Γυναίκες στην εξουσία και στιλιστικές επιλογές

Γυναίκες στην εξουσία και στιλιστικές επιλογές

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η ενδυμασία υπήρξε για τους άρχοντες της εξουσίας μέσο επικοινωνίας του πλούτου και της δύναμής τους. Όσο για τις γυναίκες ηγέτιδες – διαχρονικά- είτε επενδύουν είτε όχι στην εμφάνισή τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι στιλιστικές τους επιλογές μπαίνουν στο στόχαστρο της δημόσιας συζήτησης πολύ περισσότερο από ό,τι των ανδρών.

επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Τελικά, για την γκαρνταρόμπα των γυναικών πολιτικών ή συζύγων πολιτικών ανδρών έχει χυθεί πολύ μελάνι. Σήμερα παραθέτουμε ένα δείγμα από την αναδρομή στο ντύσιμο ισχυρών γυναικών που κάνει σε βιβλίο του ο στιλίστας Ρομπ Γιανγκ (σκιαγραφεί 50 πορτρέτα και περιλαμβάνει 500 φωτογραφίες) με θέμα τον ρόλο του ντυσίματος στην πολιτική και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η μόδα από τις γυναίκες.

Χατσεπσούτ: Αυτή που ντυνόταν άντρας

Υιοθέτησε το αντρικό ντύσιμο χιλιάδες χρόνια πριν! Με βάση τα αρχαία γλυπτά, η βασίλισσα Χατσεπσούτ -η πρώτη γυναίκα Φαραώ της Αιγύπτου το 1479 π.Χ. η οποία κυβέρνησε για μια εικοσαετία- κάθισε στον θρόνο της γυμνόστηθη, φορώντας αντρική φούστα, ψεύτικη μεταλλική γενειάδα και τα μαλλιά της διακοσμημένα με κόμπρες, όπως συνήθιζαν οι άνδρες Φαραώ. Η πρωτοποριακή Χατσεπσούτ προκειμένου να επιβληθεί ως Φαραώ σε μια βαθιά ανδροκρατούμενη κοινωνία, υιοθέτησε τον αντρικό τρόπο ντυσίματος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ ντυνόταν με υπερβολή για να επιβάλλεται στους εχθρούς της  // Η βασίλισσα Χατσεπσούτ  υιοθέτησε το ανδρικό ντύσιμο χιλιάδες χρόνια πριν στην Αίγυπτο!
Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ ντυνόταν με υπερβολή για να επιβάλλεται στους εχθρούς της // Η βασίλισσα Χατσεπσούτ υιοθέτησε το ανδρικό ντύσιμο χιλιάδες χρόνια πριν στην Αίγυπτο!

Ελισάβετ Α’: Φορώντας την… υπερβολή

Εντυπωσιακά ογκώδη φορέματα, πολυτελή κοσμήματα και μπόλικη λευκή πούδρα στο πρόσωπο. Όλοι οι βασιλείς – άνδρες και γυναίκες – επιβαλλόταν να ντύνονται πολυδάπανα όχι μόνο για να υπογραμμίζουν ανά πάσα στιγμή ότι η βασιλεία τους ήταν ελέω Θεού, αλλά και για να πείθουν ότι τα βασίλειά τους ευημερούσαν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ρομπ Γιανγκ, η Ελισάβετ είχε υιοθετήσει αυτό το υπερβολικό ντύσιμο για να επιβάλλεται στους εχθρούς της και στους λαούς που ήθελε να κατακτήσει.

Μάργκαρετ Θάτσερ: Η σιδηρά κυρία

Όπως οι γυναίκες επιχειρηματίες έτσι και αυτές που ασχολήθηκαν με την πολιτική, προσάρμοσαν το ντύσιμό τους στο αντρικό στιλ για να συμβαδίζουν στον πολιτικό στίβο με τους άντρες συναδέλφους τους. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ τελειοποίησε αυτή τη στρατηγική εντάσσοντας παράλληλα πολλές θηλυκές πινελιές, όπως χνουδωτές μπλούζες, σακάκια με φαρδείς ώμους και ταγέρ με στενές φούστες. Ενέταξε στο στιλ της και τη διάσημη τσάντα Ferragamo, την οποία μάλιστα, κοπάνησε στο τραπέζι όταν απαίτησε να της επιστραφούν 1 δισ. αγγλικές λίρες από την ΕΟΚ για να δείξει ότι είναι ισχυρή αντίπαλος!

Πολύχρωμες στολές ισχύος από την Άγκελα Μέρκελ

Όταν η Άγκελα Μέρκελ εισήλθε για πρώτη φορά στην πολιτική, οι Γερμανοί σχολιαστές επέκριναν το αγορίστικο κούρεμά της, χαρακτηρίζοντας το ως «ανόητο», αλλά και τα πολύχρωμα και κακόγουστα κοστούμια με τα οποία ακόμα ντύνεται. Ωστόσο, ο Γιανγκ σχολιάζει στο βιβλίο του: «Το πολύχρωμο στιλ της Μέρκελ έχει αποδειχθεί πλεονέκτημα για την καριέρα της, κάτι για το οποίο επιβεβαιώνεται χρόνια τώρα. Τα ρούχα της υποδηλώνουν τη συνέπεια και τη σύνεση που τη διέπουν, δύο χαρακτηριστικά για τα οποία επιβραβεύτηκε στην πολιτική της καριέρα», γράφει. Επιπλέον σημειώνει: «Η εικόνα της προσλήφθηκε ως αντανάκλαση της προσωπικότητάς της. Μια γυναίκα ορθολογίστρια με πολιτική σύνεση, γεγονός που την έχει κρατήσει για πολλά χρόνια στην Καγκελαρία της Γερμανίας και έχει ανακηρυχθεί ως η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes».

