«Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto»: Η ζωή και η καριέρα της σπουδαίας σχεδιάστριας στο V&A Museum

«Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto»: Η ζωή και η καριέρα της σπουδαίας σχεδιάστριας στο V&A Museum

Η έκθεση με την ονομασία «Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto», θα είναι η πρώτη που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στη Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, που καταγράφει έξι δεκαετίες της καριέρας της, από τα εγκαίνια της πρώτης της μπουτίκ millinery στο Παρίσι το 1910 έως την τελευταία της έκθεση το 1971.

Το έργο και η ζωή της Gabrielle Coco Chanel θα εκτεθεί στο μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 16 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Sainsbury του μουσείου και ήδη τα εισιτήρια είναι εξαντλημένα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 ρούχα.

Η μεγάλη Γαλλίδα σχεδιάστρια στο ατελιέ της // Marinière blouse, by Gabrielle Chanel, άνοιξη-καλοκαίρι 1916. Patrimoine de CHANEL, Paris. © CHANEL / Photo: Nicholas Alan Cope
Η μεγάλη Γαλλίδα σχεδιάστρια στο ατελιέ της // Marinière blouse, by Gabrielle Chanel, άνοιξη-καλοκαίρι 1916. Patrimoine de CHANEL, Paris. © CHANEL / Photo: Nicholas Alan Cope

Σύμφωνα με το wwd.com, η βιτρίνα θα χωριστεί σε 10 ενότητες, ξεκινώντας με το «Towards A New Elegance», το οποίο θα ανιχνεύσει το ξεκίνημα της Chanel στο millinery και τη γρήγορη επέκταση στα ρούχα. Το «The Emergence of a Style» θα επικεντρωθεί στη minimal σχεδιαστική της αισθητική, η οποία πέρασε στη σκηνή του θεάτρου και στην οθόνη.

Το «The Invisible Accessory» εξετάζει το ντεμπούτο του διάσημου αρώματος Νο5 του οίκου και την κυκλοφορία του μακιγιάζ το 1924 και της περιποίησης του δέρματος το 1927. Το «Luxury and Line» παρουσιάζει τα βραδινά ρούχα του οίκου και το «Bijoux de Diamants», την πρώτη και μοναδική συλλογή πολυτελών κοσμημάτων της Chanel που παραγγέλθηκε από τη International Diamond Corporation του Λονδίνου το 1932.

Λιθογραφία για άρωμα CHANEL No.5 του Sem (Georges Gouarsat, dit) (1863-1934), που δημοσιεύτηκε στους The New York Times, 16 Δεκεμβρίου  1924 © Paris Musées, Musée Carnavalet, Histoire de Paris // Καπέλο από μετάξι του 1917
Λιθογραφία για άρωμα CHANEL No.5 του Sem (Georges Gouarsat, dit) (1863-1934), που δημοσιεύτηκε στους The New York Times, 16 Δεκεμβρίου 1924 © Paris Musées, Musée Carnavalet, Histoire de Paris // Καπέλο από μετάξι του 1917

Το «Closing House» περιγράφει πώς ο πόλεμος επηρέασε την επιχειρηματική και προσωπική της ζωή, καθώς και την επιστροφή της στη σκηνή της μόδας το 1954 και την επανεκκίνηση της σειράς ραπτικής της.

Το «The Suit» υπογραμμίζει πώς το κοστούμι Chanel έγινε συνώνυμο με το ομοιόμορφο ντύσιμο. Το «Chanel Codes» εξετάζει πώς έχουν αντέξει η τσάντα 2,55 και τα δίχρωμα slingback παπούτσια. Το «Into the Evening» προβάλλει τα ρούχα ραπτικής και τα κοστούμια κοκτέιλ της Chanel.

Το «Costume Jewellery» αγγίζει την παιχνιδιάρικη διάθεση της Chanel με τα κοσμήματα και την απόρριψη των συμβάσεων του κοσμήματος και το «A Timeless Allure» παρουσιάζει την τελευταία συλλογή της Chanel την άνοιξη του 1971.

Η έκθεση αυτή βασίζεται σε μια προηγούμενη έκθεση που είχε διοργανωθεί στο Palais Galliera στο Παρίσι το 2020 και θα επανασχεδιαστεί για το V&A του Λονδίνου. Θα περιλαμβάνει σπάνια κομμάτια από τη συλλογή του μουσείου του Λονδίνου μαζί με εμφανίσεις από το Palais Galliera και το Patrimoine de Chanel, τις συλλογές κληρονομιάς του οίκου μόδας στο Παρίσι.

Δείτε Επίσης
Urban Chic: Γυναικεία σακίδια πλάτης που κάνουν το μάθημα πιο fun

«Αυτή η έκθεση θα αναλύσει τη συμβολή της στη μόδα και το ριζοσπαστικό της όραμα για ένα στιλ που δημιούργησε τη νεωτερικότητα και αντανακλά τις φιλοδοξίες των γυναικών και την εξέλιξη της θέσης τους στην κοινωνία», δήλωσε ο Bruno Pavlovsky, πρόεδρος της Chanel SAS και πρόεδρος της Chanel Fashion.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 200 μοντέλα — μερικά από αυτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων κοστουμιών που σχεδιάστηκαν για την παραγωγή των Ρώσικων Μπαλέτων (Ballets Russes) του «Le Train Bleu» το 1924, ρούχα που δημιουργήθηκαν για τις σταρ του Χόλιγουντ, όπως την Λορίν Μπακόλ και την Μάρλεν Ντίτριχ, και πρώιμα παραδείγματα της μοναδική έμπνευσης της Chanel στα βραδινά παντελόνια.

Για το V&A, η έκθεση Chanel ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης «Christian Dior: Designer of Dreams».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.