Φιλί: 9 + 1 απίστευτες αλήθειες που δεν γνωρίζουμε!

Φιλί: 9 + 1 απίστευτες αλήθειες που δεν γνωρίζουμε!

Απόλαυση και αφετηρία. Παιχνίδι και πάθος. Αφοσίωση και ερωτισμός. Ένα φιλί σημαίνει πολλά. Κυρίως, όμως, ένα φιλί μεταμορφώνει τη ζωή μας. Με τρόπους που δεν φανταζόμαστε αλλά η επιστήμη μάς αποκαλύπτει.

Από την Δέσποινα Σάμψων 

Ένα φιλί κάνει καλό. Όχι μόνο στην ερωτική μας διάθεση αλλά σε μια σειρά από άλλους τομείς. Πιο συγκεκριμένα το ερωτικό φιλί:

1. Αξιολογεί τον υποψήφιο εραστή

Σημαίνει τα πάντα και μάλιστα σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Μπάτλερ στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ τα αισθητήρια στοιχεία που ανταλλάσουν οι δύο υποψήφιοι σύντροφοι είναι εκείνα που θα δώσουν την τελική έγκριση για την επανάληψή του. Αν, μάλιστα, το φιλί αυτό δεν πάρει το πολυπόθητο ΟΚ, το 59% των  αντρών και το 66% των γυναικών νιώθουν στιγμιαία μικρότερη έλξη για τον άλλο, απορρίπτοντάς τον τελικά!

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η Οργάνωση για την Εφαρμοσμένη Επιστημονική Έρευνα της Ολλανδίας ισχυρίζεται ότι ένα φιλί 10 δευτερολέπτων μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 80 εκατομμύρια βακτήρια ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας. Αυτή η έκθεση σε μικρόβια μπορεί να είναι ευεργετική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αφού αποτελεί φυσικό τρόπο εμβολιασμού του οργανισμού. Το σώμα μας αναπτύσσει αντισώματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην ανοσία και εμποδίζουν τις ασθένειες – αρκεί ο σύντροφός μας να μην είναι σοβαρά άρρωστος.

3. Βελτιώνει τη στοματική υγεία

Ο διάσημος Αμερικανός οδοντίατρος δρ Φίνκελ, ο οποίος ειδικεύεται στην αισθητική αλλά και στη γενική οδοντιατρική στην οικογενειακή κλινική στη Νέα Υόρκη παραδέχεται ότι η αύξηση στην παραγωγή σάλιου που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός φιλιού μπορεί να είναι πολύ σημαντική. “Το φιλί ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες και το πολύτιμο σάλιο λειτουργεί ως βαρόμετρο υγείας μειώνοντας την τοξικότητα του περιβάλλοντος. Το εκπληκτικό είναι ότι μπορεί να σκληραίνει το οδοντικό σμάλτο και να εξουδετερώνει βακτήρια υπεύθυνα για την τερηδόνα των δοντιών, την ουλίτιδα και την κακοσμία”. Ωστόσο ο ειδικός επισημαίνει ότι φιλώντας κάποιον που δεν φροντίζει τόσο τη στοματική του υγεία και αγνοεί το οδοντικό νήμα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

4. Αυξάνει τις ορμόνες της χαράς

Ένα από τα μεγαλύτερη οφέλη του φιλιού είναι η απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της οξυτοκίνης. Αρχικά, η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που επηρεάζει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζει και η κοκαίνη. Μπορεί να προκαλέσει δηλαδή έντονα συναισθήματα επιθυμίας και λαχτάρας και να συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα ενέργειας, τα οποία συνδέονται με γρήγορες αποφάσεις και ζωτικότητα σε όλους τους τομείς. Σταδιακά, παράγεται και οξυτοκίνη, μία ορμόνη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα χαλάρωσης και δεσίματος. Είναι η ίδια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ουσιαστικά είναι ταυτισμένη με την ευτυχία.

5. Παρατείνει τη ζωή των αντρών και αυξάνει τις αμοιβές τους

Μια ομάδα Γερμανών φυσιολόγων και ψυχολόγων ανακάλυψαν ότι οι άντρες που φιλούν τις συντρόφους τους κάθε πρωί ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν μπαίνουν στον κόπο. Μάλιστα, απουσιάζουν πολύ λιγότερο για λόγους ασθενείας από τη δουλειά τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν τροχαίο ατύχημα στον δρόμο προς το γραφείο και τέλος κερδίζουν 20-30% περισσότερα χρήματα κάθε μήνα.