Ίντιρα Γκάντι: Το εθνικό σάρι

Τα κοστούμια για τον δυτικό κόσμο αποτελούν σύμβολο εξουσίας σε άλλους όμως πολιτισμούς τα ενδυματολογικά στοιχεία που προσδίδουν κύρος μπορεί να είναι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το σάρι της Ίντιρα Γκάντι. Η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας χρησιμοποίησε τον τρόπο ντυσίματός της για να επικοινωνήσει την εθνική της ταυτότητα και τη σοβαρότητα. Το σάρι τής Γκάντι ήταν καμωμένο από ”χαντί”, το ύφασμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη βρετανική κυριαρχία και ενθάρρυνε τους Ινδούς να υφαίνουν το δικό τους ύφασμα. Ο Γιανγκ λέει: «Τα σάρι της Ίντιρα Γκάντι ήταν κατασκευασμένα από μαλακό μετάξι που κολάκευε τη λεπτή σιλουέτα της, δίνοντας στον κόσμο ένα μήνυμα δυναμισμού και εξουσίας.»

Δείτε Επίσης
Η προσωπική συνταγή pancake της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Μπεναζίρ Μπούτο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, φόρεσε παντελόνι, φαρδιά πουκαμίσα και μαντίλα στο κεφάλι, αναγκαστικά! // Το σάρι της Ίντιρα Γκάντι εξέπεμπε μήνυμα δυναμισμού και εξουσίας
Η Μπεναζίρ Μπούτο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, φόρεσε παντελόνι, φαρδιά πουκαμίσα και μαντίλα στο κεφάλι, αναγκαστικά! // Το σάρι της Ίντιρα Γκάντι εξέπεμπε μήνυμα δυναμισμού και εξουσίας

Μπεναζίρ Μπούτο: Στιλ με πολιτικά μηνύματα

Η Μπεναζίρ Μπούτο, γεννήθηκε σε μια φιλελεύθερη, εύπορη οικογένεια στο Καράτσι και σπούδασε στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη. Αλλά όταν τo 1988 έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Πακιστάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα τζιν της, τα δερμάτινα σακάκια και τα φορέματα των μεγάλων σχεδιαστών. Ο προκάτοχός της, ένας ισλαμιστής στρατηγός που είχε ανατρέψει και εκτελέσει τον πατέρα της, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, είχε βγάλει εκτός νόμου τα σάρι και τα δυτικά ρούχα, επιβάλλοντας στις γυναίκες την μπούρκα. Η Μπούτο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, προσάρμοσε το ντύσιμό της, φορώντας έναν φαρδύ χιτώνα, παντελόνι και μία μαντίλα στο κεφάλι της. Για τη δράση της φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το Πακιστάν. Το 2007 επέστρεψε από την εξορία για να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός για τρίτη φορά όμως, δολοφονήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ντυνόταν με τρόπο που να υπογραμμίζει την ισχύ της // Η Γιούλια Τιμοσένκο παρέπεμπε ως πρωθυπουργός της Ουκρανίας στον πατριωτισμό και την αγιότητα
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ντυνόταν με τρόπο που να υπογραμμίζει την ισχύ της // Η Γιούλια Τιμοσένκο παρέπεμπε ως πρωθυπουργός της Ουκρανίας στον πατριωτισμό και την αγιότητα

Γιούλια Τιμοσένκο: Η «δασκάλα» με τα χρυσά μαλλιά

Η Γιούλια Τιμοσένκο πριν γίνει πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε σκούρα μαλλιά και ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2011 και φυλακίστηκε για τρία χρόνια. Για να μετατρέψει την εικόνα της «πριγκίπισσας του φυσικού αερίου» και να βοηθήσει την πορεία της προς την πρωθυπουργία η Τιμοσένκο προσέλαβε έναν σύμβουλο για την αλλαγή της εικόνα της, με τις συμβουλές του οποίου μετατράπηκε σε μία απλή δασκάλα ενός χωριού, με το χαρακτηριστικό χτένισμά της και τα σεμνά φορέματα με τα απαλά χρώματα. Όπως λέει ο Γιανγκ, θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για το χτένισμά της που παραπέμπει στην ουκρανική λαογραφία, την αθωότητα, τον πατριωτισμό και την αγιότητα.

Η Χίλαρι Κλίντον προσάρμοσε το ανδρόγυνο στιλ στη θηλυκότητα // Τα πολύχρωμα και κακόγουστα κοστούμια της Άνγκελα Μέρκελ υποδηλώνουν ταυτόχρονα συνέπεια και ορθολογισμό
Η Χίλαρι Κλίντον προσάρμοσε το ανδρόγυνο στιλ στη θηλυκότητα // Τα πολύχρωμα και κακόγουστα κοστούμια της Άνγκελα Μέρκελ υποδηλώνουν ταυτόχρονα συνέπεια και ορθολογισμό

Το κοστούμι της Χίλαρι Κλίντον

«Τα μαλλιά σας στέλνουν σημαντικά μηνύματα στους γύρω σας… Δώστε τους προσοχή, ούτως ή άλλως όλοι θα το κάνουν», υποστηρίζει η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία, πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Οπότε δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την έρευνα του Γιανγκ. Εξάλλου η Χίλαρι Κλίντον έχει υιοθετήσει το δικό της ανδρόγυνο στιλ στο ντύσιμο με κοστούμια, στα οποία όμως δεν λείπει η θηλυκότητα.

Robb Young: Power Dressing, First Ladies, Women Politicians & Fashion

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.