Xρύσα Παρίση: Με γυναικεία δύναμη

Xρύσα Παρίση: Με γυναικεία δύναμη

Η μοναδική υποψήφια δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου, μεταξύ έξι συνυποψηφίων ανδρών, μιλά με πάθος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξηγεί γιατί πιστεύει στη δύναμη και την τόλμη των γυναικών.

Συνέντευξη στη Μαρία Καλοπούλου

Μια γυναίκα με λαμπερό βλέμμα και όμορφο χαμόγελο με υποδέχτηκε στο σπίτι της για να μου μιλήσει για το όραμά της, για τη νέα μορφή που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κόρη και σύζυγος στρατιωτικών, μητέρα δύο αγοριών -ανδρών πλέον- έχει εργασθεί σε πολυεθνικές εταιρείες, έχει δημιουργήσει στο παρελθόν δικό της γραφείο εξαγωγών στην επαρχία, ώσπου δημιούργησε εδώ και έξι χρόνια τη δική της τοπική εφημερίδα «Ο κόσμος γύρω μας» και μόλις πριν λίγους μήνες και το δικό της site (www.kosmonea.gr) με τοπικά νέα για τον αγαπημένο της Δήμο, αλλά και πανελλήνια και διεθνή, καθώς και άρθρα γνώμης.

Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα ως δήμαρχος; 

Έχω ήδη ασχοληθεί στον πρώην Δήμο Παπάγου, διοργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, ενώ από το 2010 είμαι εκλεγμένη στον Καλλικρατικό Δήμο Παπάγου – Χολαργού ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, και πρόσφατα και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ήρθα σε επαφή με τα προβλήματα, διαπίστωσα τα κενά και είδα ότι θα μπορούσα να συμβάλλω στην αντιμετώπισή τους από μια θέση που θα μου έδινε ανάλογες δυνατότητες. Επιπλέον, έχω ζήσει αρκετά χρόνια σε ξένες χώρες που αντικειμενικά είναι πιο μπροστά από πλευράς οργάνωσης, κοινωνικών δομών και μέριμνας για τον πολίτη και ανέπτυξα κοινές δραστηριότητες. Όλα αυτά αποτελούν χρήσιμες εμπειρίες.

Πώς αισθάνεστε ως η μόνη γυναίκα υποψήφια «απέναντι» σε έξι άνδρες; 

Καλά! (χαμογελά) Αν και δεν μπορώ να πω ότι είναι αυτονόητα αποδεκτό από όλους. Νομίζω ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, στο μυαλό αρκετών δεν είναι… φυσιολογικό για μία γυναίκα να θέλει να αναλάβει ηγετική θέση. Δηλαδή, βρέθηκαν κάποιοι -δυστυχώς και γυναίκες- που θεώρησαν ότι θα ήταν αρκετό να μπω σε ένα άλλο ψηφοδέλτιο ως υποψήφια. Όμως, νομίζω ότι και μόνο η υπόστασή μου ως γυναίκα και ως μητέρα μου δίνει μία άλλη ευαισθησία, η οποία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα που έχει να διεκπεραιώσει η τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα.

Τι εννοείτε με αυτό; Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας; Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί; 

Εννοώ ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα θέματα καθαριότητας και ευταξίας, αλλά ένα πολυσύνθετο κοινωνικό έργο. Νέα γενιά αλλά και τρίτη ηλικία αποτελούν πρωταρχικούς τομείς μέριμνας για την τοπική κοινωνία. Σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από όλους μας.

Δείτε Επίσης
Μαρία Θεμελή: Πάντα μου άρεσε η θάλασσα

Χρειάζονται κατ΄ αρχήν ψυχολογική υποστήριξη, περισσότερο ίσως και από την υλική. Οι νέοι είναι το μέλλον, είναι αυτοί που θα ζήσουν στον τόπο για τον οποίο είναι υπεύθυνη μια δημοτική αρχή.  Άρα εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, μέσα από πολιτικές για ανάπτυξη της δημιουργικής απασχόλησης των νέων σε διάφορους τομείς, σε συνεργασία με τους γονείς και τους δασκάλους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να γίνει κάποιος καλός δήμαρχος; 

Ευαισθησία, συνέπεια, συνδυασμό εμπειρίας με καινοτόμο και δημιουργική αντίληψη, οργάνωση, διαφάνεια, καλή επιλογή συνεργατών. Δεν νομίζω ότι πλέον οι δημότες θέλουν να βλέπουν φιέστες και φανφάρες. Αντίθετα, νομίζω ότι απαιτούν αποτελεσματικότητα, έργα και όχι λόγια.

Δηλαδή, είναι προτιμότερο να πεις: «αυτό δεν μπορεί να γίνει», παρά να υπόσχεσαι πράγματα που τελικά δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Σταθερό όραμά μου είναι ο πολιτισμός, με την έννοια του τρόπου λειτουργίας της πόλης και της οργάνωσης της ζωής μας σ’ αυτήν, του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, της καθημερινής ζωής, της μέριμνας για τους νέους και για εκείνους που έχουν ανάγκη.

Νομίζετε ότι έχετε μεγαλύτερες δυσκολίες να πείσετε για τον άξιον της εκλογής σας, από ό,τι αν ήσαστε άνδρας;

Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι μία γυναίκα σε ηγετική θέση «τρομάζει», αλλά τελικά είναι στο δικό μας χέρι για να πείσουμε. Από την άλλη μεριά, έχω την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου και κυρίως του συζύγου μου, ο οποίος με υποστηρίζει σε κάθε μου βήμα. Άλλωστε, όπως ήδη είπα, οι γυναίκες έχουμε μεγάλη ψυχική δύναμη, κι εγώ μετά από μία μακρά εργασιακή καριέρα και πολλές εμπειρίες έχω τη διάθεση και την πείρα να μετουσιώσω την αγάπη μου για τον τόπο μου σε απτό έργο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.