Ημικρανίες: Πόσο επηρεάζονται από τις διατροφικές μας συνήθειες;

Εάν υποφέρουμε από ημικρανίες, γνωρίζουμε καλά πόσο εύκολα αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα επηρεάζει κάθε μας ενέργεια. Στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από το φαινόμενο, ακούγονται διάφορες λύσεις που αφορούν συνήθειες της καθημερινής μας διατροφής. Τι ισχύει, όμως, πραγματικά;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η ημικρανία προσβάλλει το νευρικό μας σύστημα προκαλώντας προσωρινές αλλοιώσεις στα νεύρα, Στα αιμοφόρα αγγεία και στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Οι έρευνες αποδεικνύουν πως επηρεάζει δυστυχώς, τρεις φορές περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό από ό,τι τους άνδρες. Εάν έχουμε βιώσει αυτό το φαινόμενο, ξέρουμε πως δεν αφορά έναν απλό πονοκέφαλο.
Νιώθουμε τους παλμούς της καρδιάς να κτυπούν στα μηνίγγια ή σε άλλο σημείο του εγκεφάλου, γινόμαστε εξαιρετικά ευαίσθητες στους ήχους και σε πηγές φωτός και κάποιες φορές το φαινόμενο κορυφώνεται με τάσεις ναυτίας και εμετούς.
Οι αιτίες που θέτουν σε λειτουργία τις ημικρανίες είναι πολλές. Ενδέχεται να προκαλούνται από έλλειψη ποιοτικού ύπνου, από το άγχος, την πολύωρη απασχόληση στην οθόνη του υπολογιστή, τις ατέλειωτες καθημερινές υποχρεώσεις ή ακόμα και από κληρονομικούς παράγοντες.
Γύρω στο 10% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο μειώνεται, όταν ακολουθούν κάποιους κανόνες στη διατροφή τους. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες προτάσεις και πόσο δραστικές μπορεί να είναι;
Μύθος 1: Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί ημικρανίες
Οι πονοκέφαλοι θεωρούνται συνηθισμένο σύμπτωμα σε περιπτώσεις αναιμίας και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου, καθώς μπλοκάρεται η πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ημικρανίες.
Ένα είδος ημικρανίας ενδέχεται να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης από έλλειψη οιστρογόνων. Εάν υποφέρουμε από ημικρανίες αυτό το διάστημα, μπορούμε να συζητήσουμε με τον γυναικολόγο μας, ώστε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα.
Μύθος 2: Κάποιες τροφές ενεργοποιούν το φαινόμενο στον καθένα
Δεν υπάρχει κανόνας όσον αφορά στην πρόσληψη των τροφών. Ένα είδος τροφής που επηρεάζει κάποια γυναίκα, μπορεί να μην ενοχλεί καθόλου κάποια άλλη.
Η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και η καφεΐνη ενδέχεται να ενισχύουν το φαινόμενο, αλλά θα το εξακριβώσουμε προσωπικά. Τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν τυραμίνη, παράγωγο από τη διάσπαση της αμινοξικής τυροσίνης, όπως το σαλάμι, το μπλε τυρί και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνα για την εμφάνιση ημικρανιών. Η διατήρηση ενός διατροφικού ημερολογίου θα μας βοηθήσει να βρούμε τους ενόχους!
Μύθος 3: Η γλουτένη επηρεάζει την κατάσταση
Μελέτες έχουν αποδείξει πως μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να αποτρέψει τις επιθέσεις της ημικρανίας. Εάν παρόλα αυτά προτιμάμε προϊόντα χωρίς γλουτένη, σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι έρευνες, όμως, δείχνουν πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εμφάνιση των ημικρανιών εάν μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών. Μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της ημικρανίας.
Μύθος 4: Το σημαντικό είναι τι τρώμε και όχι πότε το τρώμε
Κι όμως! Εάν θέλουμε να προστατευτούμε από την παρουσία της ημικρανίας, δεν πρόκειται να το πετύχουμε με τίποτα, εάν δεν τρώμε ή παραλείπουμε γεύματα. Αντίθετα, κάτι τέτοιο ενεργοποιεί περισσότερο τις ημικρανιακές επιθέσεις.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αφήνει το κεφάλι μας ήσυχο. Εκτός από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρες, μερικά υγιεινά σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα διατηρούν την υγεία μας, ακόμα και όταν είμαστε υπεραπασχολημένες. Η προετοιμασία των γευμάτων την προηγούμενη νύχτα βοηθάει στα αποτελέσματα.
Μύθος 5: Τα υγρά δεν παίζουν ρόλο
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ημικρανίες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένες. Δεν έχουμε λοιπόν, παρά να αποκτήσουμε τη συνήθεια να πίνουμε τουλάχιστον, οκτώ ποτήρια νερού κάθε ημέρα, ώστε να κρατήσουμε τις ημικρανίες μακριά.
Και τελικά…
Όπως αναφέραμε ήδη, ο πιο έξυπνος τρόπος για να βρούμε ποιες τροφές αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανιών είναι να κρατάμε ημερολόγιο, καθημερινά.
Σημειώνοντας τι τρώμε, τι πίνουμε και πότε, τη διάρκεια, το σημείο επίθεσης και την ένταση του πόνου, καθώς και τη συχνότητα θα επισημάνουμε πολύ πιο εύκολα τα στοιχεία που ενεργοποιούν αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο, ώστε να το αποφεύγουμε με επιμέλεια!