Το Gökotta είναι η τελευταία τάση ευεξίας που έρχεται από τη Σουηδία

Αν οι πρωινές ρουτίνες της κουλτούρας του συρμού δεν είναι για εσάς, τότε το Gökotta (προφέρεται, γιε-κου-τα) θα μπορούσε να είναι η απάντησή σας στην αναζήτηση για ένα πιο ήρεμο τελετουργικό αφύπνισης. Η σουηδική αρχή ευεξίας, που βασίζεται στη σφυρηλάτηση μιας σύνδεσης με τη φύση, έχει οφέλη που περιλαμβάνουν βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Αν οι θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί συχνά να δίνουν κίνητρο για να κουλουριαστείτε σε εσωτερικούς χώρους, το καλοκαίρι μπορεί να είναι η τέλεια δικαιολογία για να ανανεώσετε την πρωινή σας ρουτίνα δοκιμάζοντας λίγο Gökotta!
Η έννοια του Gökotta παραπέμπει, λοιπόν, στην υιοθέτηση του πρωινού ξυπνήματος. Στη Σουηδία εφαρμόζεται από τις 30 Μαΐου έως τα μέσα του καλοκαιριού ως ένας τρόπος απόλαυσης της φύσης και βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Το Gökotta, όπως και όλες οι άλλες σκανδιναβικές λέξεις που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται σε ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά.
Περιέχει στοιχεία από το «hygge», που υποδηλώνει τη σπιτική θαλπωρή, το «lagom», που μας μαθαίνει να ζούμε μόνο με τα απαραίτητα, και το «umage», την πρακτική του «να κάνεις λίγο περισσότερη προσπάθεια».
Θεωρητικά, αν θέλαμε να χωρίσουμε την έννοια σε δύο μέρη, θα λέγαμε ότι το πρώτο σχετίζεται με την εμπειρία εκείνης της ώρας της ημέρας που λίγοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν: του πρωινού. Το να ξυπνάς πριν από όλους, να παίρνεις μια ανάσα και να προετοιμάζεσαι για τη μέρα.
Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με το να βιώνει κανείς την εμπειρία της φύσης, και ιδιαίτερα το κελάηδισμα των πουλιών, το οποίο μας προσφέρει όχι μόνο τις όμορφες μελωδίες αλλά και το αίσθημα της εκτίμησης και μια ενστικτώδη, πρωτόγονη αίσθηση ευγνωμοσύνης για τις απλές απολαύσεις που βρίσκονται στη φύση.
Πίσω από αυτή τη σουηδική τάση, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας ανταποκρίνεται και ενεργοποιείται από το πρωινό φως. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εγρήγορση του οργανισμού μας.
Τι ακριβώς είναι το Gökotta;
Σύμφωνα με τους Σουηδούς, η αρχή «επικεντρώνεται στην ιδέα της ανατολής με τον ήλιο και των πρώτων στιγμών της ημέρας έξω απολαμβάνοντας τη φύση – ιδιαίτερα το τραγούδι των πουλιών».
Για ορισμένους, αυτές οι εκδηλώσεις στη φύση μπορεί να προσφέρουν ευπρόσδεκτη ανακούφιση στις εικόνες ενός πρωινού ξυπνήματος με το ντους και τη γεμάτη… μαρμελάδες λίστα υποχρεώσεων με τις οποίες έχει συνδεθεί πρόσφατα ο όρος “πρωινή ρουτίνα”.
Το Gökotta δεν μοιάζει με άλλες σύγχρονες ιδέες για πολύ πρωινό ξύπνημα, όπου η εστίαση είναι συχνά στην επίτευξη εκατοντάδων πραγμάτων προτού οι περισσότεροι άνθρωποι καν κλείσουν τα ξυπνητήρια τους.
Αντί να εστιάσουμε στην παραγωγικότητα, η έμφαση δίνεται στην επίγνωση και στην εύρεση μιας αίσθησης ηρεμίας. «Πρόκειται απλώς για το να είσαι, να έχεις μια στιγμή ηρεμίας και γαλήνης πριν ξεκινήσει η απαραίτητη παραγωγικότητα της ημέρας».
Πώς το κάνετε;
Η προοπτική να έχετε πρόσβαση… σε μία βόλτα στο δάσος κάθε πρωί μπορεί να φαίνεται παρατραβηγμένη, αλλά η ομορφιά του Gökotta είναι η ευελιξία του. Δεν υπάρχει υποχρεωτική δραστηριότητα (ή πεζοπορία) για ολοκλήρωση της πρακτικής. Αντίθετα, μπορείτε να συνδεθείτε με τη φύση με όποιον τρόπο θέλετε.
Η ιδέα είναι απλώς να είσαι ήρεμος, να έχεις μια στιγμή ησυχίας και γαλήνης, πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις της ημέρας.
Ως αποτέλεσμα, η Gökotta μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Δεν υπάρχουν επιτακτικοί κανόνες για το πώς να το κάνετε:
Θα μπορούσε να είναι πρώτα ένα ήσυχο φλιτζάνι καφέ στον κήπο ή στη βεράντα ας, μια σύντομη βόλτα με την ανατολή του ηλίου γύρω από το τετράγωνο ή να ανοίξετε το παράθυρο και να κοιτάξετε έξω καθώς ξυπνάτε.
Το κλειδί βρίσκεται στην προσοχή και την ηρεμία. Ο στόχος είναι απλά να νιώσετε τον πρωινό αέρα, να ακούσετε τους ήχους νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσετε την τρέλα της καθημερινότητας.
Ποια είναι τα οφέλη;
Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια πολυτελής δραστηριότητα ενόψει της κρίσης κόστους ζωής και της χρόνιας έλλειψης χρόνου, τα οφέλη του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους είναι ήδη καλά τεκμηριωμένα.
Η έρευνα έχει συνδέσει στο παρελθόν την υπαίθρια δραστηριότητα με βελτιωμένη διάθεση και ενισχύει την υγεία και την ευεξία, ενώ μελέτες έχουν βρει ακόμη και συσχέτιση με τη γνωστική λειτουργία – από την ενισχυμένη δημιουργικότητα έως την καλύτερη επίλυση προβλημάτων.
Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία και έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών της «χαράς».
Το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας, τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένο στρες και άγχος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η έκθεση στη φύση μπορεί να μας ενθαρρύνει να επικεντρωθούμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς.
Η σύνδεση με τη φύση είναι πρωτίστως μια ταπεινή εμπειρία, που γειώνει τον εαυτό μας στην πραγματικότητα και μας βοηθά να επιτύχουμε προοπτική.
Στη Σουηδία, το Gökotta ασκείται συνήθως ενόψει του καλοκαιριού τον Ιούνιο, αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να το δοκιμάσετε όλο τον χρόνο (ή τουλάχιστον όσο υπάρχει καλός καιρός).