Christopher Bailey: ο οραματιστής

Christopher Bailey: ο οραματιστής
Christopher Bailey: ο οραματιστής
Από αριστερά: Burberry Prorsum Φθινόπωρο/Χειμώνας 2013-14. Burberry Prorsum Φθινόπωρο/Χειμώνας 2013-14. Burberry Prorsum Φθινόπωρο/Χειμώνας 2012-13.
Από αριστερά: Burberry Prorsum Άνοιξη/Καλοκαίρι 2013. Burberry Prorsum Άνοιξη/Καλοκαίρι 2013. Burberry Prorsum Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012.
Από αριστερά: Burberry Prorsum Φθινόπωρο/Χειμώνας 2013-14. Burberry Prorsum Άνοιξη/Καλοκαίρι 2012. Burberry Prorsum Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014.
Προβολή Φωτογραφιών
Christopher Bailey: ο οραματιστής

Από τους πιο χαρισματικούς και ισχυρούς ανθρώπους στη μόδα σήμερα, ο βρετανός σχεδιαστής ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του οίκου Burberry και από τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλούν για έναν άνθρωπο ευγενικό, προσηνή και προπάντων ταλαντούχο. Είναι ακριβώς αυτό το ταλέντο που έφερε τον Christopher Bailey στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Burberry το 2001 και στον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου δεκατρία χρόνια αργότερα. Έτσι, καθώς η Angela Ahrendts, η κινητήρια δύναμη -μαζί με τον Bailey- πίσω από τη βρετανική, διάσημη για τις γκαμπαρντίνες της, εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της ως CEO για χάρη της Apple, ο 42χρονος δημιουργός ετοιμάζεται και αυτός με τη σειρά του να αναλάβει εκτός από τα δημιουργικά και τα επιχειρηματικά ηνία του brand.

Τι θα ήταν, όμως, ο οίκος Burberry χωρίς τον Christopher Bailey; Σίγουρα η πορεία του στον χώρο της μόδας δεν θα είχε γραφτεί με τον ίδιο τρόπο. Και μπορεί η διάσημη επωνυμία να συνέχιζε να εμπορεύεται με επιτυχία το περίφημο καρό της, δεν θα πετύχαινε όμως ποτέ την αναγνώρισή της ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς εταιρείες ένδυσης του 21ου αιώνα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ήταν ο πρώτος οίκος μόδας που ξεπέρασε τους 10 εκατομμύρια «φίλους» στο Facebook, ενώ ανακηρύχθηκε ως το πιο δημοφιλές brand πολυτελείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Παράλληλα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του κυρίου Bailey, ο Burberry όχι μόνο ανανέωσε την αγαπημένη γκαμπαρντίνα, αλλά και κατάφερε να εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη όσον αφορά στον καθορισμό των τάσεων. Από κλασική βρετανική εταιρεία που προμήθευε την αγγλική αριστοκρατία με κομψά αλλά μάλλον βαρετά πανωφόρια και αξεσουάρ, μεταμορφώθηκε σε avant garde οίκο που όχι μόνο ακολουθεί αλλά και επηρεάζει τα παγκόσμια trends. Αποτέλεσμα; Σε μια περίοδο γενικής κρίσης και αβεβαιότητας, ο Burberry ανακοίνωσε 17% άνοδο στα κέρδη του για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του το 1 δισ. δολάρια.

Δείτε Επίσης
Το womanidol ονειρεύεται το στιλ του Σεπτεμβρίου 2023

Όσο για τον νέο του ρόλο και ως Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας τώρα που φεύγει η Angela Ahrendts, η πρόκληση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο μπορεί να φαντάζονται μερικοί, αφού και ο ίδιος όσο και η προκάτοχος του τίτλου δηλώνουν απερίφραστα ότι «δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές». Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ρόλος του Bailey δεν περιορίστηκε ποτέ στο δημιουργικό κομμάτι –τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σχεδιάζει έχουν πάντοτε έντονο το εμπορικό στοιχείο.

Τολμηρό αλλά και chic, πρωτοποριακό χωρίς ωστόσο να ξεχνά τα στοιχεία που έκαναν τον οίκο Burberry διάσημο, το σχεδιαστικό στιλ του Christopher Bailey καταφέρνει να παραμένει διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο. Όσο για τον ίδιο, εξακολουθεί να είναι το ίδιο σεμνός και σκληρά εργαζόμενος, όπως και την ημέρα που αποφοίτησε από το φημισμένο Royal College of Art για να ξεκινήσει τη λαμπερή του πορεία στη μόδα.

Who is who:

  • Γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ το 1971, σπούδασε αρχικά στο University of Westminster και αργότερα στο Royal College of Art.
  • Με την Angela Ahrendts γνωρίστηκαν κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, όταν ο Bailey δούλευε για την Donna Karan και η Ahrendts ήταν πρόεδρος της εταιρείας.
  • Μεταξύ 1996 και 2001 έζησε στο Μιλάνο σχεδιάζοντας για τον οίκο Gucci. Εκεί γνώρισε τον σύντροφό του Geert Cloet, σχεδιαστή στη Miu Miu.
  • Το 2004, ο Geert διεγνώσθη με καρκίνο του εγκεφάλου και πέθανε την επόμενη χρονιά, αφήνοντας τον Bailey απαρηγόρητο.
  • Από το 2009 έχει σχέση με τον βρετανό ηθοποιό Simon Woods. Τον Αύγουστο του 2012 ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και ετοιμαζόταν να παντρευτεί.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.