6. Μειώνει την καρδιακή πίεση και τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με την ειδικό του φιλιού, Άντρεα Ντερμίτζιαν, συγγραφέα του μπεστ σέλερ “Φιλί: «Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για μία από τις πιο γλυκές απολαύσεις της ζωή», σημειώνει: “ένα παθιασμένο φιλί μπορεί να τονώσει τον καρδιακό ρυθμό μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, οι αρτηρίες διαστέλλονται και η ροή του αίματος είναι πιο ομαλή  φτάνοντας σε κάθε ζωτικό όργανο του σώματος”. Επιπλέον, επιστημονική έρευνα έχει δείξει τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με τη συσσώρευση βάρους, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Δείτε Επίσης
Ένα φιλί την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα!

7. Βοηθάει να εντοπίσουμε τον “ένα και μοναδικό”

Όχι μόνο υποδεικνύει τη σεξουαλική συμβατότητα αλλά δείχνει και πότε κάποιος είναι κατάλληλος για μακροπρόθεσμη σχέση. Βασισμένη με μια στατιστική έρευνα 40.000 ατόμων από την ιστοσελίδα ραντεβού chemistry.com, καθώς και σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Ράτζερς στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ συμπέρανε ότι οι άνθρωποι έλκονται από άλλους με συγκεκριμένα βιολογικά προφίλ. Για να το πούμε απλά ανταλλάσσοντας στοματικά υγρά ανταλλάσουμε ουσιαστικά πολύτιμες πληροφορίες για τον άλλον, ενώ μία ισχυρή ομάδα ορμονών μας βοηθάει υποσυνείδητα να κατανοήσουμε αν έχουμε απέναντί μας το κατάλληλο ταίρι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σάλιο έχει στοιχεία τεστοστερόνης, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι στους άντρες αρέσουν τα βαθιά φιλιά με το στόμα ελαφρώς πιο ανοιχτό έτσι ώστε να μεταφέρουν την τεστοστερόνη στη γυναίκα προκειμένου να πυροδοτήσουν  τη σεξουαλικότητά της.

8. Κινητοποιεί ένα μεγάλο αριθμό από μύες και έχει… αντιγηραντική δράση

Εκτός από την καύση 26 θερμίδων ανά λεπτό ενός παθιασμένου φιλιού, οι… συμβαλλόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενεργοποιούνται τουλάχιστον 30 μυς στο πρόσωπο και 112 μυς που αφορούν τη στάση του σώματος. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί σαφής βελτίωση στη λείανση γραμμών και ρυτίδων έκφρασης, σύσφιξη των μυών του λαιμού και του σαγονιού, ενώ ένα βαθύ φιλί τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, το οποίο όχι μόνο προσθέτει λάμψη αλλά λειτουργεί σαν φυσικό μέικ-απ.

9. Ανακουφίζει από το στρες

Είναι γνωστό ότι το χρόνιο στρες είναι καταστροφικό και αυξάνει τα επίπεδα της κορτζόλης. Όμως, μια απλή πράξη καθημερινής οικειότητας και τρυφερότητας όπως το φιλί μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάλιστα σε έρευνα που έγινε το 2009 στην Αμερική, μια ομάδα 52 ατόμων σε μόνιμη σχέση χωρίστηκε στα δύο. Οι μισοί ακολούθησαν την οδηγία να φιλούν συχνότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια τον/ την σύντροφό τους, ενώ οι υπόλοιποι να συνεχίσουν την τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τότε. Μετά από 6 εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε λιγότερα συμπτώματα στρες, ενώ δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτού του είδους η πράξη βοήθησε στην παραγωγή συναισθημάτων ηρεμίας και καθησυχασμού ενώ η φυσική επαφή μείωσε τις αντιδράσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις.

10. Απογειώνει την τεχνική μας

OK όλα αυτά αλλά τι μας κάνει αστέρι στα φιλιά; Υπάρχει κάτι που θα κάνει τον άλλον να πέσει στα γόνατα για τα φιλιά μας; Το ίδιο το φιλί μάς μαθαίνει τον τρόπο με τον σύντροφό μας: 1) να ρωτάμε εμείς με τον τρόπο μας τι του αρέσει και 2) να κάνουμε συχνή εξάσκηση μαζί του!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.