Απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα ή σαπούνι και νερό;

Απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα ή σαπούνι και νερό;

Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με το σαπούνι, αν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά, εξηγούν οι ειδικοί. Ο «δολοφόνος» του κορωνοϊού είναι το αλκοόλ, αλλά η μέθοδος με το σαπούνι και το νερό αποδεικνύεται καλύτερη.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αυτό που κατ’ αρχή πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα απολυμαντικά ή αντισηπτικά χεριών πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

Βάζοντας μία μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού μας και τρίβοντάς τα γρήγορα δεν είναι αρκετό! Όπως μας συμβουλεύουν οι επιστήμονες:

«Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αρκετή ποσότητα και να περάσετε πολύ καλά όλη την επιφάνεια των χεριών σας. Τρίψτε καλά και τα δύο χέρια σας, αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα καθώς και το πάνω μέρος των χεριών σας».

«Αυτό συμβαίνει», εξηγούν «επειδή το αλκοόλ είναι μια διαφορετική χημική σύνθεση. Βοηθά να “σπάσει” τις μεμβράνες των ιών αλλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έρχεται σε άμεση επαφή με τα βακτηρίδια ή τον ιό».

Αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερο, είπε ο Ουίλιαμς, λόγω της ικανότητας του σαπουνιού και του νερού να παγιδεύουν και να πλένουν τους μικροοργανισμούς μακριά.

Δείτε Επίσης
Ιδέες για να σφύζουμε από υγεία το 2019!

Το οινόπνευμα είναι αρκετά αποτελεσματικό στη θανάτωση των μικροβίων, αλλά δεν τους απομακρύνει. Γι’ αυτό ακόμη κι αν είναι μία καλή λύση όταν είμαστε έξω, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το σαπούνι και το ζεστό νερό (μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο). Κι αυτό γιατί το σαπούνι παγιδεύει τους ιούς, ενώ το νερό τους απομακρύνει οριστικά.

Έτσι, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν το χέρι είναι καλυμμένο π.χ. με βλέννα, τότε απαιτείται να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο αλκοόλ για να αδρανοποιήσει τα βακτήρια ή τους ιούς. Έτσι, αν τα χέρια κάποιου είναι  μολυσμένα, το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερα.

Έτσι, την επόμενη φορά που πλένετε τα χέρια σας για πολλοστή φορά, μπορείτε να υπερηφανεύεστε για όλες αυτές τις… σαπουνόφουσκες που δημιουργείτε! Και απολαύστε τη χαρά να φανταστείτε ότι τα μικροσκοπικά, νεκρά… πλάσματα βρίσκονται στην αποχέτευσή σας!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.