Μόδα με οικολογική συνείδηση: Η πολυτέλεια του μέλλοντος!

Μόδα με οικολογική συνείδηση: Η πολυτέλεια του μέλλοντος!

Κάποια στιγμή θα άλλαζαν οι όροι του παιχνιδιού και στη βιομηχανία τής μόδας. Ήταν τέτοια η εξέλιξη στο περιβάλλον που δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Οι φυσικοί πόροι μειώνονται συνεχώς, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται, η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες πρέπει να αντιδράσουν ουσιαστικά!

Από την Δέσποινα Σάμψων

Εκτός, λοιπόν, από τις νέες τεχνολογίες που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι βιομηχανίες για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις μείωσης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και τον ουσιαστικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων, η ευθύνη πέφτει και σε εμάς τους καταναλωτές.

Έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να αλλάξουμε εμείς, οι ίδιοι, ως αγοραστές – και λάτρεις της μόδας -, υιοθετώντας πρακτικές, όπως η ανακύκλωση και ο υγιής καταναλωτισμός.

Μόδα είναι και εξελίσσεται…

Τι χαρακτηρίζει την αγορά της μόδας; Η ταχύτητα και οι συχνές αλλαγές. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι και η ουσία της μόδας; Ο κύκλος ζωής των προϊόντων μειώνεται διαρκώς εξαιτίας των ισχυρών ανταγωνιστικών τάσεων για διαρκή βελτίωση και επίδειξη καινοτομιών.

Πάνω στην ώρα, λοιπόν, ένα new business σενάριο έχει ανατείλει: αυτό της βιώσιμης μόδας που δεν έχει καμία σχέση με την πολυτέλεια της υψηλής ραπτικής του 20ου αιώνα. Αν, τότε, το ζητούμενο ήταν η πανάκριβη, σπάνια και αποκλειστικής χρήσης πρώτη ύλη, σήμερα η ανάγκη είναι να «φορέσουμε» ανακυκλώσιμα υλικά με ουσιαστικό οικολογικό ντιζάιν.

Το παιχνίδι της βιωσιμότητας

Πώς, όμως, μπορεί να εδραιωθεί η λεγόμενη «βιώσιμη μόδα»; Οι σχεδιαστές και το κομμάτι της οικολογικής μόδας κάνουν τη διαφορά προσφέροντας συλλογές που πληρούν πιο ηθικά στάνταρ, ελκυστικά στο μάτι του καταναλωτή και φιλικότερα στο περιβάλλον.

Τα οικολογικά ρούχα

Μόδα, τεχνολογία και βιωσιμότητα γίνονται ένα και η συγκεκριμένη φιλοσοφία οδηγεί σε αξεσουάρ και ρούχα που μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη.

Φυτικές βαφές, οργανικό βαμβάκι αλλά και σπόροι, οικολογικό δέρμα, βιοδιασπώμενο πλαστικό και ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όχι μόνο ενδυμάτων αλλά και κοσμημάτων.

Μάλιστα όλο και περισσότεροι σχεδιαστές έχουν πρωτοπορήσει αφήνοντας άφωνη την κοινότητα που τους ακολουθεί με τις εξαιρετικές ιδέες τους.

Οι ευαισθητοποιημένοι φαν

Εταιρείες όπως η Gucci, η H&M, η Nike αλλά και η Stella McCartney, μεταξύ άλλων, έχουν αγκαλιάσει το νέο κύμα. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικότερο είναι ότι την ιδέα έχουν αγκαλιάσει πολλοί celebrities λειτουργώντας ως οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός νέου κόσμου.

Στο κάτω-κάτω οι υπογραφές των ρούχων και αξεσουάρ παραμένουν σημαντικές – συνεχίζουν να εμφανίζονται με Valentino και Tom Ford προβάλλοντας το καινούργιο βιώσιμο πρόσωπο της πολυτέλειας.

Οι πράσινες επιδείξεις

Το πόσο δημοφιλής είναι αυτή η τάση αποδεικνύεται από τη διοργάνωση εξειδικευμένων εκδηλώσεων που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ιδέα. Πολλές χώρες οργανώνουν την Eco moda week, την ειδική Εβδομάδα Οικολογικής Μόδας, εντάσσοντάς την στο κανονικό πρόγραμμα των επιδείξεών τους.

Δείτε Επίσης
Φτιάξτε τα πιο «ζεστά» μαξιλαράκια χρησιμοποιώντας παλιά πουλόβερ!

Events που έχουν εξελιχθεί σε εταιρείες, όπως το «The Green Show», με εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα προωθούν τους σκοπούς του πολυτελούς και βιώσιμου κινήματος μόδας με παροχή όχι μόνο θεάματος αλλά και τεχνογνωσίας.

Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, ο θεσμός έχει γίνει δημοφιλής. Στην περυσινή εβδομάδα μόδας του Ιουνίου, São Paulo Fashion Week, η βιωσιμότητα τράβηξε την προσοχή στις πασαρέλες brands όπως Osklen, Animale, και Ronaldo Fraga. Παράλληλα ένας θεσμός επιβράβευσης όπως το Eco Fashion Award Brazil ενθαρρύνει τους Βραζιλιάνους δημιουργούς να αναδείξουν τις οικολογικές δημιουργίες τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βραζιλία έχει, επίσης, να παρουσιάσει ένα υπέροχο πρότζεκ – το Paraty Eco Festival, προωθεί τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δημιουργίες που εξυμνούν τη φολκ παράδοση τοπικών κοινοτήτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Η στόχευση στον ενημερωμένο αγοραστή

Τάση, λοιπόν, η πράσινη μόδα και αξιόπιστο target group αγοραστών της γίνεται ο ευαισθητοποιημένος καταναλωτής που αναζητά αυτές τις αξίες στις αγορές του – ακόμα κι αν το κόστος τους είναι μεγαλύτερο.

Η μοδάτη ανακύκλωση

Τι άλλο βοηθάει στη βιωσιμότητα αυτής της νέας πραγματικότητας; Η χρήση αποβλήτων και η ουσιαστική ανακύκλωσή τους από τους σχεδιαστές είναι ένα σοβαρό στοιχείο που κερδίζει έδαφος. Πλαστικά μπουκάλια γίνονται μπλούζες. Πλαστικά φιλμ μετατρέπονται σε τσάντες.

Η φρέσκια ματιά στον οικολογικό σχεδιασμό είναι η μόνη που δίνει ώθηση και απαλλάσσει τη βιομηχανία της μόδας για όλη την αλόγιστη χρήση σπάνιων υλών που έκανε στο παρελθόν της. Τα «σκουπίδια» που γίνονται μόδα και μάλιστα υπολογίσιμη δίνουν την ευκαιρία να δούμε την «ένοχη» μέχρι πριν μόδα με άλλο μάτι.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.