Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μας; Οι απλοί και οι πιο σοβαροί λόγοι

Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μας; Οι απλοί και οι πιο σοβαροί λόγοι

Η αγάπη για πυκνές, μακριές βλεφαρίδες κυριάρχησε από την αρχαία Αίγυπτο! Καθώς αποτελούν σημαντικό ανατομικό σημείο αναφοράς τού φυσιολογικού προσώπου, η αραίωση και η απώλειά τους όχι μόνο μας φοβίζει, αλλά μας κάνει να νιώθουμε άβολα και με την εμφάνισή μας… Ποιος είναι ο κύκλος ζωής τους και τι μπορούμε να κάνουμε;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ήδη από την αρχαία Αίγυπτο οι γυναίκες επιστράτευσαν φυτικές βαφές και χειροποίητα πινέλα για να ενισχύσουν τις βλεφαρίδες τους! Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσουμε πιο πυκνές και μακριές βλεφαρίδες, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να τονώσουμε τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Η κύρια λειτουργία των βλεφαρίδων είναι να προστατεύουν τα μάτια από τη σκόνη, τη γύρη και οποιαδήποτε άλλα αερομεταφερόμενα βακτήρια. Οι βλεφαρίδες λειτουργούν επίσης, ως ασπίδα προστασίας τού ευαίσθητου ιστού των ματιών μας ενώ βοηθούν και στην αποτροπή της υγρασίας να εισχωρήσει στα μάτια, όπως ο ιδρώτας.

Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 150-200 φυσικές βλεφαρίδες σε καθένα από τα άνω βλέφαρα και 75-100 σε καθένα από τα κάτω. Αν και διαφέρει η πυκνότητα, το μήκος και η χρωστική των βλεφαρίδων από άτομο σε άτομο, οι βλεφαρίδες όλων μας περνάνε από  ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από 3 στάδια: Αναγενές, Καταγενές και Τελογενές.

Η πτώση των βλεφαρίδων μας θεωρείται φυσιολογική μέχρι ένα σημείο, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να δείχνει κάτι πιο σοβαρό. Σε περίπτωση λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε έντονη τριχόπτωση θα πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα για το φαινόμενο και να επισκεφθούμε έναν ειδικό ιατρό για σωστή αξιολόγηση.

Ο φυσικός κύκλος ζωής των βλεφαρίδων

Όπως και τα μαλλιά έτσι και οι βλεφαρίδες μας έχουν το δικό τους κύκλο ζωής. Το αναγενές στάδιο, όπου οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται, διαρκεί από 30-45 ημέρες. Περίπου το 40% των βλεφαρίδων μας βρίσκεται σε αυτή τη φάση.

Στο καταγενές στάδιο, όπου διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες, η ανάπτυξη των βλεφαρίδων σταματά και ο θύλακας των τριχών συρρικνώνεται. Στο τελογενές στάδιο, το οποίο διαρκεί από 3-4 μήνες, νέες βλεφαρίδες αναπτύσσονται στους θύλακες σπρώχνοντας τις παλιές για να πέσουν, ενώ γύρω στο 50% των βλεφαρίδων μας είναι σε αυτό το στάδιο.

Ο κύκλος ζωής των βλεφαρίδων μας ολοκληρώνεται σε 3 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ακριβώς όπως και τα μαλλιά μας, οι βλεφαρίδες πέφτουν και αντικαθίστανται σε ένα φυσικό κύκλο κάθε 6-10 εβδομάδες, οπότε είναι φυσιολογικό να χάνουμε έως και πέντε βλεφαρίδες κάθε ημέρα! Ακόμα και εάν δεν έχουν το ίδιο μήκος και πυκνότητα δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε, καθώς η απόρριψη και η αραίωση σε διαφορετικά μήκη είναι φυσιολογικές!

Οι πιο κοινοί λόγοι της πτώσης των βλεφαρίδων

Η πτώση των βλεφαρίδων προκαλείται από διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε χρήση λανθασμένων προϊόντων, να προκαλείται εξαιτίας έντονου στρες ή κακής εφαρμογής ψεύτικων βλεφαρίδων, αλλά μπορεί επίσης να εκφράζει ένα πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουμε τη ρίζα του προβλήματος κάνοντας ένα είδος αυτοδιάγνωσης, αποκλείοντας ορισμένα δεδομένα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους οι συνήθεις ύποπτοι είναι:

Υπερβολικό τρίψιμο και τριβή
© FREEPIK
© FREEPIK

Οπωσδήποτε και είναι σημαντικό να διατηρούμε την περιοχή των ματιών μας καθαρή και ειδικά τις βλεφαρίδες μας από υπολείμματα μακιγιάζ πριν τον ύπνο. Θα πρέπει, όμως, να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή!

Αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο, το τράβηγμα και την υπερβολική ένταση κατά τη διαδικασία ντεμακιγιάζ. Ένα εξειδικευμένο προϊόν καθαρισμού και οι ανάλαφρες κινήσεις είναι απαραίτητα!

Ένας άλλος κοινός ένοχος για την απώλεια των βλεφαρίδων μας αποτελεί και η τριβή τους με τη μάσκα ύπνου! Ειδικά εάν έχουμε extensions βλεφαρίδων, με τη μάσκα ύπνου μπορεί να χάσουν το σχήμα τους καθώς πιέζονται στα μάτια μας όλη τη νύχτα!

Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μάσκα δεν είναι πολύ σφιχτή στο πρόσωπό μας. Για αυτόν το σκοπό είναι καλό να επιλέξουμε μάσκες ύπνου που ρυθμίζονται ή κάποιες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προφυλάσσουν τα extensions βλεφαρίδων.

Βακτηριακή μόλυνση από ακατάλληλα προϊόντα
© FREEPIK
© FREEPIK

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε, καθώς μπορεί να είναι οι κύριοι ένοχοι για την απώλεια των βλεφαρίδων μας!

Δεν ξεχνάμε λοιπόν, πως η βακτηριακή λοίμωξη από προϊόντα που έχουν λήξει ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή και στη συνέχεια, απώλεια των βλεφαρίδων μας!

Ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών μας, το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε βακτηριακή μόλυνση! Για αυτούς τους λόγους είναι σκόπιμο η μάσκαρα να απορρίπτεται κάθε τρεις μήνες, μια και είναι επιρρεπής στη συσσώρευση σταφυλόκοκκου.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ένας ακόμα παράγοντας για την απώλεια των βλεφαρίδων μας ενδέχεται να αφορά τις αλλεργικές ευαισθησίες. Για να αποκλείσουμε μια τέτοια περίπτωση είναι καλό να ελέγξουμε τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε τόσο στο μακιγιάζ των ματιών μας, όσο και στα προϊόντα περιποίησης ή ακόμα και στα βερνίκια των νυχιών μας!

Κάποια στοιχεία μπορεί να προκαλέσουν από δερματίτιδα των βλεφαρίδων έως και απώλεια. Για να αποκλείσουμε το φαινόμενο μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ αλλεργίας ή να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο, αντιαλλεργικά προϊόντα.

Ψεύτικες βλεφαρίδες
© FREEPIK
© FREEPIK

Εάν χρησιμοποιούμε ψεύτικες βλεφαρίδες, η τοποθέτηση της ειδικής κόλλας και η αφαίρεσή τους μπορεί να προκαλέσει απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων μας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν για την αφαίρεση της κόλλας ή ενός καθαριστικού λαδιού για να πετύχουμε πιο ήπια απομάκρυνση των ψεύτικων βλεφαρίδων.

Επίσης, εάν έχουμε extensions βλεφαρίδων ενδέχεται να παρουσιάσουμε αλλεργική αντίδραση στην κόλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή και κατά επέκταση, πτώση των βλεφαρίδων μας. Οπότε σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν ειδικό ιατρό;

© FREEPIK
© FREEPIK

Εάν έχουμε αποκλείσει όλα τα παραπάνω και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, τότε είναι καλύτερο να επισκεφθούμε έναν ειδικό ιατρό για συγκεκριμένη διάγνωση.

Εάν παρατηρούμε τριχόπτωση τόσο στις βλεφαρίδες μας όσο και στα φρύδια ή και στο τριχωτό της κεφαλής, εάν υποφέρουμε από φαγούρα, ερυθρότητα ή παρατηρήσουμε φολίδες απολέπισης, η επίσκεψη είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη!

