Η λύση στο μυστήριο της επαγγελματικής ικανοποίησης!

Η λύση στο μυστήριο της επαγγελματικής ικανοποίησης!

Εάν ξυπνάτε τρεμάμενοι τις Δευτέρες, χάνετε την υπομονή σας μέσα στην εβδομάδα και αρχίζετε να νιώθετε νωθροί και στερούμενοι κινήτρου τόσο στη δουλειά όσο και έξω και από αυτήν, είναι η ώρα να κάνετε μια αλλαγή. Το Womanidol σας προτείνει 5 τρόπους για να βελτιώσετε την επαγγελματική σας κατάσταση.

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται περίπου 48 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει 2.400 ώρες τον χρόνο συν-πλην τις αργίες και κάποιες άδειες. Το ζήτημα όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο χρόνος. Είναι η υγεία, η ευτυχία και η ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες μέρες, ο σκοπός και η ταυτότητά μας δεν περιστρέφονται γύρω από το ποιοι είμαστε αλλά γύρω από το τι κάνουμε.

Όταν γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά, συνήθως η πρώτη συζήτηση μαζί του αφορά τον τρόπο που βγάζετε τα προς το ζην ενώ την ίδια ώρα, τα παιδιά στα σχολεία περνάνε όλη τη μαθητική τους ζωή με το όνειρο του τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. Η δουλειά δεν τελειώνει με το τέλος της βάρδιας.

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά σας, θα κουβαλάτε το βάρος της αίσθησης του ανικανοποίητου όλη την υπόλοιπη μέρα, απειλώντας την υγεία και τις σχέσεις σας. Οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο παχυσαρκίας, αρρώστιας, ασταθών σχέσεων, ακόμη και κατάθλιψης.

Το να αγαπάτε τη δουλειά σας δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Διαβάστε λοιπόν 5 ενδεικτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε τη χαρά της δουλειάς και να ζήσετε μια γεμάτη επαγγελματική ζωή, μέσα και έξω από το γραφείο.

– Κάνετε μια παύση και επανεκτιμήστε: Είτε νιώθετε γενικά ευχαριστημένοι με την καριέρα σας είτε είστε εντελώς μπερδεμένοι, είναι σημαντικό να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμά σας και να κάνετε στον εαυτό σας μερικές ειλικρινείς ερωτήσεις, εξετάζοντας πώς σας επηρεάζει η δουλειά σας τόσο σε πνευματικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σας, να θυμάστε ότι πάντα έχετε επιλογές.

– Εξετάστε τις επιλογές σας: Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες σε μια απασχόληση που μπορεί να σας επηρεάζουν αρνητικά. Είτε είναι το εργασιακό σας περιβάλλον, είτε τα καθημερινά σας καθήκοντα, βρείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε αυτά που σας ενοχλούν για να επανακτήσετε την ικανοποίησή σας. Μπορείτε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με το αφεντικό ή τον επόπτη σας για να εξετάσετε τις επιλογές σας. Μπορεί π.χ. να είστε πιο παραγωγικοί τις πρωινές ώρες και την ίδια ώρα να θέλετε να αδειάσετε το απόγευμά σας. Ανάλογα με τον τύπο της εργασίας, μπορείτε επίσης να ζητήσετε να δουλεύετε από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα.

Δείτε Επίσης
Σας καλύπτει η σχέση σας; Τα 12 σημάδια ότι δεν είστε ικανοποιημένη με τον σύντροφό σας

– Κάνετε φίλους: Οι συνάδελφοί σας συχνά είναι τα πρόσωπο που συναναστρέφεστε καθημερινά περισσότερο από όλους. Είναι πιθανόν να τους βλέπετε περισσότερο από ό,τι βλέπετε ακόμα και την καλύτερή σας φίλη! Συνεπώς, η ανάπτυξη σχέσεων μαζί τους, μπορεί να ενισχύσει την εργασιακή σας διάθεση, χτίζοντας ένα πιο υποστηρικτικό και συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον.

– Βρείτε ένα χόμπι: Δεν είστε η δουλειά σας. Είστε ένας άνθρωπος με σκέψεις, συναισθήματα και πάθη που προεκτείνονται πολύ πιο έξω από το ωράριο. Το να βρείτε ένα χόμπι έξω από τη δουλειά, μπορεί να ενισχύσει το γενικό αίσθημα ευχαρίστησης και «σκοπού», ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείτε την έμπνευση και τη δημιουργικότητα σας. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας έξω από το γραφείο. Η επίτευξη της ικανοποίησης και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας σε έναν ανανεωτικό χώρο, θα βελτιώσει τη γενικότερη ποιότητα της ζωής σας μέσα και έξω από το εργασιακό πλαίσιο.

– Δοκιμάστε κάτι καινούριο: Πολλοί άνθρωποι περνούν από διάφορες δουλειές, θέσεις και εταιρείες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Εάν λοιπόν είστε πραγματικά απογοητευμένοι από τη δουλειά που έχετε τώρα, μερικές φορές το να δοκιμάσετε κάτι καινούριο σε αυτόν τον τομέα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ταρακουνήσετε το επαγγελματικό σας κίνητρο. Όταν αποφασίζετε να φύγετε από μία θέση, είναι καλό να υπάρχει μια άλλη ευκαιρία στο πλάι, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε κάποια οικονομική υποστήριξη. Ενημερώστε δύο βδομάδες πριν με ευγενικό και επαγγελματικό τρόπο και φροντίστε να αφήσετε τον προηγούμενό σας ρόλο σε άψογη κατάσταση. Όσο κι αν μπορεί να απεχθάνεστε τη δουλειά αυτή, ο επαγγελματισμός από τη μεριά σας και οι συστάσεις από τη δική τους αποτελούν κλειδιά για την πόρτα που θα ανοίξει τη δουλειά των ονείρων σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.