Elio Fiorucci: Τέλος εποχής

Elio Fiorucci: Τέλος εποχής
Elio Fiorucci: Τέλος εποχής
Τα περίφημα αγγελάκια - σήμα κατατεθέν του brand
Εμπνευσμένη διαφημιστική καμπάνια του οίκου Fiorucci
Το Hyundai i-10 με τη σχεδιαστική υπογραφή Fiorucci +1
Προβολή Φωτογραφιών
Elio Fiorucci: Τέλος εποχής

Με τον θάνατο του 80χρονου σχεδιαστή πριν λίγες ημέρες στο Μιλάνο, κλείνει μια περίοδος ανεμελιάς για την ιταλική σκηνή της μόδας.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Η ιταλική ραπτική θρηνεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα μία από τις πιο σημαίνουσες μορφές της, τον Elio Fiorucci, ο οποίος με το πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο στιλ του είχε καταφέρει να βρίσκεται για περισσότερα από πενήντα χρόνια στο προσκήνιο του παγκόσμιου στερεώματος της μόδας.

Πόσοι δεν φορέσαμε Fiorucci τζιν ή δεν αναζητήσαμε τα χαρακτηριστικά αγγελάκια-σήμα κατατεθέν του οίκου σε τοπ, αλλά και καθημερινά αντικείμενα; Είναι γεγονός ότι ο πολυτάλαντος και πολυπράγμων σχεδιαστής μπόρεσε να κάνει το όνομά του, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, συνώνυμο με ό,τι πιο hot στις εκάστοτε τάσεις. Ειδικά κατά τη διάρκεια των ’70s, ’80s και μέρος των ’90s, ο Elio Fiorucci αποτελούσε όχι μόνο έναν από τους πιο αγαπημένους σχεδιαστές της νεολαίας, αλλά και σύμβολο μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από τη χαρά της ζωής, την ανεμελιά και τη δημιουργικότητα.

Ο κύριος Fiorucci γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1935 και ξεκίνησε την πορεία του στη μόδα, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του καταστήματος υποδημάτων τής οικογένειάς του. Παρόλα αυτά, απέκτησε γρήγορα τη φήμη του ταλαντούχου δημιουργού που δεν ακολουθεί αλλά χαράζει ο ίδιος τάσεις. Η αναγνώριση και η φήμη ήρθαν στις 31 Μαΐου του 1967, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Fiorucci στο Μιλάνο με μόδες εμπνευσμένες από τη βρετανική Mod’s σκηνή. Με μια δροσερή, ιδιαίτερη κολεξιόν από ρούχα, αξεσουάρ, gadgets, ποτά και διάφορα άλλα περίεργα και μη, έγινε αμέσως επιτυχία και δημιούργησε την έννοια του πρώτου concept store. Η ατμόσφαιρά του, πρωτοποριακή για την εποχή, με δυνατή μουσική,  καλλιτεχνικά δρώμενα και πρωτότυπα κομμάτια, έγινε το λίκνο του στιλ “Fiorucci” με σύμβολο το λογότυπο με τους δύο αγγέλους.

Με την πάροδο των ετών, ο σχεδιαστής, χάρη στην έμπνευση και την ασύμβατη δημιουργικότητά του, συνέχισε να πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία, ενώ δεν έλειψαν και οι συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες τής εποχής, μεταξύ αυτών οι Andy Warhol, Keith Haring, Jean Paul Gaultier, αλλά και η Madonna. Όσο για το πολυκατάστημά του στην Piazza San Babila, στην καρδιά του Μιλάνου, έγινε σημείο συνάντησης των πιο trendy ανθρώπων, ενώ οι πελάτες του πήραν το όνομα “Fioruccini”.

Δείτε Επίσης
Μία σύντομη ιστορία του τζιν τζάκετ

Eίκοσι χρόνια μετά, ο κίνδυνος χρεωκοπίας τον αναγκάζει να πουλήσει τη μάρκα στον γιαπωνέζικο γίγαντα των τζιν, Edwin, ο οποίος άφησε αρχικά το μάνατζμεντ στον Elio Fiorucci πριν αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο το 2002. Ακούραστος, ο κύριος Fiorucci λανσάρησε πρόσφατα ένα νέο brand, το Love Therapy, μια σειρά από τζιν, T-shirts και αξεσουάρ, ενώ ξεκίνησε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία καταστημάτων OVS. Λίγο πριν τον θάνατό του, είχε χρηστεί πρεσβευτής της διεθνούς έκθεσης Expo Milano 2015.

Αυτό το ξέρατε;

Ο  Fiorucci λανσάρησε πρώτος το μονοκίνι και τα βραζιλιάνικα thong στο κατάστημά του. Για την προώθησή τους χρησιμοποίησε τόπλες φωτογραφίες, οι οποίες, φυσικά, προκάλεσαν αίσθηση.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.