Διακοπή καπνίσματος; Δείτε τον έμμηνο κύκλο σας!

Διακοπή καπνίσματος; Δείτε τον έμμηνο κύκλο σας!

Επιτέλους! Αποφασίσαμε να διακόψουμε αυτήν την κακή συνήθεια που ταλαιπωρεί το δέρμα και την υγεία μας, το κάπνισμα. Για να το κάνουμε με επιτυχία, τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως σε μια συγκεκριμένη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου μας, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα!      

Από την Άντζελα Μολφέτα

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διακόψουμε το κάπνισμα, εάν ξεκινήσουμε την προσπάθεια σε μια συγκεκριμένη φάση του εμμηνορροϊκού μας κύκλου. Για να γνωρίσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα μας, ας δούμε αρχικά, τις κύριες φάσεις του έμμηνου κύκλου μας:

1) Η Θυλακιώδης φάση αρχίζει με την αρχή της εμμήνου ροής αίματος και είναι μεταβλητής διάρκειας. Αυτή η φάση, συνήθως, χαρακτηρίζεται από χαμηλή παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης.

2) Η Φάση Ωορρηξίας διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες και χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, όπου  απελευθερώνεται και το ανθρώπινο ωάριο.

3) Η Ωχρινική φάση έχει πιο σταθερή διάρκεια, από 12 έως 14 ημέρες, και τελειώνει με τα έμμηνα. Συγκρινόμενη με τη Θυλακιώδη φάση, χαρακτηρίζεται από την υψηλή συγκέντρωση προγεστερόνης  και  τη μέτρια αύξηση των οιστρογόνων.

Το πείραμα

Οι ερευνητές μελέτησαν 38 υγιείς γυναίκες καπνίστριες. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Αυτές που βρίσκονταν  στην ωχρινική φάση του κύκλου τους και σε εκείνες της θυλακιώδης φάσης. Οι φυσικές διακυμάνσεις των ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου μας, μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας και τα οφέλη τους, όπως αποδεικνύεται.

Δείτε Επίσης
Φάτε λιπαρά για να χάσετε λίπος!

Οι έρευνες απέδειξαν πως οι γυναίκες που βρίσκονταν στη θυλακιώδη φάση, είχαν κακή συνδεσιμότητα μεταξύ του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις «καλές αποφάσεις» και την περιοχή των ανταμοιβών. Αποτέλεσμα; Είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα, σε σχέση με τις γυναίκες της ωχρινικής φάσης.

Μοιάζει αντιφατικό να νιώθουμε πιο ευάλωτες και σε κακή διάθεση, όταν βρισκόμαστε στη διάρκεια της ωορρηξίας, ενώ ακριβώς πριν από την εμφάνιση της περιόδου μας έχουμε καλύτερο αυτοέλεγχο και πολύ πιο ισχυρή δύναμη της θέλησης. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία, όμως, επιβεβαίωσαν και οι έρευνες.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να δείξουν τη δυνατότητα βελτίωσης και σε άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως ο αλκοολισμός ή η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη: Όπως και να ’χει, εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας, επιλέγοντας να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, η οποία όπως αποδείχθηκε επιστημονικά, μας ευνοεί!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.