Οι πιο συχνοί λόγοι από ιατρικής πλευράς, για την απώλεια των βλεφαρίδων μας και όχι μόνο, είναι:

Δείτε Επίσης
Απογειώστε τη φθινοπωρινή αρωματική σας γκαρνταρόμπα σας με… σουέντ!

Διαταραχές του Θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τις ορμόνες του σώματός μας. Όταν η λειτουργία του χάνει την ισορροπία του μπορεί να υπερδραστηριοποιείται (υπερθυρεοειδισμός)  ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός).

Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων. Επίσης, από ειδικό ενδοκρινολόγο μπορεί να αντιμετωπιστούν συνθήκες αυξημένου άγχους, δυσκοιλιότητας ή άλλα ζητήματα που θα αξιολογηθούν ανάλογα, προτείνοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Βλεφαρίτιδα: Η βλεφαρίτιδα προκαλείται συνήθως, από τα βακτήρια που κατοικούν κατά μήκος της γραμμής των βλεφαρίδων μας και χαρακτηρίζεται από φραγμένους αδένες που προκαλούν φλεγμονή και  πυροδοτούν την απώλεια των βλεφαρίδων!

Τα βλέφαρά μας μπορεί να έχουν ένα είδος κρούστας, να παρουσιάζουν φλεγμονή δείχνοντας κόκκινα και υδαρή ή ακόμη και να μας μεταφέρουν την αίσθηση αμμώδους υφής στο εσωτερικό τους.

Η πιο συνήθης θεραπεία περιέχει υποχλωριώδες οξύ, το οποίο αν και είναι απαλό για την περιοχή των ματιών μας, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βλεφαρίτιδα σκοτώνοντας τα βακτήρια που ευθύνονται για τη φλεγμονή.

Τριχοτιλλομανία: Αν και συνήθως αναφέρεται ως διαταραχή με τράβηγμα των μαλλιών, η τριχοτιλλομανία αποτελεί φαινόμενο όπου το άτομο αφαιρεί τις βλεφαρίδες του λόγω συναισθηματικού στρες!

Έρευνα αποδεικνύει πως περίπου ένας στους πενήντα ανθρώπους θα εμφανίσει τριχοτιλλομανία στη ζωή του, με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές που συνήθως, ξεκινούν στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή στην πρώιμη εφηβεία.

Μπορεί να είναι και αποτέλεσμα του DNA, αλλά με ειδικό θεραπευτή μέσω θεραπείας ή και φαρμακευτικής αγωγής επιτυγχάνεται έλεγχος αυτών των παρορμήσεων, τελικά.

Ορισμένοι καρκίνοι: Αν και σπάνιο, οι εντοπισμένοι καρκίνοι του δέρματος των βλεφάρων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων, καθώς ο καρκίνος επηρεάζει τους θύλακες των τριχών.

Εάν εμφανιστούν πληγές που δεν επουλώνονται, σαρώσεις ή εμφάνιση κρούστας θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούμε ειδικό οφθαλμίατρο για εξειδικευμένη εξέταση των ματιών μας.

Πρακτικές συμβουλές

Για να διατηρήσουμε τις βλεφαρίδες μας σε άψογη κατάσταση μπορούμε να:

  • Φροντίσουμε να καθαρίζουμε καθημερινά τις βλεφαρίδες μας
  • Αποφύγουμε τη χρήση αδιάβροχης μάσκαρα
  • Προσθέσουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας ορό θρέψης βλεφαρίδων
  • Προσπαθήσουμε να μην τις ταλαιπωρούμε και γενικά, να μην τους φερόμαστε βάναυσα

Πώς θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη των βλεφαρίδων μας;

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι μια καλή αρχή, ενώ η προσθήκη βιοτίνης ως συμπλήρωμα διατροφής αποτελεί μια καλή κίνηση ενδυνάμωσης. Ο ορός ανάπτυξης βλεφαρίδων αποτελεί επίσης, μια λύση για την τριχόπτωση ή την υποτρίχωση (όταν έχουμε πολύ λίγες βλεφαρίδες), αρκεί να ελέγξουμε πως τα προϊόντα είναι ελεγμένα από τον ΕΟΦ.

Τέλος, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκαρα, ώστε να αφήσουμε τις βλεφαρίδες μας να αναπνέουν ελεύθερα για ένα χρονικό διάστημα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.