Ρεκόρ πωλήσεων για την boutique Hermès στην Κίνα μόλις άνοιξε ξανά!
Μπορεί να παίξει άραγε το ρόλο του βαρόμετρου για το τι θα συμβεί για τα είδη πολυτελείας; Πάντως με το άνοιγμά της η μπουτίκ Hermès στο Guangzhou της Κίνας έκανε τζίρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε μια ημέρα!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι επίκειται μία ισχυρή ανάκαμψη για τις μάρκες πολυτελείας μετά την πανδημία; Πάντως η ναυαρχίδα του οίκου Hermès στο Guangzhou φέρεται να έκανε πωλήσεις της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων με το που άνοιξε ξανά το περασμένο Σάββατο!
Ένα νούμερο που θεωρείται ο υψηλότερος τζίρος που έχει καταγραφεί ποτέ για μία και μόνο μπουτίκ σε μία και μόνο ημέρα στην Κίνα και λογίζεται ως μία μεγάλη ελπίδα για τις μάρκες πολυτελείας και τη λιανική πώληση. Μία αχτίδα φωτός για το πώς μπορεί να είναι η οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.
Αν και ο γαλλικός οίκος δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό, μια σειρά από VIP αγοραστές τεκμηρίωσαν τις υπερβολικές αγορές τους σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Weibo και Xiaohongshu, ενισχύοντας του λόγου το αληθές.
Για παράδειγμα, μία καταναλώτρια δημοσίευσε ότι δαπάνησε 142.124 δολάρια στον Hermès εκείνη την ημέρα. Οι αγορές περιλάμβαναν μια μαύρη κροκό τσάντα Birkin, και 30 ακόμη κομμάτια, ρούχα, τσάντες και παπούτσια.
Το Guangzhou είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Guangdong, η οποία είναι η περιοχή της Κίνας που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία. Αυτή η θέση της την καθιστά ένα ενδιαφέρον πείραμα για το πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών υψηλού επιπέδου, μόλις δεν θα χρειάζονται τις παραγγελίες από το διαδίκτυο και χωρίς τα περιοριστικά μέτρα.
«Το άνοιγμα ξανά της μπουτίκ επιβεβαιώνει τη δέσμευση του οίκου στην αγορά της Νότιας Κίνας και σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τον γαλλικό οίκο πολυτελών ειδών στο Guangzhou, όπου είναι παρόν από το 2004», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Hermès.
Το συγκεκριμένο κατάστημα του Hermès (που ειρήσθω εν παρόδω πρωτύτερα ανήκε στην Prada) έχει έκταση 550 τετραγωνικών μέτρων, με μινιμαλιστική πρόσοψη σχεδιασμένη ώστε να ακολουθεί την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη χρήση φυσικών υλικών και χειροποίητων τούβλων.
Τι είναι η «εκδικητική αγορά»
Για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, χρησιμοποιήθηκε ο όρος «εκδικητική αγορά» για να περιγράψει το σύνολο της «υπερβολικής ζήτησης για εισαγόμενα προϊόντα που μέχρι τότε ήταν απαγορευμένα στους πολίτες της Κίνας, όταν το έθνος ήταν κλειστό στον έξω κόσμο», σύμφωνα με το Business of Fashion.
Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τρόπος για να περιγράψει πώς οι απλοί πολίτες ονειρεύονταν να συμπεριφερθούν στον εαυτό τους μετά την άρση της καραντίνας. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιήθηκε και από εκείνους που εξέφρασαν περιφρόνηση για περιττές δαπάνες καθώς η οικονομία καταβυθίζεται.
Ο τζίρος αυτός θα μπορούσε να είναι εφάπαξ ή, όπως ελπίζουν ορισμένες μάρκες και καταστηματάρχες, μόνο η αρχή της αποκατάστασης των άδειων ταμείων.