Η επιστήμη αποκαλύπτει τα καλύτερα χρώματα για να φορέσετε στον καύσωνα

Η επιστήμη αποκαλύπτει τα καλύτερα χρώματα για να φορέσετε στον καύσωνα

Ξεχωρίζετε με το στιλ σας, αλλά το κάνετε και με επιστημονικά κατάλληλο τρόπο; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα καλύτερα χρώματα για να φορέσετε στις υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μπορεί πραγματικά να κάνουν τη διαφορά!  Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το λευκό είναι το πιο κατάλληλο χρώμα για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες γιατί διατηρεί το σώμα δροσερό. Υπάρχουν όμως και εκπλήξεις! Θέλετε να μάθετε;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα κύμα καύσωνα, που αναγκάζει τους ανθρώπους να καταφεύγουν σε διάφορα κόλπα για να αντέξουν καλύτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αυτό περιλαμβάνει ελαφρύτερα ρούχα, κατάλληλα υφάσματα, αλλά και χρώματα που κρατούν το σώμα δροσερό παρά τον λαμπερό ήλιο. Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε το θέμα, προσφέροντάς μας μια επισκόπηση των βασικών αποχρώσεων που πρέπει να φοράμε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Σε μια μελέτη του Αυγούστου 2020, αλλά που δεν είναι λιγότερο σημαντική σήμερα, μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον ερευνητή Toshiaki Ichinose του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών, ενδιαφέρθηκε για τη σημασία της επιλογής του χρώματος ενός ενδύματος σε περιόδους υψηλής θερμότητα.

Διεξήγαγε ένα πείραμα για να προσδιορίσει ποια είναι τα καλύτερα χρώματα που κρατούν το σώμα δροσερό σε ζεστό καιρό και τα ευρήματά της μπορεί να σας εκπλήξουν.

Εδώ είναι τα καλύτερα χρώματα για να φορέσετε σε ζεστό καιρό

Λευκό, κίτρινο, γκρι και κόκκινο

Για τους σκοπούς της μελέτης, ο Toshiaki Ichinose εξέθεσε στον ήλιο εννέα κορμούς από κούκλες-μανεκέν με μπλουζάκια πόλο διαφορετικών χρωμάτων, που κυμαίνονται από κόκκινο έως ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, μπλε, μαύρο, λευκό ή σκούρο πράσινο.

Μια σημαντική λεπτομέρεια: η θερμοκρασία έξω ήταν περίπου 30 βαθμοί Κελσίου. Μετά από μόλις πέντε λεπτά έκθεσης, ο επιστήμονας εξέτασε τη θερμοκρασία της επιφάνειας των υφασμάτων και παρατήρησε μια διαφορά 20°C μεταξύ της πιο δροσερής και της πιο ζεστής μπλούζας πόλο, αποδεικνύοντας τη σημασία της σωστής επιλογής της γκαρνταρόμπας σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

  • Λέγεται συνήθως ότι το λευκό είναι το πιο κατάλληλο χρώμα για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες γιατί διατηρεί το σώμα δροσερό, σε αντίθεση με το μαύρο που τείνει να απορροφά τη θερμότητα. Η μελέτη το επιβεβαιώνει, υποδεικνύοντας ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας του λευκού πόλο ήταν περίπου 30 βαθμοί Κελσίου — ισοδύναμη με τη θερμοκρασία του αέρα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  • Αντίθετα, η θερμοκρασία της επιφάνειας της μαύρης μπλούζας πόλο ήταν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, μια διαφορά 20 βαθμών!

Δείτε Επίσης
Πώς το χρώμα των ματιών σας επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης;

  • Μετά το λευκό, τα χρώματα που κρατούν το σώμα δροσερό δεν είναι άλλα από το κίτρινο, το γκρι και -έκπληξη- το κόκκινο, αφού θεωρείται ως «ζεστό» χρώμα.
  • Το μωβ βρίσκεται στη μέση της κατάταξης, επομένως μπορεί να φορεθεί κατά τη διάρκεια της ζέστης, αν είναι το αγαπημένο σας χρώμα.

  • Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να αποφύγετε το μπλε – μια άλλη έκπληξη επειδή θεωρείται «ψυχρό» χρώμα – καθώς και το ανοιχτό πράσινο, το σκούρο πράσινο και το μαύρο.

Τώρα ξέρετε ποια είναι τα χρώματα των ρούχων, ώστε η γκαρνταρόμπα σας να μην αποτελεί επιπλέον εμπόδιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των υψηλών θερμοκρασιών.

Για να προχωρήσετε περαιτέρω, μπορείτε επίσης να στοιχηματίσετε σε συγκεκριμένα υλικά που βοηθούν επίσης να διατηρείται το σώμα δροσερό όταν το θερμόμετρο είναι υψηλό.

Το βαμβάκι, για παράδειγμα, αφήνει το δέρμα να αναπνέει, ενώ το λινό, μια φυτική ίνα με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι γνωστό για τις θερμορρυθμιστικές του ιδιότητες που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και διατηρούν το δέρμα δροσερό όλο το καλοκαίρι.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.