Τα SOS της επαγγελματικής συνέντευξης

Τα SOS της επαγγελματικής συνέντευξης

Κρίσιμο ζήτημα! Γιατί μερικές φορές μπορεί να έχουμε όλα ή πολλά προσόντα, αλλά τα λάθη στη συνέντευξη μπορούν να αποβούν μοιραία! Γι’ αυτό διαβάστε προσεκτικά μερικά σημεία-κλειδιά για να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να κατακτήσετε οποιαδήποτε θέση επιθυμείτε!

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες επαγγελματικές συνεντεύξεις είναι βασανιστικές για τον συνεντευξιαζόμενο, αποτελούν ωστόσο μία ατομική εμπειρία που στην πραγματικότητα μας διδάσκει πολλά πράγματα. Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και ξεγράψτε το άγχος της συνέντευξης μια για πάντα!

«Αγγλίδα… στην ώρα σας!»: Η καλή σχέση με τον χρόνο είναι ένα από τα υλικά για τη συνταγή της επιτυχίας. Η συνέπεια είναι η πρώτη και υποχρεωτική συνθήκη σε μια επαγγελματική συνέντευξη. Φροντίστε να μην αργήσετε, πάση θυσία. Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε τον χώρο της συνέντευξης κάποιες μέρες νωρίτερα, ώστε να είστε σίγουροι και επιπλέον φροντίστε να φτάσετε περίπου μισή ώρα πριν το ραντεβού καθώς αυτό θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερο οικεία με το περιβάλλον.

Πώς να εμφανιστώ: Η γενική εμφάνιση την ημέρα της συνέντευξης στέλνει αναπόφευκτα στον εργοδότη μηνύματα για το ποια είστε. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ σας θα είναι ανάλογα με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Η καθαριότητα και η φροντίδα αποπνέει αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.

Ερευνήστε και προετοιμαστείτε: Μελετήστε διεξοδικά οτιδήποτε αφορά την εταιρεία/οργανισμό/αντιπροσωπεία που θα σας πάρει συνέντευξη. Μόλις βρεθείτε μπροστά στους εργοδότες και αρχίσουν τις ερωτήσεις που αφορούν π.χ. τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ότι θα φανείτε χρήσιμοι στην εταιρεία τους, μπορείτε να μιλήσετε με περηφάνεια για την ιστορία της εταιρείας, τους ορίζοντές της, τις απαιτήσεις της, κ.τ.λ. Να είστε σίγουροι ότι τέτοιου είδους πάθος για τη δουλειά θα εκτιμηθεί δεόντως.

Μην φοβάστε να χαμογελάσετε: Ένα αυθόρμητο και ειλικρινές χαμόγελο κερδίζει πάντοτε. Έχετε λοιπόν ευχάριστη έκφραση και φιλική στάση. Ακόμα κι αν προσπαθήσουν να σας κομπλάρουν με τις ερωτήσεις τους, εσείς διατηρήστε θετική στάση και ψυχραιμία και απαντήστε καθαρά και συγκεκριμένα σε ό,τι σας ρωτάνε. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε διότι κανείς δεν θέλει έναν χαζοχαρούμενο υπάλληλο στον εργασιακό του χώρο!

Τονίστε τα προτερήματά σας: Γι΄ αυτό είστε εκεί! Είναι βασικό να δείξετε στον εργοδότη σας ότι είστε ρεαλιστές και μετριόφρονες. Παρόλα αυτά είναι εξίσου σημαντικό να μπορέσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να τονίσετε τις ικανότητες και τις γνώσεις σας. Θυμηθείτε, πολλές φορές η προοπτική αποδεικνύεται πολύ πιο σημαντική από την ίδια την εμπειρία.

Δείτε Επίσης
Τα ναι και τα όχι του μακιγιάζ για μία επαγγελματική συνέντευξη

Προσοχή στις λεπτομέρειες: Τις περισσότερες φορές όλα κρίνονται στα μικρά πράγματα. Για παράδειγμα, η χειραψία πριν τις ερωτήσεις ήταν αρκετά σφιχτή ή μήπως δείξατε φόβο και έλλειψη αυτοπεποίθησης; Κοιτούσατε στα μάτια τον συνεντευξιαστή, όταν απαντούσατε ή το βλέμμα σας ήταν καρφωμένο στο πάτωμα; Ακόμα κι αν το άγχος σας είναι στα ύψη, μην του επιτρέψετε να σας καταβάλλει. Οι μικρές λεπτομέρειες καθορίζουν τις μεγάλες επιτυχίες.

Αφήστε την αμοιβή για αργότερα: Προφανώς, ένας από τους λόγους που κάνετε αίτηση για μια δουλειά, είναι για να βγάλετε τα προς το ζην, καθώς τα χρήματα είναι δυστυχώς το οξυγόνο της καθημερινότητας. Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος να θέσετε το ζήτημα των αμοιβών σας με δική σας πρωτοβουλία. Εάν πράγματι οι εργοδότες επιθυμούν να σας προσλάβουν, θα φροντίσουν αργά ή γρήγορα να σας ενημερώσουν οι ίδιοι. Διαφορετικά, μιλώντας για λεφτά, ίσως τους κάνετε να νιώσουν ότι τα χρήματα σας ενδιαφέρουν περισσότερο από την απόδοσή σας στο πόστο που θα σας ανατεθεί.

Μετατρέψτε την αποτυχία σε μάθημα: Ο κόσμος είναι τεράστιος και ο ανταγωνισμός ανάλογός του. Ακόμα κι αν δουλεύετε σκληρά και προσπαθείτε συνεχώς, ίσως μερικές φορές οι κόποι σας αργήσουν να αποδώσουν. Εάν λοιπόν μια επαγγελματική συνέντευξη δεν πάει όπως τη θέλατε και δεν σας δώσουν τη δουλειά, μην απελπίζεστε. Προσπαθήστε να θυμηθείτε με καθαρό μυαλό κάθε στιγμή της συνέντευξης, βρείτε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα και δουλέψτε το για την επόμενη φορά. Αργά ή γρήγορα, η αξία σας θα αναγνωριστεί.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.