Το μυστικό του Καζανόβα

Τι έτρωγε ο μεγάλος καρδιοκατακτητής για να είναι ερωτικά δραστήριος ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία;
Το σχετικά μακρινό 1962, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Wayne State University των ΗΠΑ Dr. A. Prasad ανακοίνωσε ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο. Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκε ύστερα από μακροχρόνιες παρατηρήσεις και πειράματα που έκανε στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα διαπίστωσε πως η σημαντική καθυστέρηση, τόσο στη σωματική όσο και στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής, είχε ως αιτία την ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Την ανεπάρκεια αυτή, ο Prasad την απέδωσε στο γεγονός ότι τα παιδιά της περιοχής έτρωγαν λάσπη (γεωφαγία). Τα συστατικά της λάσπης (άργιλοι) σχηματίζουν σταθερές σύμπλοκες ενώσεις με τον ψευδάργυρο, με αποτέλεσμα ο ψευδάργυρος να μην είναι αφομοιώσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό και να μην μπορεί να αξιοποιηθεί.
Τα τελευταία χρόνια πάλι, δημοσιεύτηκαν περισσότερες από πέντε χιλιάδες επιστημονικές εργασίες που αφορούν στη βιολογική δράση του ψευδαργύρου. Η ποσότητα του ψευδαργύρου που χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα είναι πολύ μικρή, περιορίζεται στα 15 χιλιοστά του γραμμαρίου.
Σχεδόν όλες τις ποσότητες ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε τις παίρνουμε από τις τροφές και ιδιαίτερα τις πρωτεϊνούχες. Εξαίρετη πηγή αποτελεί η σοκολάτα, ενώ μικρές ποσότητες διαθέτουν το κρασί και η μπίρα.
Βέβαια, η μεγαλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το μυστικό της ακατάβλητης ερωτικής δραστηριότητας του Καζανόβα (1725-1798). Ο Ιταλός τυχοδιώκτης, συγγραφέας, διπλωμάτης και –κυρίως- δεινός καρδιοκατακτητής, έτρωγε άφθονες ποσότητες από στρείδια καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία ήταν ερωτικά δραστήριος, αφού ο ψευδάργυρος τονώνει αναμφισβήτητα τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Το μειονέκτημα των στρειδιών είναι ότι έχουν τοξικά μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο και ο μόλυβδος, τα οποία ανταγωνίζονται τον ψευδάργυρο και εξουδετερώνουν μερικώς τη δράση του. Αλλά και αυτή η εξουδετέρωση να μην συνέβαινε, είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να τρώμε στρείδια κάθε μέρα. Γενικά όλα τα οστρακοειδή, αλλά και το γάλα, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, ο κρόκος του αβγού, η μαγιά της μπίρας, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί, περιέχουν αρκετές ποσότητες ψευδαργύρου για τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.