμπουν ουδέτερο ή ψυχρό λευκό φως. Το πρώτο είναι (συνήθως γύρω στα 2.500-3.000 K) είναι αυτό που εξασφαλίζει ήρεμη ατμόσφαιρα στον χώρο και την ψυχή μας.

3. Ενοποιούμε τον εξωτερικό με τον εσωτερικό κόσμο

Οι Δανοί πιστεύουν ότι η φύση δεν πρέπει να μένει έξω από τους τοίχους και γι’ αυτό το πράσινο, τα φυτά αλλά και τα φυσικά υλικά είναι σταθερά πρώτα στις επιλογές τους. Ξύλινα δάπεδα, έπιπλα και αξεσουάρ εξοστρακίζουν τα πλαστικά ή συνθετικά υλικά υπηρετώντας πιστά το hygge concept.

4. Φέρνουμε πίσω τα βιβλία μας

Όλες θυμόμαστε την εποχή του μινιμαλισμού που εξαφανίσαμε τα πάντα σχεδόν από τα ράφια μας. Άχρηστα χαρτιά, στοίβες με βιβλία, αναμνήσεις έπεσαν στον βωμό της καθαρότητας και των άδειων χώρων. Κι όμως, το δανέζικο hygge τονίζει την ανάγκη να επιστρέψουμε στις μεγάλες βιβλιοθήκες που καλύπτουν τους τοίχους ενός ολόκληρου δωματίου και δημιουργούν μια γωνία ένωσης με τη γνώση. Ακόμα κι ένα μικρό ράφι με τα αγαπημένα μας βιβλία δημιουργούν αυτόματα μια αίσθηση οικειότητας, η οποία αγγίζει αμέσως και τους επισκέπτες μας.

5. Φτιάχνουμε τη γωνιά μας 

Κάθε σπίτι πρέπει να έχει αυτό το μαγικό σημείο που μεταφράζεται σε απόλυτη άνεση για αυτόν που το κατοικεί. Είτε είναι μια αγαπημένη πολυθρόνα ή ακόμα και μια σειρά από μαξιλάρες στο πάτωμα, ο χώρος αυτός μεταφράζεται στο μυαλό μας σε καταφύγιο όπου τίποτα δεν μπορεί να μας ταράξει. Είναι το μέρος που θα χαλαρώσουμε, θα κλείσουμε τα μάτια μας, θα διαβάσουμε το βιβλίο μας, θα πιούμε το κρασί μας και τίποτα δεν θα μπορέσει να μας κλέψει αυτή την αίσθηση ασφάλειας που ονειρευόμαστε όλη την υπόλοιπη ημέρα.

6. Φροντίζουμε το σημείο γύρω από το τζάκι

Μπορεί η άνοιξη να μην αφήνει άλλα περιθώρια για απόλαυση της φωτιάς του αλλά το τζάκι χρειάζεται να είναι πάντα το κεντρικό σημείο στο καθιστικό γύρω από το οποίο θα πλέκεται το ειδύλλιο της ζεστής σχέσης μας με τον χώρο και τους άλλους. Κλείνουμε την τηλεόραση και φροντίζουμε όταν δεν ανάβουμε τζάκι, να ανάβουμε κεριά μέσα σε αυτό διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα της εστίας.

Δείτε Επίσης
Το Gökotta είναι η τελευταία τάση ευεξίας που έρχεται από τη Σουηδία

7. Υιοθετούμε ζεστά χρώματα

Προφανώς οι Δανοί μέσα από το hygge απογείωσαν τις θερμές αποχρώσεις που θυμίζουν φύση και εξισορροπούν έναν κουρασμένο ψυχισμό που παλεύει να συνηθίσει μια τολμηρή χρωματικά παλέτα. Ωστόσο, hygge δεν σημαίνει ότι κάποια χρώματα ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν. Hygge  σημαίνει, ότι αν μας αρέσει ένα ψυχρό μπλε και μιλάει στα συναισθήματά μας, τότε έχει θέση και στο σπίτι μας.

8. Αναμειγνύουμε τις υφές

Σαν ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις το hygge μετατρέπει τον χώρο μας ενθαρρύνοντάς μας να αγγίζουμε διαφορετικές υφές: ένα σατέν μαξιλάρι, ένα πλεκτό ριχτάρι από φυσική ίνα, ένα δροσερό λινό τραπεζομάντηλο, ένα υφαντό κιλίμι στα γυμνά μας πόδια…

9. Βάζουμε vintage πινελιές

Είναι περισσότερο η επιστροφή σε συναισθηματικά αντικείμενα που μετράει για τους Δανούς και λιγότερο το ψυχρό design το οποίο μέχρι τώρα μας είχε παγιδεύσει στην ψυχρή λογική του. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του hygge τα διακοσμητικά αντικείμενα δεν είναι σκέτα πράγματα. Έχουν τη δύναμη να αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Ας ξεφορτωθούμε λοιπόν ό,τι στέκεται άχρηστο και άψυχο στοn χώρο μας. Ας επαναφέρουμε την παλιά τσαγιέρα της μητέρας μας που μας θυμίζει τον κομψό τρόπο με τον οποίο περιποιόταν τους καλεσμένους της. Μια παλιά κορνίζα που αγοράσαμε σε μια υπαίθρια αγορά του Λονδίνου στα φοιτητικά μας χρόνια. Βίντατζ μεν αλλά με νέα δύναμη να εκπέμψει συναίσθημα και νοσταλγία.

10. Απλοποιούμε τα πάντα

Καθαρές απλές λύσεις για όλα. Ακούγεται δύσκολο; Αυτή είναι η σημαία που υψώνουν στην καθημερινότητά τους οι Δανοί αφήνοντας γύρω τους μόνο ό,τι τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Το νόημα είναι να μην έχουμε τίποτα που να κάνει τη ζωή πολύπλοκη. Δεν συσσωρεύουμε πράγματα που μας είναι άχρηστα εφευρίσκοντας κάθε τόσο νέους χώρους για να τα στριμώξουμε… Δεν επενδύουμε σε υφάσματα που τον καθαρισμό τους αναλαμβάνει μόνο ένα καθαριστήριο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την περιοχή μας. Δεν δυσκολεύουμε περισσότερο τη φορτισμένη ψυχή μας. Την ξεφορτώνουμε από τα περιττά μετατρέποντας τον χώρο μας σε υπόδειγμα λειτουργικότητας και άνεσης.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.